Innan du återvänder till Finland ska du skaffa följande dokument och göra följande saker:
Studieprestationsutdrag
- Ta reda på hur du får ett officiellt studieprestationsutdrag från utbytesuniversitetet. Detta är ett obligatoriskt dokument som du ska lämna in efter utbytet och som behövs för tillgodoräknande av kurserna.
- Ta också reda på var du hittar kursbeskrivningarna för de kurser du har genomfört. Du kan behöva dem när du ska räkna kurserna till godo vid Aalto.
- Vid en del universitet ger lärarna separata intyg över varje kurs. Både i studieprestationsutdraget och i enskilda intyg ska det finnas information om kursernas omfattning i form av antal studiepoäng eller timmar och de vitsord du har fått i kurserna.
- Studieprestationsutdraget kan även skickas direkt till dig eller till Aalto-universitetet per post efter utbytet. Kontrollera i detta fall att utbytesuniversitetet har korrekt adress till din högskola.
För utbytesstuderande inom Erasmus+ gäller dessutom följande:
- Be utbytesuniversitetet underteckna och stämpla blanketten Letter of Confirmation innan du återvänder till Finland. Av dokumentet framgår den exakta längden på utbytesperioden, vilket behövs för utbetalningen av utbytesstipendiet.
- Studieplanen för utbytet (Learning Agreement) ska också vara godkänd av utbytesuniversitetet. Det är bäst att ordna detta redan i början av utbytet, men kom ihåg att få studieplanen godkänd senast innan du återvänder till Finland.
Ta genast kontakt med din högskola om det blir ändringar i din studieplan för utbytet antingen i samband med anmälan till kurser eller senare under terminen. Ta tillvara den godkända planen, eftersom du behöver den efter utbytet i samband med tillgodoräknande av studierna. På så sätt kan du säkerställa att tillgodoräknandet sker utan problem. Utbyteskoordinatorn ger dig närmare anvisningar gällande ändringar i studieplanen och godkännande av dem beroende på utbytesprogram.
Kom ihåg Aalto-universitetets mål och minimikrav för antalet studiepoäng som du ska uppnå under utbytet. Hobbyinriktade kurser (t.ex. idrott) kan inte räknas till godo i en examen vid Aalto-universitetet och beaktas inte i antalet studiepoäng. Om utbytesuniversitetet inte använder ECTS-poängsättning kan du kolla med koordinatorn vid din högskola hur poängen räknas.
Aalto-universitetets stipendium är bundet till längden på utbytet och till antalet studiepoäng. Om dessa krav inte uppfylls måste du helt eller delvis återbetala stipendiet.
Om längden på utbytet ändras (till exempel på grund av sjukdom eller andra orsaker) eller om du har svårigheter med att uppnå målen för studierna ska du genast ta kontakt med utbyteskoordinatorn vid din högskola.
Utbytesstuderande inom Erasmus+
Studieplanen för utbytet (Learning Agreement) ska också vara godkänd av utbytesuniversitetet. Om din ursprungliga plan inte förverkligas som sådan eller om du gör ändringar i studierna ska du komma ihåg att ange dessa ändringar i studieplanen och se till att få planen godkänd vid både Aalto och utbytesuniversitetet. Samtidigt säkerställer du att de ändrade kurserna passar in i din examen vid Aalto.
Den slutliga planen (Learning Agreement) ska ha godkänts vid utbytesuniversitetet och lämnas in efter utbytet. Det lönar sig dock att se till att studieplanen är i gott skick redan i början av utbytet!
Trots god planering går allting inte nödvändigtvis enligt planerna under utbytet. Vid problem i anknytning till kurser och praktiska arrangemang lönar det sig att i första hand be om hjälp av utbyteskoordinatorn vid utbytesuniversitetet. Ta vid behov även kontakt med utbyteskoordinatorn vid ditt hemuniversitet, i synnerhet om situationen inte klarnar.
Andra problemsituationer
- I akuta situationer (brand, sjukdom etc.) ska du ringa det lokala nödnumret.
- Gör en reseanmälan till Utrikesministeriet, om du inte gjort det redan.
- Om ett långvarigt sjukdomstillstånd eller något annat påverkar din förmåga att genomföra kurser under utbytet ska du kontakta utbyteskoordinatorn vid din högskola. Kom också ihåg att begära läkarintyg och spara det.
