Ennen kuin palaat Suomeen, sinun on hankittava seuraavat dokumentit ja tehtävä seuraavat asiat:
Opintosuoritusote
- Selvitä, miten saat kohdeyliopistosta virallisen opintosuoritusotteen. Tämä on pakollinen dokumentti, joka palautetaan vaihdon jälkeen ja jota tarvitaan kurssien hyväksiluvun yhteydessä.
- Selvitä myös, mistä löydät kurssikuvaukset suorittamistasi kursseista. Voit tarvita näitä hyväksiluvun yhteydessä palattuasi Aaltoon.
- Joissain yliopistoissa opettajat saattavat antaa jokaisesta kurssista erillisen todistuksen. Sekä opintosuoritusotteessa että yksittäisissä todistuksissa tulee näkyä suorittamiesi kurssien laajuus opintopisteinä tai tunteina sekä kurssista saamasi arvosana.
- Opintosuoritusote voidaan lähettää myös suoraan sinulle tai Aaltoon postitse vaihtojakson jälkeen. Varmistathan tässä tapauksessa, että kohteessa on ajantasaiset osoitetiedot juuri sinun korkeakouluusi.
Erasmus+ -vaihdossa olevilta lisäksi
- Pyydä kohdeyliopistosta allekirjoitus ja leima Letter of Confirmation -lomakkeeseen ennen kuin palaat Suomeen. Dokumentista ilmenee vaihto-opintojaksosi tarkka kesto, ja sitä tarvitaan vaihtoapurahan maksua varten.
- Erasmus+ ohjelman opintosuunnitelmassa (eli Learning Agreementissa) tulee olla myös kohdeyliopiston hyväksyntä - tämä on parasta hoitaa heti vaihdon alussa, mutta muista hyväksyttää opintosuunnitelmasi viimeistään ennen Suomeen paluuta.
Ole välittömästi yhteydessä omaan kouluusi Aallossa, jos vaihdon opintosuunnitelmaasi tulee muutoksia joko kurssi-ilmoittautumisten yhteydessä tai myöhemmin lukukauden aikana. Pidä saamasi hyväksyntä muutoksille tallessa, tarvitset sitä vaihdon jälkeen hyväksiluvun yhteydessä. Näin varmistat, että hyväksiluku sujuu ongelmitta. Saat vaihto-ohjelmakohtaiset, tarkemmat ohjeet muutosten tekemiselle ja hyväksyttämiselle vaihtokoordinaattoriltasi.
Muista Aalto-yliopiston tavoitteet ja vähimmäisvaatimukset vaihdossa suoritettujen opintopisteiden suhteen. Harrastekursseja (esim. urheilu) ei voida hyväksilukea Aalto-yliopiston tutkintoon, eikä niitä lasketa mukaan opintopistemäärään. Jos kohdeyliopistosi ei käytä ECTS-pisteytystä, varmista koordinaattoriltasi pisteiden skaalaus.
Aalto-yliopiston myöntämä apuraha on sidottu vaihdon kestoon ja suoritettujen opintojen määrään. Mikäli nämä vaatimukset eivät täyty, joudut palauttamaan apurahan takaisin osittain tai kokonaan.
Jos vaihtosi kestossa tapahtuu muutoksia (esimerkiksi sairastumisen tai muun syyn takia) tai jos sinulla on hankaluuksia saavuttaa opinnoille asetetut tavoitteet, ota heti yhteyttä oman koulusi vaihtokoordinaattoriin.
Erasmus+ -vaihdossa olevat opiskelijat
Erasmus+ ohjelman opintosuunnitelmassa (Learning Agreement) tulee olla myös kohdeyliopiston hyväksyntä. Mikäli alkuperäinen suunnitelmasi ei toteudu sellaisenaan vaan teet muutoksia kurssivalikoimaasi, muista että muutokset tulee merkitä opintosuunnitelmaan ja suunnitelma tulee hyväksyttää sekä Aallossa että kohteessa. Samalla varmistut, että myös muutetut kurssit sopivat tutkintoosi Aallossa.
Lopullinen, vaihtokohteen hyväksymä suunnitelma (learning agreement) tulee palauttaa vaihdon päätyttyä. Opintosuunnitelma kannattaa kuitenkin hoitaa kuntoon heti vaihdon alussa!
Hyvästä suunnittelusta huolimatta kaikki ei välttämättä vaihdossa mene suunnitelmien mukaan. Kursseihin ja käytännön järjestelyihin liittyvissä ongelmissa kannattaa ensisijaisesti pyytää apua kohdeyliopiston vaihtokoordinaattorilta. Ota tarvittaessa yhteyttä myös kotiyliopiston vaihtokoordinaattoriin, etenkin mikäli tilanne jatkuu epäselvänä.
Toiminta muissa ongelmatilanteissa
- Akuutissa tilanteessa (tulipalo, sairauskohtaus jne.) soita paikalliseen hätänumeroon.
- Tee Ulkoministeriön matkustusilmoitus, ellet ole sitä vielä tehnyt.
- Jos pidempiaikainen sairastuminen tai muu syy vaikuttaa kykyysi suoriutua kursseista vaihdon aikana, ota yhteyttä oman koulusi vaihtokoordinaattoriin. Muista myös pyytää lääkärintodistus ja säilytä se.
- Jos kohdemaassasi tapahtuu jotakin odottamatonta, ota yhteyttä Suomen suurlähetystöön (jos kohdemaassasi ei ole Suomen suurlähetystöä, voit olla yhteydessä jonkin toisen EU maan lähetystöön).
