Uutiset

Verkostomenetelmillä tehokkaita, vikasietoisia ja ympäristöystävällisiä liikennepalveluita

Hankkeessa valjastetaan verkostoteoria palvelemaan datalähtöistä kaupunkien ja joukkoliikennekokonaisuuksien ymmärtämistä.

Urbaanien joukkoliikenneverkostojen analyysi -hankkeen tavoitteena on ensin kerätä, siivota ja muokata joukkoliikennedataa noin sadasta maailman kaupungista, ja sitten julkaista avoin ja kattava tietokanta maailman joukkoliikenneverkostoista. Sen avulla opitaan joukkoliikenteen toimintaa, tehokkuutta, vikasietoa ja suunnittelun lähtökohtia. Hanke on Suomen Akatemian rahoittama.

Joukkoliikenneanalyysissä käytetään verkostoteoriaa ja sen matemaattisia ominaisuuksia. Verkostoteorian käyttö liikennesuunnittelun apuna on uutta.

- Verkostoteoriassa verkoston rakenne ja toiminta ymmärretään laskennallisin menetelmin, numeroina. Verkostoteoria soveltuu erinomaisesti suurten datamäärien analyysiin ja erilaisten systeemien vertailuun, kertoo Aalto-yliopiston tietotekniikan laitoksen professori Jari Saramäki.

Nykyaikaisten kaupunkien kasvu aiheuttaa paljon sekä taloudellisia, että ympäristöön ja energiaan liittyviä haasteita. Kun ihmisten odotukset palvelun tasosta kasvavat ja liikkumispalvelut kehittyvät, hyvin suunniteltu ja hallinnoitu julkinen liikennejärjestelmä on tärkeää kaupunkien kestävälle kehitykselle. 

- Jotta pystyisimme vastaamaan julkiselle liikenteelle asetettuihin vaatimuksiin, tarvitsemme syvällisempää ymmärrystä. Tätä voi tarjota ainoastaan verkostotiedettä ja liikennetekniikkaa yhdistävä lähestymistapa, toteaa apulaisprofessori Milos Mladenovic.

- Hanke tuottaa työkaluja liikennesuunnitteluinsinööreille ja auttaa määrittelemään hyvien joukkoliikenneverkostojen yleisiä piirteitä. Tällä on yleisesti ottaen vaikutusta myös hiilidioksidipäästöihin ja energiankulutukseen, koska toimivalla joukkoliikenteellä on pienempi ilmastovaikutus, Saramäki täsmentää.

Tässä kansainvälisessä hankkeessa tutkijat vierailevat ja tekevät osan työstä eri partneriyliopistoissa Ranskassa, Ruotsissa, USA:ssa ja Skotlannissa. Tutkimuskumppaneilta saatavan tietotaidon avulla pystytään vertaamaan muun muassa Helsingistä saatavaa yksityiskohtaista, avointa dataa ja matkustajien simuloituja joukkoliikenteen matkustusreittejä ulkomaisten kaupunkien vastaavaan tilanteeseen.

- Myös aikatauluista johdettu aikariippuva verkostorakenne on tärkeä osa kokonaisanalyysiä. Monessa kaupungissa seurataan myöhästelyjä, ja aikataulujen synkronisoinnilla voitaneen vaikuttaa joukkoliikenteen tehokkuuteen, kertoo Saramäki.

- Julkisen liikenteen verkostojen analyysissa olennaista on myös eri liikennevälineiden mallintaminen omina kerroksinaan. Tavoitteena on lisäksi ottaa huomioon ja integroida joukkoliikenneverkostoon myös joustavammat liikennepalvelut joukkoliikenteen täydentäjinä, lisää lopuksi tutkija Rainer Kujala.

Urbaanien joukkoliikenneverkostojen analyysi -yhteishanke kestää kaksi vuotta ja sen kokonaisbudjetti on hieman yli puoli miljoonaa euroa. Hankkeesta vastaa tietotekniikan laitoksen professori Jari Saramäki ja se toteutetaan yhteistyössä yhdyskunta- ja ympäristötekniikan laitoksen apulaisprofessorin Milos Mladenovicin kanssa.

Lisätiedot:

Professori Jari Saramäki
puh. 040 525 4285
[email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
Kuva: Tima Miroschnichenko, Pexels.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus: Matalan hierarkian organisaatioissa isoja periaatekysymyksiäkin ratkotaan porukalla Slackissa

Aalto-yliopiston alumni, vieraileva tutkijatohtori Lauri Pietinalho New Yorkin yliopiston Sternin kauppakorkeakoulusta ja Aalto-yliopiston apulaisprofessori Frank Martela selvittivät tuoreessa tutkimuksessa, miten matalan hierarkian organisaatiot käsittelevät yhteisiä toimintaperiaatteita vastakkainasettelutilanteissa ja miten auktoriteetti niissä toimii.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.