Uutiset

Aalto-yliopisto juhlisti 15. lukuvuoden alkua

Aalto-yliopiston uusi lukuvuosi käynnistyi 3. syyskuuta. Avajaispuheissa korostettiin yhteyksiä suomalaiseen työelämään ja yhteisöllisyyttä. Lukuvuoden avajaisissa nimettiin myös Aalto-professori ja jaettiin Aalto-yliopiston vuoden 2024 tunnustuspalkinnot.
Kulkue tummiin pukeutuneita ihmisiä
Avajaisseremonian aluksi rehtori Ilkka Niemelä johdatti akateemisen kulkueen Kandidaattikeskukseen. Kuva: Mikko Raskinen

Avajaispuheissa korostettiin yhteyksiä suomalaiseen työelämään sekä yhteisöllisyyttä

Aalto-yliopiston rehtori Ilkka Niemelä korosti puheenvuorossaan, että Suomen pitkän aikavälin menestys riippuu tutkimuksesta, innovaatiosta ja kansainvälisten osaajien juurtumisesta. Aallolla on monia keinoja luoda opiskelijoille yhteyksiä suomalaiseen työelämään, mutta yliopisto tarvitsee siihen kumppaneita työelämästä. Hän vetosikin työnantajiin, jotta ne auttaisivat yhdistämään jokaisen opiskelijan suomalaiseen työelämään

Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan varapuheenjohtaja Mantė Žygelytė puolestaan ilmaisi huolensa hallituksen leikkausten vaikutuksista opiskelijoiden toimeentuloon ja hyvinvointiin. Eri taustoista tulevien opiskelijoiden yhtenäisyys hallituksen ehdottamia leikkauksia ja maahanmuuttopolitiikkaa vastaan antaa kuitenkin toivoa ja korostaa yhteisöllisyyden arvoa vaikeina aikoina, hän totesi. 

Opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen totesi Aalto-yliopiston saavuttaneen perustamisvaiheessa asetetut tavoitteet. Suomen yliopistot nauttivat vahvaa luottamusta, mikä näkyy selvästi uusimmassa valtion tutkimus- ja kehitysrahoituksen suunnitelmassa. Sen tavoitteena on kasvattaa T&K-menoja 4% Suomen BKT:sta seuraavan vuosikymmenen aikana. 

Yliopistojen kansainvälinen yhteistyö on välttämätöntä, sillä se parantaa laatua, tasaa riskejä ja tuottaa uutta tietoa ja innovaatioita, mikä tuo hyötyä niin kansallisesti kuin inhimillisesti katsoen, hän jatkoi. 

Tapani Vuorinen Aalto-professoriksi 

Aalto-yliopiston kemian tekniikan korkeakoulun puunjalostustekniikan professori Tapani Vuorinen nimitettiin 
Aalto-professoriksi. Arvonimi voidaan myöntää professorille, jonka tieteelliset ansiot ovat poikkeuksellisen merkittäviä. Tapani Vuorisen yli 30 vuotta kestänyt pitkäjänteinen tutkimustyö ja aktiivinen yhteistyö teollisuuden kanssa on johtanut innovatiivisiin ratkaisuihin selluloosakemiassa. Hänen tutkimuksensa on johtanut myös muihin selluloosakemian käytännön edistysaskeliin, jotka on otettu selluloosateollisuudessa käyttöön maailmanlaajuisesti. Professori Vuorinen on myös arvostettu ja tuottelias tutkija. 

Tunnustuspalkintoja aaltolaisille  

Lukuvuoden avajaisissa jaettiin myös Aalto-yliopiston vuoden 2024 tunnustuspalkinnot. Palkinnot myönnetään vuosittain yhteisön jäsenille erinomaisesta työstä yliopiston menestymiseksi ja päätökset palkittavista tehdään yhteisön ehdotusten pohjalta. Palkituissa hankkeissa korostuu vaikuttava tutkimus ja yhteistyö, Aallon omintakeinen luovuuden kulttuuri sekä yhteisöllisyys. 

Yksi tunnustuspalkinnon saaneista oli Radical Creatives -elokuva, joka palkittiin Vuoden Aalto-tekona. Radikaalisti uudenalaiseen ajatteluun ja ratkaisuihin tarvitaan vahva ja luova yhteisö. Radical Creatives -elokuva on omintakeinen lähestymistapa Aalto-yliopiston luovuuteen ja vaikuttavuuteen.

Avajaisseremonian jälkeen juhlapäivä jatkui opiskelijoiden ja yliopiston yhdessä järjestämällä Aalto Party -ulkoilmatapahtumalla Otaniemessä. Tapahtuman huipensi perinteiseen tapaan leikkimielinen köydenvetokisa, jossa ylioppilaskunta ja yliopiston johto mittelivät voimiaan. 

Lukuvuoden avajaisissa palkittuja aaltolaisia poseeraamassa Marsiossa

Lukuvuoden avajaisissa juhlittiin jälleen palkittuja aaltolaisia

Palkituissa hankkeissa korostuu vaikuttava tutkimus ja yhteistyö, Aallon omintakeinen luovuuden kulttuuri sekä yhteisöllisyys.

Uutiset
Opiskelijoita työelämätapahtumassa

Rehtori Ilkka Niemelä työnantajille: ”Yhdistetään jokainen opiskelija suomalaiseen työelämään”

Aalto-yliopisto haluaa yhdessä työnantajien kanssa edistää sitä, että Suomen kipeästi tarvitsemat kansainväliset osaajat juurtuvat maahamme.

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Ulkokuva kampukselta, jossa joukko ihmisiä seisoo punatiilisen rakennuksen edessä.
Yliopisto Julkaistu:

Aalto-yliopiston rahastojen sijoitustoiminnan tuotto 7,9% alkuvuonna

Yliopiston rahastoista suunnataan tänä vuonna 41 miljoonaa euroa tutkimukseen ja opetukseen.
Ylös vievät betoniset portaat, vasemmalla puolelle seinällä taideteos
Kampus, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:
Opiskelijan opas uutinen, kuvitus
Opinnot Julkaistu:

Myötätuntomentorointia tohtoriopiskelijoille - Ilmoittaudu mukaan syksyn ryhmiin!

Ilmoittaudu mukaan tohtoriopiskelijoiden myötätuntomentorointiryhmiin!
Dean's Impact Award, School of Business
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Dekaani palkitsee Kauppakorkeakoulun opiskelijoita merkittävistä kestävyysteoista

Dean’s Impact Award -palkinnoilla halutaan osoittaa arvostusta esimerkiksi kestävän kehityksen tai Aallon arvojen mukaisen toiminnan edistämiselle.