- Kriisitilanteissa (esimerkiksi epidemia tai luonnonkatastrofi) olemme sinuun yhteydessä sähköpostitse tai tekstiviestein. Aalto-yliopisto ei kuitenkaan voi vastata opiskelijoidensa turvallisuudesta poikkeustilanteissa. Opiskelija tekee itse lopullisen päätöksen kohdemaasta lähtemisestä ja Suomeen palaamisesta.
-
Aalto-yliopistolla on käytössä AaltoAPUA puhelinnumero (+358 5 0 46 46 462), johon voi olla yhteydessä aina, kun opiskelija tarvitsee apua. Kiireellisissä hätätilanteissa tulee olla yhteydessä kunkin maan hätänumeroon.
- Hyvin vakavia ja äkillisiä sairastumistapauksia tai vastaavia lukuun ottamatta sinun ei kannata tehdä vaihdon keskeytyspäätöstä ottamatta ensin yhteyttä oman kotikorkeakoulusi vaihtokoordinaattoriin.
Opiskelu ja eläminen ulkomailla merkitsevät muutoksia ja uusia tilanteita, joista saattaa seurata stressiä. Useimmat vaihto-opiskelijat kokevatkin ns. kulttuurishokin käydessään läpi sopeutumisprosessia vieraaseen kulttuuriin. Kulttuurishokilla tarkoitetaan ahdistusta tai sopeutumattomuuden tunnetta, jonka vieraan kulttuurin kohtaaminen aiheuttaa.
Kaiken mahdollisen hämmennyksen keskellä kannattaa muistaa, että kulttuurishokki on alku sopeutumisprosessille, jonka aikana saat arvokkaita rakennusaineita itsetuntemukseen ja eri kulttuurien ymmärtämiseen. Kulttuurishokki on luonnollinen reaktio muutokseen ja usein välttämätön osa uusiin kulttuureihin tutustumista.
Kulttuurishokin luonnolliset vaiheet
- Ihastus – vieras kulttuuri tuntuu kiinnostavalta, ja kaikki, mitä koet ja näet ympärilläsi, on mahtavaa. Olet innostunut ja aktiivinen.
- Turhautuminen – Koet, että kotona on kaikki paremmin. Arki alkaa turhauttaa, ja käytännön asioista selviytyminen voi tuntua hankalalta. Alun kiehtovat erot vaihto-opiskelumaasi ja Suomen välillä eivät enää tunnukaan niin mukavilta. Saatat kokea olevasi hieman masentunut, turhautunut ja ahdistunut. Sinulla voi olla fyysisiä oireita kuten väsymystä ja ruokahaluttomuutta.
- Sopeutuminen / hyväksyntä - Saatat yhä kaivata tuttuja asioita Suomessa, mutta pystyt jo hyväksymään toisen kulttuurin erilaisuuden. Kielitaitosi on parantunut ja pystyt kenties kommunikoimaan lähes sujuvasti vieraalla kielellä. Ymmärrät ympärilläsi käytäviä keskusteluja ja tunnet pääseväsi askeleen lähemmäksi vaihtomaasi ihmisiä ja elämää. Tunnet olosi jälleen mukavaksi, jopa kotoisaksi.
- Kotiinpaluu - Vaihtoaikasi lopussa valmistaudu myös kotiinpaluusta aiheutuviin tunteisiin. Kulttuurishokin voi kokea myös käänteisenä kotiin palatessa.
Mikä voisi auttaa, kun kokee kulttuurishokin?
- Tutustu vaihtokohteeseesi mahdollisimman hyvin jo ennen vaihtoon lähtöä (ilmasto, uskonto, poliittinen järjestelmä, maan tavat jne.).
- Ole avoin ja halukas oppimaan.
- Opettele kohdemaan kieltä.
- Tutustu uusiin ihmisiin, ja sukella rohkeasti uuteen kulttuuriin. Vaikka uusi ystäväpiirisi muodostuu helposti muista vaihto-opiskelijoista, yritä tutustua myös paikallisiin opiskelijoihin. Esimerkiksi erilaisten harrastusryhmien tai paikallisten kiltojen toimintaan osallistuminen on mainio keino tavata paikallisia opiskelijoita. Yksin ei kannata jäädä!
- Matkusta kohdemaassasi.
- Pyri säilyttämään huumorintaju.
- Pidä yhteyttä läheisiisi.
- Lue suomenkielisiä uutisia, kuuntele lempimusiikkiasi, kirjoita päiväkirjaa.
- Luota itseesi ja siihen että pärjäät, ja muista, että uuteen kulttuuriin tutustuminen voi tuoda sinulle tulevaisuudessa suuren edun esimerkiksi työmarkkinoilla.
Opiskelijavaihto perustuu vastavuoroisuuteen. Lähetämme opiskelijoitamme partneriyliopistoihin ympäri maailmaa, ja vastaanotamme opiskelijoita näistä yliopistoista. Tästä syystä on tärkeää esitellä Aaltoa, omaa kouluasi ja Suomea vaihtojaksosi aikana.
Monet yliopistot järjestävät lukuvuoden aikana erilaisia tilaisuuksia, joissa pyritään esittelemään ko. yliopiston yhteistyöyliopistoja ja vaihto-opiskelumahdollisuuksia paikallisille opiskelijoille. Suosittelemme sinua osallistumaan tällaisiin tapahtumiin vaihto-opiskelusi aikana ja kertomaan niissä Aalto-yliopistosta.
Esittelymateriaalia Aalto-yliopistosta ja Suomessa opiskelemisesta