Työn tulevaisuus MOOC (ulkoinen linkki)
Tämä kurssi tarjoaa näkemyksen siitä, kuinka neljäs teollinen vallankumous muuttaa työtä ja kuinka nämä muutokset vaikuttavat eri tasoilla.
Yksi tapa hallita tietotyön lisääntyvää ylikuormitusta on tarkastella työn vaatimusten ja voimavarojen välistä tasapainoa. Työn vaatimukset ja voimavarat -malli (lyhennettynä JD-R-malli) auttaa analysoimaan tätä tasapainoa.
JD-R-mallin perusajatus on, että jos vaatimukset jatkuvasti ylittävät käytössä olevat voimavarat, ihminen uupuu ja on vaarassa palaa loppuun. Malli auttaakin lieventämään ylikuormitusta kahdesta eri suunnasta.
Vaatimuksia voi vähentää mm. kieltäytymällä joistakin pyynnöistä, pyytämällä lisäresursseja tai muokkaamalla tehtävänkuvaa. Voimavarapuolella mietitään niitä tekijöitä, jotka auttavat vahvistamaan sisäisiä voimavaroja ja kontrollin ja minäpystyvyyden (self-efficacy) tunteita. Stressiä ei aina aiheuta niinkään työn määrä vaan jatkuva tunne jäljessä olemisesta ja kyvyttömyydestä selviytyä kaikesta. Siksi juuri kontrollin ja minäpystyvyyden tunteiden yhteisvaikutus on erittäin tärkeä.
Omaa hallinnan ja minäpystyvyyden tunnetta voi vahvistaa analysoimalla ylikuormittumisen syitä systemaattisesti. Pohdi seuraavia syitä:
Millaisia voimavaroja sinulla on käytössäsi? Esim. sosiaaliset (esim. tiimin tuki) ja psykologiset tekijät (hallinnan tunnetta lisäävät tekijät) sekä ihmiset, joilta voit pyytää apua.
Mitä voisit tehdä lieventääksesi työsi tai opintojesi vaatimuksia ja vahvistaaksesi voimavarojasi?
Tämä kurssi tarjoaa näkemyksen siitä, kuinka neljäs teollinen vallankumous muuttaa työtä ja kuinka nämä muutokset vaikuttavat eri tasoilla.