- Om det sker något oväntat i värdlandet ska du kontakta Finlands ambassad (om det inte finns någon finländsk ambassad i ditt värdland kan du vända dig till något annat EU-lands ambassad).
- I krissituationer (till exempel epidemier eller naturkatastrofer) är vi i kontakt med dig per e-post eller textmeddelande. Aalto-universitetet kan dock inte ansvara för studerandes säkerhet i undantagssituationer. Den studerande gör själv det slutliga beslutet att åka till värdlandet och återvända till Finland.
- Aalto-universitetet har ett särskilt telefonnummer (AaltoAPUA: +358 5 0 46 46 462) som du kan ringa om du behöver hjälp. I brådskande situationer ska du ringa nödnumret i utbyteslandet.
- Det lönar sig inte att bestämma sig för att avbryta utbytet utan att först kontakta utbyteskoordinatorn vid din högskola, bortsett från vid mycket allvarliga och plötsliga sjukdomsfall eller motsvarande.
Att studera och leva utomlands innebär en förändring och nya situationer som kan orsaka stress. De flesta utbytesstuderande upplever en kulturchock när de ska anpassa sig till den nya kulturen. Med kulturchock avses en känsla av ängslan och svårigheter att anpassa sig till den nya kulturen.
Trots den förvirrande situationen gäller det att komma ihåg att kulturchocken ingår i början av anpassningsprocessen, under vilken du utvecklar värdefulla verktyg för din självkänsla och förståelse för olika kulturer. En kulturchock är en naturlig reaktion på förändring och ofta oundviklig när man bekantar sig med en ny kultur.
Kulturchockens olika stadier
- Förtjusning: den nya kulturen känns intressant, och allt du upplever och ser runt dig är fantastiskt. Du är inspirerad och aktiv.
- Frustration: du upplever att allt är bättre hemma. Vardagen börjar kännas frustrerande och det kan kännas svårt att sköta praktiska ärenden. De olikheter mellan utbyteslandet och Finland som i början kändes fascinerande känns inte lika trevliga längre. Du kan känna dig deppig, frustrerad och ängslig. Du kan ha fysiska symtom såsom trötthet och minskad aptit.
- Anpassning: du kan fortfarande sakna saker med Finland men klarar av att godkänna det som är annorlunda i den nya kulturen. Dina språkkunskaper har förbättrats och du klarar kanske av att kommunicera nästintill flytande på det främmande språket. Du förstår diskussioner som förs i din omgivning och upplever att du kommit ett steg närmare människorna och livet i värdlandet. Du känner dig bekväm, till och med hemma, i den nya kulturen.
- Hemkomst: förbered dig under utbytestiden också på de känslor som är förknippade med att återvända hem. Du kan också uppleva en omvänd kulturchock när du har kommit hem.
Tips för att hantera en kulturchock
- Bekanta dig så bra du kan med utbytesdestinationen i god tid innan du åker i väg (klimatet, religionen, det politiska systemet, seder och bruk o.s.v.).
- Var öppen och villig att lära dig.
- Lär dig värdlandets språk.
- Lär känna nya människor och dyk modigt in i den nya kulturen. Även om du snabbt hittar en ny kamratkrets bestående av andra utbytesstuderande lönar det sig att lära känna också lokala studerande. Ett bra sätt att träffa lokala studerande är att till exempel delta i olika hobbyaktiviteter eller aktiviteter som ordnas av lokala gillen. Ingen vill vara ensam!
- Res runt i värdlandet.
- Försök behålla humorn.
- Håll kontakten till dina nära och kära.
- Läs nyheter från Finland, lyssna på din favoritmusik, skriv dagbok.
- Lita på dig själv och att du klarar dig, och kom ihåg att bekantskap med en ny kultur kan vara till din fördel i framtiden till exempel på arbetsmarknaden.
Studentutbytet baserar sig på ömsesidighet. Vi skickar i väg studerande till partneruniversitet runtom i världen och tar emot studerande från dessa universitet. Av denna orsak är det viktigt att föra fram information om Aalto, din högskola och Finland under utbytestiden.
Många universitet ordnar olika infotillfällen under läsårets gång där universitetets studerande informeras om universitetets partneruniversitet och utbytesmöjligheter. Vi rekommenderar att du i samband med dina utbytesstudier deltar i denna typ av evenemang och berättar om Aalto-universitetet.
Information om studier vid Aalto-universitetet och i Finland