Pröva hemma
Hemlagad elmotor
Under jobbets gång får du bygga en fungerande elmotor med hjälp av koppartråd, ett batteri och små permanenta magneter. Jobbet lämpar sig för alla åldrar. För yngre elever är målet att få en grov bild av hur en elmotor fungerar. För äldre elever är målet däremot att bättre förstå hur magnetfälten reagerar med varandra och fungerar.
Elbil, elektromagnetism, byggande
Geometri med origami
I följande jobb byggs en kub och en stjärniserad oktaeder med hjälp av origamienheter vikta med papper. I jobbet kombineras matematik och konst. Instruktionerna är riktade till lågstadieelever men jobbet lämpar sig för alla åldrar!
MathArts, origami, geometri, sonobe, kub, stjärnisering, oktaeder, symmetri, Platonska kroppar
Ätbar atommodell
I det här arbetet lär vi oss hur man bygger atomer och gör atommodeller av grov eller bär på papper. Den teoretiska delen av arbetet riktar sig till gymnasieelever, men den ätbara atommodellen är lätt att göra och tillämpas på alla som är intresserade av kemi.
kemi, atom, element, periodiskt system
Glass i påse
I arbetet lagas glass i en påse. Egenskaperna hos is och vatten och den endotermiska reaktionen låt bekant. Arbetet riktar sig till barn i grundskolan eller andra som är intresserade av ämnet. Barn under skolåldern kan arbeta med en vuxen.
kemi, glass, smältpunkt, endotermisk reaktion
Ballongraket
I arbetet omvandlas en ballong till en raket som flyger längs en tråd. Arbetet är riktat till lågstadieelever samt andra eventuella intresserade. Barn under skolålder kan göra arbetet med en vuxen.
Raket, ballong, kraft
Analys av Finlands COVID-19-data
Visste du, att vid Aalto Universitetet forskar man som bäst coronavirusets (COVID-19) spridning såväl på molekyl- som på statistiknivå? I detta arbete får också du simulera och analysera Finlands COVID-19-data. Arbetet är riktat speciellt till gymnasieelever men definitivt även för andra intresserade.
Dataanalyti, epidemiologi, programmering, Python, Google Colab, hälsoteknologi
Trädgård
En egen trädgård byggs som en miniatyr i en pafflåda. Arbetet är delat i två delar. I arbetets första del planteras frön eller sticklingar från en valfri växt. Efter detta byggs en trädgård runt den planterade växten med hjälp av material samlade utifrån eller hittade från hemmer. Arbetet är riktat till lågstadie- samt högstadieelever. Elever som ännu inte är i skolålder kan göra arbetet tillsammans med en vuxen.
Landskapsarkitektur, tredimensionellt byggande, omgivning, plantering, miniatyr
Katapult
I detta jobb får du fundera över vilka krafter som ger upphov till en katapult och därefter bygga en egen maskin. Arbetet är riktat till lågstadieelever, men passar också för högstadieelevers fysikundervisning.
Fysik, ingenjörsplanering, energi, kraft, elasticitet, katapult
Spektroskop
I följande jobb kommer du att få bygga ett spektroskop med hjälp av kartongbiten av en pappersrulle och andra saker som lätt hittas i hemmet. Arbetet är riktat till lågstadieelever och andra möjliga intresserade. Ifall barnet ännu inte är i skolålder kan arbetet göras med en vuxen.
Spektrum, spektroskop, färger
Pareidoli
I följande jobb kommer du att få bekanta dig med Pareidoli-fenomenet och lära dig att använda dig av det för att göra konst. Arbetet är riktat till lågstadieelever, men passar också för högstadieelevers bildkonstundervisning.
Pareidoli, fantasi, påhittighet
Jättesåpbubblor
I detta arbete görs en lösning av jättesåpbubblor och ett bubbelverktyg. I arbetet bekantar vi oss med kemin och fysiken bakom såpbubblor. Arbetet lämpar sig för alla åldrar, även för barn under skolåldern.
såpbubblar, irisering
Separering av antocyanin
I arbetet tillreds av rödkål en lösning som byter färg. Färgförändringen i rödkålslösningen undersöks med hjälp av ättika och matsoda. Gasbildningen i reaktionen mellan ättika och matsoda observeras. Arbetet är riktat till lågstadieelever eller andra som är intresserade av ämnet. Barn som är under skolåldern kan göra arbetet tillsammans med en vuxen.
kemi, rödkål, forskning, syra, bas, neutral, kemisk reaktion
Bubbelkonst
I detta arbete får du göra ett konstverk av såpbubblor färgade med bläck eller vattenfärger. I arbetet undersöks slumpen som ett redskap för att göra konst. Arbetet lämpar sig bäst för lågstadieelever.
såpbubbla, slumpen, pareidolia, konst
En rörlig manick
Arbetets idé är att inspirera till ingenjörslikt planerande och uppfinnande. Av återvinningsbart material pysslas en manick, som kan producera rörelse och ljud om så önskas. Arbetet är riktat till lågstadie- och högstadieelever. Barn under skolåldern kan göra arbetet tillsammans med en vuxen.
tredimensionellt byggande, uppfinningar, planering, återvunnet material
Vattnets resa
I arbetet byggs en miniatyr av vattnets kretslopp i naturen. Med hjälp av miniatyren kan du undersöka vattnets olika faser, fasförändringar och vad de beror på. Arbetet är riktat till lågstadieelever med en vuxens hjälp.
Vattnets kretslopp, vetenskap, vätska, ånga, is, fysik, geografi
Ljusmålning
I arbetet lärs ut hur man kan ljusmåla med telefonens gratis Light Painting- applikation. Arbetet är riktat till grundskole- och gymnasieåldern och för alla som är intresserade av fotografering.
fotografering, ljusmålning, ljus
Bioplast i mikron
I arbetet bekantar man sig med begreppet bioplast och tillverkar i mikron bionedbrytbar plast av potatismjöl. Den färdiga plasten formas genom att använda egen kreativitet. Arbetet är riktat till lågstadieelever eller andra som är intresserade av ämnet. Barn som är under skolåldern kan gör arbetet tillsammans med en vuxen.
bioplast, kemi, forskning, formning, hållbar utveckling
Brobyggningsutmaning
I arbetet bekantar man sig med krafter som påverkar broar och bygger en egen bro. Arbetet kombinerar ingenjörsvetenskaper, fysik och arkitektur. Arbetet lämpar sig från 5-åringar uppåt.
planering, fysik, byggande, materialvetenskap, arkitektur
Pigment i hemmet
I arbetet bekantar man sig med pigment genom konkreta och vardagliga exempel. Kryddor och matingredienser som hittas i hemmet innehåller naturpigment som kan användas till att måla och färga. Arbetet är riktat till lågstadie- och högstadieelever. Fortsättningsuppgiften, där videbark kokas till pigment kräver kökskunskaper.
pigment, hållbar utveckling, ogiftighet, CHEMARTS
Mars-pyssel
I arbetet bekantar man sig med Mars, planerar och tillverkar på basis av det av återvinningsmaterial en egen fyrhjuling för att undersöka Mars. Arbetet är riktat till 5-10-åringar och andra som är intresserade av rymden.
Mars, rymden, byggande, forskning
- Julkaistu:
- Päivitetty: