Uutiset

Yritysjuridiikan maisteriopiskelija Päivi Utoslahti voitti vuoden parhaan ALV-gradun palkinnon kansainvälisessä kilpailussa

Aallon menestystä täydensi opiskelija Oona Särkinen, joka sijoittui kilpailussa toiseksi.
Päivi Utoslahti
KTM Päivi Utoslahti

Kansainvälinen ALV-yhdistys (The International VAT Association) on myöntänyt yritysjuridiikan maisteriopiskelijallemme Päivi Utoslahdelle parhaan gradun palkinnon. Voittoisan pro gradun otsikko on ”Vakuutuspalvelut arvonlisäverotuksessa – Vallitsevan oikeustilan ongelmakohdat ja niihin vastaavat verolainsäädännön muutosvaihtoehdot”. 1 500 euron palkinto ja kunniakirja ojennettiin Päiville Lontoossa 24.–25.10.2024 järjestetyssä konferenssissa.

Päivi Utoslahti käsitteli gradussaan arvonlisäverosta vapautettujen vakuutuspalvelujen arvonlisäverokohtelua. ”Tutkin vakuutuspalvelun käsitteen laajuutta vertailemalla arvonlisäverodirektiivin käsitettä ja Euroopan unionin tuomioistuimen (EUT) oikeuskäytäntöä Suomen ja Ruotsin kansallisten lakien käsitteisiin ja oikeuskäytäntöön.” 

Tutkimuksen tulokset osoittivat, että vakuutuspalveluja koskevia arvonlisäverosääntöjä sovelletaan epäyhtenäisellä tavalla. Soveltamiserojen vuoksi samankaltaisia suorituksia kohdellaan arvonlisäverotuksessa eri tavalla riippuen esimerkiksi vakuutusalan toimijan kyvystä tuottaa olennaisia vakuutuspalveluja sisäisesti. Tämän vuoksi liiketoimintoja saatetaan järjestellä tuotannollisen tehokkuuden sijaan verotuksen tehokkuus edellä. 

Tutkimus osoittaa, että arvonlisäverosääntöjen päivittäminen olisi ajankohtaista ja tarpeellista, jotta vakuutusalan toimijoiden oikeusvarmuutta ja neutraliteettia voitaisiin parantaa, sekä vakuutusalalla toimivien yritysten välistä kilpailun vääristymistä puolestaan vähentää. 

Tutkimuksessa analysoitiin lisäksi erilaisia arvonlisäverodirektiivin muutosvaihtoehtoja. Muutosvaihtoehdot pohjautuivat Euroopan komission voimassa olevaan aloitteeseen, joka koskee arvonlisäverodirektiivin muutosehdotusta vakuutus- ja rahoituspalveluiden osalta.

”Arvostetun kilpailun voitto oli kyllä hieno yllätys. On todella mukavaa huomata, että aihe herättää mielenkiintoa kansainväliselläkin tasolla. Lontoon konferenssiin osallistuminen ja siellä tutkimustulosten esittäminen arvonlisäverotuksen ammattilaisista koostuvan yleisön edessä tarjosi myös erityislaatuisen kokemuksen”, Päivi sanoo. 

Myös toinen sija kilpailussa tuli Aaltoon ja sen sai yritysjuridiikan opiskelija Oona Särkinen

”Olen todella iloinen tästä tuplavoitosta! Menestyminen tässä kovatasoissa kilpailussa on hieno tunnustus osaamisesta”, sanoo gradut ohjannut työelämäprofessori Marja Hokkanen Kauppakorkeakoulun laskentatoimen laitoksen yritysjuridiikan aineesta.

Parhaat onnittelut molemmille!

Lisätietoa:

Laskentatoimen laitos

Laskentatoimen laitos on yksi Pohjoismaiden johtavista tutkimuslaitoksista.

Lue lisää
Picture of Department of Accounting
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Campus Sustainability Champion 2024 voittajat
Palkinnot ja tunnustukset, Kampus Julkaistu:

Opiskelijavetoiset hankkeet Kestävän kampuksen sankareiksi

Tänä vuonna Kampuksen kestävän kehityksen sankareiksi valittiin kaksi opiskelijavetoista hanketta. Palkinnot jaettiin vuosittain järjestettävänä ACRE-päivänä 9.10.2024.
Tiny plant with text aside Unite! Seed Fund 2024
Palkinnot ja tunnustukset, Yhteistyö Julkaistu:

Unite! Seed Fund 2024 myöntää rahoitusta kolmeen yhteis-opetushankkeeseen, joissa Aalto on mukana

Unite! Seed Fund -rahaston tavoitteena on kannustaa ja tukea opettajien, tutkijoiden ja opiskelijoiden yhteistyöhankkeita.
Opiskelijoita kirjastossa opiskelemassa.
Opinnot Julkaistu:

Kevään 2025 avoimen yliopiston kurssit on nyt julkaistu

Kevään kurssien ilmoittautuminen alkaa aikaisintaan joulukuussa.
Picture of the themes of this course
Opinnot Julkaistu:

Mind & Study - Hyvinvoivan opiskelijan työkalupakki (3op) toisessa jaksossa

Suosittu Mind & Study - Hyvinvoivan opiskelijan työkalupakki (3op) järjestään 2. jaksossa suomeksi ja englanniksi. Lisäksi tänä vuonna pienryhmäkeskustelut ovat mahdollisia myös ruotsiksi!