Aaltogether

Toivota tuntemattomalle hyvää - hyvinvointia arjen kohtaamisista

Barbara Fredrickson on tutkinut jaettuja positiivisia tunteita eli rakkauden mikrohetkiä tai tieteellisemmin positiivista resonanssia. Positiivinen resonanssi edellyttää aitoa läsnäoloa, molemminpuolista välittämistä sekä yhteneviä eleitä tai käyttäytymistä (behavioural synchrony). Reaaliaikainen aistiyhteys mahdollistaa rakkauden mikrohetken ja lisää toistuessaan yksilön hyvinvointia sekä parantaa sosiaalisia siteitä ja luottamusta. Seuraava harjoitus lisää rakkauden mikrohetkien mahdollisuuksia!
Kaksi pitkätukkaista naista juttelemassa hymyillen; toisella on kuvioitu sininen paita, toisella hiusklipsi.
Jaakko Kahilaniemi / Aalto University

Harjoitus: Toivota tuntemattomalle hyvää

Kun kuljet kaupungilla, kampuksella tai missä vain toisten ihmisten seassa, keskity bongailemaan ohikulkijoiden olotiloja. Kun huomaat jonkun olevan alla päin, ärtynyt tai vaikka vihainen, voit toivottaa hänelle mielessäsi voimia tai parempaa vointia ja onnea jatkossa. Tarkoitus ei ole taianomaisesti muuttaa vastaantulijan mielialaa vaan keskittyä siihen, miltä omassa kehossasi tuntuu, kun toivotat tuntemattomalle parempaa oloa. Kun taas huomaat vastaantulevan henkilön tai porukan olevan iloisia, onnellisia, nauravaisia tai muulla tavalla hyvällä tuulella, voit koittaa olla iloinen heidän puolestaan ja toivoa mielessäsi, että heidän hyvä olonsa jatkuu tai jopa paranee. Eli lyhyesti:

  1. Havainnoi kanssakulkijoiden olotilaa.
  2. Toivota heille mielessäsi hyvää.
  3. Tiedosta, miltä tämä tuntuu omassa kehossasi.

Tämä harjoitus on itsessään arvokas empaattisen läsnäolon harjoite. Lisäksi tarvitaan enää katsekontakti toiseen, jolloin oma valmiiksi läsnä oleva mielesi ja välittävä asenne toimivat hyvinä rakkauden mikrohetken mahdollistajina, mikäli toinen kulkija reagoi tilanteeseen samalla tavoin myönteisesti.

Muita harjoituksia ja lisätietoa

Positiivisen resonanssin mahdollisuuksia voit lisätä myös harjoittelemalla läsnäoloa, esimerkiksi tekemällä metta-meditaation. Myös harjoittelemalla itsemyötätuntoa, arvostavia kysymyksiä, aktiivista kuuntelua, myötäintoa ja luomalla psykologisesti turvallista tilaa voit lisätä positiivisen resonanssin syntymisen todennäköisyyttä ja syventää sitä. 

Lisää rakkauden mikrohetkistä ja sen harjoittelusta voit lukea Barbara Fredricksonin (2013) kirjasta Love 2.0: How our supreme emotion affects everything we feel, think, do, and become. Hudson st Press.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty: