Aalto Online Learning - Online Hybrid Lab

Itsenäisesti opiskeltava valokuvauskurssi Photography Online Course for Scientists

Photography Online Course for Scientists (POCS) koostuu opetusvideoista, kuvaus- ja monivalintatehtävistä. Kurssi sopii kuvauksesta kiinnostuneelle, eikä se vaadi aiempaa kokemusta valokuvauksesta tai järjestelmäkameran käytöstä. Erityisesti kurssia suositellaan materiaalitieteilijöille, ja sen voi suorittaa täysin itsenäisesti ajasta ja paikasta riippumatta!
Photo demonstrates the lighting of a materials samples composition. Photo: POCS team/Tiina Puputti & Valeria Azovskaya., research samples provided by Aalto Materials Platform.

Haluatko oppia ottamaan parempia kuvia tutkimuksestasi ja näytteistäsi?

Oletko ajatellut, että voisit käyttää itse ottamiasi kuvia, kun esittelet tutkimustasi?

Oletko ajatellut, että sinulla olisi kuvapankki, joka koostuu ottamistasi tutkimus- ja näytekuvista, ja joita voit käyttää työsi esittelyssä?

Katso kurssin tiedot MyCoursesissa!

Jokainen kuva kertoo tarinan

POCSin tavoite on, että kuvaaminen on sinulle vaivatonta. Voit kenties ajatella jonain päivänä kuvaavasi säännöllisesti osana tutkimustyötäsi. Kurssi esittelee sinulle käyttökuvaan perustuvan työskentelyprosessin, joka etenee tarinasta kuvan visualisointikeinojen valintaan, ja siitä lopullisen kuvan ottamiseen.

Moduli 1: Järjestelmäkameran asetukset haltuun

Moduulin opetusvideoissa käymme läpi sitä, mitkä järjestelmäkameran asetukset on hyvä tietää kameramerkistä riippumatta. Niiden hallinta tarkoittaa sitä, että voit kontrolloida kameraasi täysautomaattisen toiminnan sijasta. Tällöin sinä olet se, joka päättää, millainen kuvasta tulee. Näin voit kuvata laadukkaampia ja tarinallisempia kuvia.

Moduli 2: Valokuvauksen perusteet

Moduulin opetusvideoissa käymme läpi, mitä tarkoittavat muun muassa valotusaika, aukko, f-numerot, syväterävyys, ISO ja valkotasapaino. Käsitteiden läpikäymisen jälkeen havainnollistamme konkreettisten esimerkkien avulla, kuinka määrittelet oikean valotuksen. Opetusvideoiden tavoite on, että opit valitsemaan valotusajan, aukon, ISO-arvon tai valkotasapainon siten, että kuvistasi tulee teknisesti, kerronnallisesti ja visuaalisesti laadukkaampia.

Moduulin viimeisessä videossa käymme läpi vielä objektiivien tärkeimmät ominaisuudet, kuten valovoiman käsitteen, zoom- ja kiinteäpolttovälisen objektiivin erot sekä polttovälin merkityksen kuvan visualisointiin.

Modulit 3 ja 4: Käytännönläheisiä valokuvausdemoja ikkunan- ja keinovalossa

Kun kameran asetukset ovat kohdallaan ja ymmärrämme, kuinka valokuvauksen peruskäsitteet vaikuttavat lopullisten kuvien visualisointiin, on aika siirtyä käytännön toimiin ja itse kuvaamiseen. Moduulissa 3 kuvaamme luokkahuoneessa tieteellisiä näytteitä ja käytämme valonlähteenä ikkunanvaloa. Moduulissa 4 hyödynnämme puolestaan Aalto Takeoutista lainaksi saatavia lisävalonlähteitä ja kuvaamme keinovalossa.

Näissä kahdessa moduulissa havainnollistamme muun muassa:

  • Kuvakerronta: mitä tarkoittavat dokumentaarinen, kerronnallinen (journalistinen) ja mainosmainen kuva tieteellisessä kuvauksessa.
  • Kuvan tekninen laatu: kuinka kuvaat mattapintaisen, kiiltävän, läpikuultavan tai läpinäkyvän näytteen siten, että sen pinnan ominaisluonne näkyy selvästi kuvan katsojalle.
  • Sommittelu ja kuvan muu visualisointi: kuinka sommittelet ja visualisoit tieteellisiä kuvia eri keinoin, jotta saat kuviisi visuaalista vaihtelua.
Text: Narrative style photo with a person and action.  (Photo: POCS team/Tiina Puputti & Valeria Azovskaya, materials samples provided by Aalto Materials Platform.
Kerronnallinen tyyli yhdistää henkilön ja toiminnan. Kuva: POCS.tiimi/Tiina Puputti & Valeria Azovskaya, materiaalinäytteet Kemiantekniikan korkeakoulu

Vaivatonta valokuvausta

POCS:n missio on auttaa Aalto-yliopiston tutkijoita ja opiskelijoita kokoamaan kuvapankki itse ottamistaan kuvista, joiden avulla voi esitellä tutkimustyötään eri tahoille ja medioissa. Kurssi perustuu helposti käyttöön otettaviin vinkkeihin:

  • Kurssi esittelee step-by-step -työnkulun, jota noudatetaan jokaisessa kuvausdemossa.
  • Opetusvideot sisältävät suositukset, mitkä kameran asetukset kussakin tilanteessa tuottavat laadukkaan kuvan.
  • Kaikki kuvausdemonstraatiot on tehty Otaniemessä normaalissa luokkahuoneessa, joka havainnollistaa sinulle, kuinka helposti pääset alkuun.
  • Suurimman osan videoilla käytetyistä apuvälineistä voit lainata Aalto Takeoutista.
    Narrative style photo and the first visualization. Photo: POCS team/Tiina Puputti & Valeria Azovskaya, materials samples by Marianna Grantier.

    Kerronnallinen kuvaustyyli, ensimmäinen visualisointi. Katsoessaan kuvaa katsoja saa vastauksen kysymyksiin kuka, missä, mitä ja miten.

    Kuva: POCS-tiimi/Tiina Puputti & Valeria Azovskaya, materiaalinäytteet Marianna Grantier

    Narrative style photo and the second visualization. (Photo: POCS team/Tiina Puputti & Valeria Azovskaya, materials samples by Marianna Grantier.)

    Kerronnallinen kuvaustyyli, toinen visualisointi. Vaihdettaessa fokusta tutkija nousee kuvan pääasiaksi.

    Kuva: POCS-tiimi/Tiina Puputti & Valeria Azovskaya, materiaalinäytteet Marianna Grantier

    Narrative style photo and the third visualization. hoto: POCS team/Tiina Puputti & Valeria Azovskaya, materials samples by Marianna Grantier.

    Kerronallinen kuvaustyyli, kolmas visualisointi. Tutkijan katsoessa kameraan kuva muuttuu henkilökuvaksi - näin voit helposti toteuttaa itsestäsi henkilökuvan, joka toimii myös tieteellisessä yhteydessä.

    Kuva: POCS-tiimi/Tiina Puputti & Valeria Azovskaya, materiaalinäytteet by Marianna Grantier

    Tekemällä oppiminen

    Suosittelemme jokaiselle kurssia suorittavalle, että aloitat käytännön harjoittelu heti. Vain harjoittelemalla voit oppia. Kurssi mahdollistaa sen, että voit aloittaa heti omien tieteellisten näytteiden tai prosessin kuvaamisen, ja kartuttaa näin kuvapankkiasi. Huomaathan, että kurssille ei ole erillistä ilmoittautumista, ja sen suorittaminen ei kerrytä opintopisteitä.

    Itsenäisesti suoritettava POCS sisältää:

    • 29 opetusvideota, jotka on jaettu loogisesti eteneväksi kokonaisuudeksi (moduulit 1-4).
    • 19 kuvaustehtävää, jotka voit soveltaa omaan tutkimustyöhösi.
    • 12 monivalintatehtävää, joiden avulla voit tarkistaa, mitä muistat opetusvideoista.
    • ”Takeaways” opetusvideoiden osana kokoavat kunkin videon kolme tärkeintä asiaa listaksi.
    • Itsearviointilomakkeen, joka auttaa sinua itsenäisen opiskelusi etenemisen arvioinnissa.
      hardlight_color in materials sample. POCS team/Tiina Puputti & Valeria Azovskaya, materials samples by Teemu Välisalmi)

      Dokumentaarisella kuvaustyylillä toteutettu kuva kahdesta näytteestä. Kova valo tuo selkeästi esiin tekstuurin.

      Kuva: POCS-tiimi/Tiina Puputti & Valeria Azovskaya, materiaalinäytteet Teemu Välisalmi

      Soft light brings out the texture more clearly. Photo: POCS team/Tiina Puputti & Valeria Azovskaya, materials samples by Teemu Välisalmi.

      Dokumentaarisella kuvaustyylillä toteutettu kuva kahdesta näytteestä. Pehmeämmässä valossa tekstuuri näyttäytyy niin ikään pehmeämpänä.

      Kuva: POCS-tiimi/Tiina Puputti & Valeria Azovskaya, materiaalinäytteet Teemu Välisalmi

      Tutorial videos include tips for composing your photos. You find different tips almost from every video.(Photo: POCS team/Tiina Puputti & Valeria Azovskaya, materials samples by Teemu Välisalmi)

      Kurssin monista videoista saat runsaasti vinkkejä kompositioon.

      Kuva: POCS-tiimi/Tiina Puputti & Valeria Azovskaya, materiaalinäytteet Teemu Välisalmi

      POCS tuotantotiimi

      Valokuvakouluttaja Tiina Puputilla on yli 16 vuoden kokemus valokuvakoulutuksista. Hän kouluttaa eri oppilaitoksissa, yrityksissä ja yhteisöissä valokuvan ymmärrystä ja kuvaustaitoja kaipaavia ihmisiä aina harrastajista työssään kuvaa tarvitseviin ja ammattilaisiin asti. Puputilla on kasvatustieteen maisterin tutkinto. Lisäksi hän on suorittanut valokuvaajan ammatti- ja erikoisammattitutkinnot. Suomen Ammattivalokuvaajat ry on myöntänyt hänelle liiton korkeimman arvonimen, Mestariarvon (SAVM). Puputti on kirjoittanut kolme valokuvauksen opaskirjaa: Valo ja valaisu – Henkilökuvaus studiossa ja miljöössä, POSE – Mallin asento ja ohjaaminen henkilökuvauksessa ja Valaise tarina kuvaksi – Henkilökuvaus studiossa ja miljöössä.

      www.tiinapuputti.com

      Tuottaja Valeria Azovskayan (Masters of Arts with COID major and IDBM minor in Aalto University) tausta on palvelumuotoilun sekä visuaalisen ja tieteellisen viestinnän saralta. Hän on työskennellyt Aalto Materials Platformissa assistenttina ja yhteistyössä Platformin tiimin kanssa hän on kehittänyt useita palveluita tukemaan Aalto-yliopiston tieteellistä yhteisöä.

      Photography trainer Tiina Puputti with a camera.

      POCS:n tausta

      Vuonna 2016 professori Robin Ras, hänen tiiminsä jäsenet Mika Latikka ja Johannes Haataja loivat yhdessä Tiina Puputin kanssa sisällön ensimmäiseen valokuvauksen kurssiin, joka toteutettiin Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulussa. Sittemmin Photography for Scientists -kurssi on pidetty jo kuusi kertaa yhteistyössä korkeakoulun ja Aalto Materials Platformin, sekä Kemiantekniikan korkeakoulun ja Aalto-viestinnän kanssa. Vuonna 2020 Aalto Online Learning antoi rahoituksen Valeria Azouvskayalle ja Tiina Puputille tuottaa koulutuksesta verkkopohjainen koulutus. Näin syntyi POCS, Photography Online Course for Scientists.

      Kiitokset kaikille aaltolaisille tuotantotiimille annetusta tuesta. Photography Online Course for Scientists on avoinna kaikille aaltolaisille itsenäiseen opiskeluun marraskuun 2021 alusta lähtien. Löydät kurssin MyCourses -alustalta.

      POCS MyCoursesissa

      For more information please get in touch:

      Valeria Azovskaya

      Valeria Azovskaya

      Specialist
      U902 Learning Services
      • Julkaistu:
      • Päivitetty: