Uutiset

Työelämän ja koulutuksen yhteys vahvistui kolmivuotisessa hankkeessa

Opetus- ja kulttuuriministeriön vuosien 2018-2020 kärkihanke Työelämäpedagogiikka korkeakoulutuksessa (Työpeda) on päättynyt. Hankkeessa työskenteli Aalto-yliopiston lisäksi 15 korkeakoulua ympäri Suomea työelämätaitojen ja -pedagogiikan integroimiseksi vahvemmin osaksi korkeakoulutusta.
Students working together on laptops.

“Tutkimusten mukaan korkeakouluista valmistuneet eivät koe saaneensa riittäviä työelämävalmiuksia. Korkeakoulujen ja työelämän yhteistyö, yhteisprojektit ja harjoittelut sekä muut työelämäjaksot voivat parantaa valmistuneiden työelämämahdollisuuksia ja siirtymistä työelämään”, kertoo Työpedan hankekoordinaattori Jouni Helin.

Vuonna 2018 käynnistyi opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama Työelämäpedagogiikassa korkeakoulutuksessa -hanke vastaamaan edellä mainittuihin haasteisiin. Hanketta johti professori Päivi Tynjälä Jyväskylän yliopistosta, ja hankkeeseen osallistui 10 yliopistoa ja 6 ammattikorkeakoulua.

Työelämäpedagogiikalla tarkoitetaan tässä yhteydessä käytäntöjä, toimintatapoja ja pedagogisia menetelmiä tai malleja, joissa joko toimitaan yhteistyössä työelämän kanssa tai joissa pyritään työelämätaitojen kehittämiseen substanssiopetuksen yhteydessä tai erillisinä opintoinaan (Työelämäpedagogiikka korkeakoulutuksessa 2020).

Työpeda-hankkeen tavoitteina ovat olleet 

  1. uudistaa korkeakoulujen toimintakulttuurien siten, että työelämäpedagogiikka ja työelämäyhteistyö ovat luonnollinen osa korkeakoulutusta,
  2. vahvistaa tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan yhteyttä koulutuksessa, 
  3. luoda pysyvät toimintamallit työelämäpedagogiseen tukeen ja ohjaukseen,
  4. vahvistaa opiskelijoiden työelämävalmiuksia ja nopeuttaa siirtymistä työelämään,
  5. kehittää korkeakoulujen henkilöstön osaamista työelämäyhteistyössä ja -pedagogiikassa sekä 
  6. vahvistaa ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen välistä yhteistyötä.

Tutkimusten mukaan korkeakouluista valmistuneet eivät koe saaneensa riittäviä työelämävalmiuksia.

Jouni Helin, Työpedan hankekoordinaattori

Yhteistyöprojektit valmistavat opiskelijoita työelämään

Aalto-yliopiston Laura Sivula, Niina Pitkänen ja Silva Saulio kehittivät Työpeda-hankkeessa toimintamallin maisterin opinnäytetöiden tekemiseen monitieteisenä yhteistyöprojektina työelämäkumppanin kanssa. Aalto Thesis -nimellä kulkevissa projekteissa eri tieteenalojen opiskelijat ratkovat työelämäkumppanin antamaa haastetta maisterin opinnäytetöidensä avulla yhteisessä projektissa. Aalto-yliopiston koordinoimia apurahapohjaisia projekteja on tehty tähän mennessä Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiön (Hoas), Digi- ja väestötietoviraston, Espoon kaupungin, Valion sekä Sipoon kunnan kanssa.

Aalto Thesis on osoittautunut projektien palautteiden ja vastaanoton mukaan opiskelijoita kiinnostavaksi vaihtoehdoksi edistää työelämätaitojen ja -yhteyksien integroimista osaksi tutkintoja. Lähes 500 opiskelijaa on liittynyt Aalto Thesis -postituslistalle kuulemaan alkavista projekteista. Kuluvan vuoden projektien loppukyselyissä opiskelijat vastasivat väittämään “Suosittelisin osallistumista Aalto Thesis -projektiin” keskiarvolla 4,82. Väittämään “Tulen hyötymään Aalto Thesis -projektin aikana oppimistani asioista” opiskelijoiden vastausten keskiarvo oli 4,73. Kyselyssä käytettiin viisiportaista Likert-asteikkoa (1 = täysin eri mieltä, 5 = täysin samaa mieltä).

Työpeda-hankkeen loppuseminaarin paneelikeskustelussa opiskelija Riina Ruus-Prato Creative Sustainability in Design -maisteriohjelmasta jakoi kokemuksiaan Aalto Thesis -projektiin osallistumisesta. Riina Ruus-Prato oli mukana Sipoon kunnan yhteistyöprojektissa.

“Opintojen aikana olen stressannut, että mitä teen sitten kun valmistun. Aalto Thesis -projekti on hyvä lisä opintojen työelämäyhteistyöhön. Koen, että projekti valmisti hyvin työelämään siirtymistä ja oli mukava tehdä opinnäytetyötä, josta oli hyötyä.”

Opintojen aikana olen stressannut, että mitä teen sitten kun valmistun. Aalto Thesis -projekti on hyvä lisä opintojen työelämäyhteistyöhön.

Riina Ruus-Prato, opiskelija

Konkreettisia tuotoksia koulutuksen tueksi

Työpeda-hanke oli jaettu viiteen työpakettiin, joista Aalto oli mukana Työelämänäkökulma opetussuunnitelmissa -työpaketin osiossa Työelämään integroitu tehostettu opinnäyteprosessi. Loput työpaketit keskittyivät opiskelijoiden työelämävalmiuksien vahvistamiseen eri keinoin, työelämäpedagogiikan tukeen ja ohjaukseen sekä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan integroimiseksi osaksi koulutusta.

Hankkeen lopputuotoksena työpaketit koostivat kirjan Työelämäpedagogiikka korkeakoulutuksessa (toim. Anne Virtanen, Jouni Helin ja Päivi Tynjälä), jonka voi ladata pdf-versiona uutisen lopusta. Kirja käsittelee hanketoiminnan pilotteja ja tuloksia työelämänäkökulman vahvistamisesta korkeakouluopinnoissa. Aalto Thesis -toimintamallia esitellään kirjan kappaleessa 4.3.2 Monitieteinen ja projektipohjainen opinnäytetyöohjelma – Lisäarvoa opiskelijoille ja partneriorganisaatioille.

Oulun yliopisto ja Aalto tekivät lisäksi osana Työpeda-hanketta yhteistyössä digitaalisen opiskelijan oppaan projektipohjaiseen maisterin opinnäytetyöprosessiin sekä monitieteiseen ryhmätyöskentelyyn. Aalto Thesis Student Guide on käytännönläheinen opas, josta voi löytää vinkkejä ja akateemisia lähteitä opiskelijoiden lisäksi myös muut opetuksen kanssa työskentelevät henkilöt.

Lataa Työelämäpedagogiikka korkeakoulutuksessa -kirja (pdf)Tutustu Aalto Thesis -projekteihin

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Prinsessalle esitellään luonnollisia väriaineita
Yliopisto Julkaistu:

Thaimaan prinsessa Maha Chakri Sirindhorn vieraili Aalto-yliopistossa

Prinsessa seurueineen tutustui mm. tekstiilisuunnitteluun, Startup Saunaan, Aalto-yliopisto Junioriin sekä Aalto Ice Tankin toimintaan.
Ahomansikka
Kampus Julkaistu:

Ihmisten, kasvien ja pölyttäjien kampus

Aalto-yliopiston kampusluontoa hoidetaan monimuotoisuus ja luontotyyppien ominaislajisto huomioiden.
Två studentar på Aalto-universitetets campus
Opinnot Julkaistu:

2 027 uutta opiskelijaa hyväksyttiin Aalto-yliopistoon

Kaiken kaikkiaan 13 500 haki opiskelupaikkaa Aallosta kevään 2024 toisessa yhteishaussa
Yliopiston lukuvuoden avajaistilaisuus 3.9.2023. Kuva: Mikko Raskinen
Yhteistyö Julkaistu:

Alumni, ovatko yhteystietosi ajan tasalla?

Kesällä 2024 Aalto-yliopisto toteuttaa tekstiviestikampanjan, jossa pyydetään alumneja päivittämään yhteystietonsa.