Uutiset

Uusi avoin verkkokurssi: Ratkaisuja ilmastokriisiin arkkitehtuurin historiasta

Ilmastokriisi vaatii kestäviä ratkaisuja rakentamisessa. Apu voi löytyä historiasta ja perinteisestä rakentamisesta. Aalto-yliopiston uusi avoin verkkokurssi nostaa esiin arkkitehtuurin historian ajankohtaisia teemoja.
Aalto University U block architecture, lobby

Minkälaisia ajallisia kerrostumia suomalaisessa hirsirakennuksessa on? Millainen kriteeri kauneus on rakennuksia arvioitaessa? Pitäisikö virtuaalimaailmojen arkkitehtuuria suojella? Voisiko alkuperäiskansojen arkkitehtuuri toimia kestävän rakentamisen esikuvana?

Rakentaminen on ilmastokriisin kannalta keskeinen ala. Suomen päästöistä valtaosa tulee rakentamisesta tai rakennuksista ja rakentaminen tuottaa yli kolmanneksen päästöistä. Ekologinen kestävyys on kysymys, jonka parissa jokainen arkkitehti päivittäin työskentelee.

Kestäviä ratkaisuja rakentamisessa voidaan löytää historiasta. Tämä tarkoittaa merkittäviltä osin vanhan rakennuskannan säilyttämistä ja ratkaisujen etsimistä perinteisestä rakentamisesta.

Taustatietoa, näkökulmia ja ratkaisuja tarjoaa Aalto-yliopiston uusi, kaikille avoin ja ilmainen verkkokurssi Arkkitehtuurin historia – mikä on aina ajankohtaista?

”Arkkitehtuurin historia on arkipäiväinen osa arkkitehdin työtä ja ala on sidoksissa jokapäiväisessä yhteiskunnallisessa keskustelussa esillä oleviin kysymyksiin. Kurssilla käsiteltävät teemat ovat aina ajankohtaisia ja siksi tärkeitä. Erityisesti kiertotalouden ja rakennusperinnön näkökulmiin arkkitehtuurin ja rakentamisen perinteisillä opeilla on paljon annettavaa”, kertoo arkkitehtuurin historian ja restauroinnin apulaisprofessori Panu Savolainen.

Kestävyyden lisäksi verkkokurssilla tarkastellaan esimerkiksi arkkitehtuurin arvokysymyksiä ja osallistuja pääsee muun muassa testaamaan, kuinka hänen omat kauneuskäsityksensä sijoittuvat suhteessa muiden kurssille osallistuneiden käsitysten kanssa. Myös rakennussuojelun käytännöt ja yhteiskunnalliset ulottuvuudet tulevat tutuiksi.

Kurssi sopii kaikille aiheesta kiinnostuneille. Sen voi suorittaa itsenäisesti omassa tahdissaan tai opettajan johdolla esimerkiksi lukiossa. Kurssi on myös osa Aalto-yliopiston arkkitehtuurin historian ja restauroinnin opintoja.

Arkkitehtuurin historiaan paneudutaan videoiden, äänitteiden, tekstien ja kuvien avulla. Tieto tarjoillaan vuorovaikutteisesti ja osallistuja pääsee testaamaan oppimaansa ja myös soveltamaan sitä pohdintatehtävissä. Tieto-osuuksien välissä on mahdollista kerrata oppimaansa tietovisoilla ja tehtävillä. Verkkokurssi on toteutettu yhteistyössä Ixir-verkkokurssit Oy:n kanssa.

Lisätietoja: 

Apulaisprofessori Panu Savolainen, Aalto-yliopisto, [email protected], 050 475 6727

Avoin verkkokurssi: Ratkaisuja ilmastokriisiin arkkitehtuurin historiasta

Ilmastokriisi vaatii kestäviä ratkaisuja rakentamisessa. Apu voi löytyä historiasta ja perinteisestä rakentamisesta. Aalto-yliopiston kaikille avoin verkkokurssi nostaa esiin arkkitehtuurin historian ajankohtaisia teemoja.

Arkkitehtuurin historia
avoin verkkokurssi arkkitehtuurin historiasta tarjoaa ratkaisuja ilmastokriisiin
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
Prinsessalle esitellään luonnollisia väriaineita
Yliopisto Julkaistu:

Thaimaan prinsessa Maha Chakri Sirindhorn vieraili Aalto-yliopistossa

Prinsessa seurueineen tutustui mm. tekstiilisuunnitteluun, Startup Saunaan, Aalto-yliopisto Junioriin sekä Aalto Ice Tankin toimintaan.
Kuva: Tima Miroschnichenko, Pexels.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus: Matalan hierarkian organisaatioissa isoja periaatekysymyksiäkin ratkotaan porukalla Slackissa

Aalto-yliopiston alumni, vieraileva tutkijatohtori Lauri Pietinalho New Yorkin yliopiston Sternin kauppakorkeakoulusta ja Aalto-yliopiston apulaisprofessori Frank Martela selvittivät tuoreessa tutkimuksessa, miten matalan hierarkian organisaatiot käsittelevät yhteisiä toimintaperiaatteita vastakkainasettelutilanteissa ja miten auktoriteetti niissä toimii.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.