Befrielse från krav på språkkunskaper
I enlighet med examensförordningen kan en studerande av särskilda skäl helt eller delvis befrias från språkkunskapskraven. Samtliga ansökan om befrielse behandlas i studerandeservicen i studerandens egen högskola.
Nedan närmare information om skolbildningsspråket och det andra inhemska språket och befrielsekriterierna.
Det finns studerande vid Aalto-universitetet som har finska eller svenska som sitt skolbildningsspråk på basis av grundskole- eller gymnasiestudierna, men språkfärdigheterna kan vara bristfälliga för att påvisa utmärkta färdigheter i skolbildningsspråket. Studerande kan ansöka befrielse från att påvisa färdigheter i skolbildningsspråket i följande fall:
- Studeranden har skrivit finska eller svenska som andraspråk i studentskrivningarna och fått ett lägre betyg än Magna cum laude.
- Studerandens skolbildningsspråk fastställs enbart på basis av grundskolestudierna (ett avgångsbetyg från grundskolan). Studeranden har avlagt gymnasiestudierna på något annat språk än ett inhemskt språk, t.ex. IB gymnasium.
Om en studerande har befriats från studier i det andra inhemska språket i tidigare studiestadier (ett intyg finns), kan studeranden befrias från att uppvisa färdigheter i det andra inhemska språket med en hänvisning till den tidigare befrielsen. Vidare om en studerandes skolbildningsspråk definieras som finska eller svenska men hen har inte avlagt de obligatoriska gymnasiestudierna (minst 5 kurser) i det andra inhemska språket (i avgångsbetyget en särskild notering om detta), kan studenten befrias från att uppvisa färdigheter i det andra inhemska språket med en hänvisning till icke tillräckliga tidigare studier. Ansökan om befrielse behandlas i studerandeservicen i studerandens egen högskola.
Beroende på examenskraven kan en studerande som blivit befriad från språkkraven behöva avlägga andra språkstudier som kompenserande studier. Om en studerandes skolbildningspråk inte är finska eller svenska, kan hen dock avlägga provet i det andra inhemska språket i finska eller svenska). Provet registreras i studentens studieregister men studenen kan inte få en anmärkning om den lagenliga ( (424/2003, 6§:1) språkfärdigheten i det andra inhemska språket i examensbetyget.
Vidare kan en studerande som har avlagt grundskolan eller gymnasiet på Åland ansöka om att bli befriad från att behöva uppvisa färdigheter i det andra inhemska språket inom de teknikvetenskapliga och konstindustriella studieområden vid universitetet (841/2000) 3§).