Vahvuuksista lisää merkityksellisyyttä ja flow’ta
Itseohjautuvuusteorian mukaan ihmisellä on kolme psykologista perustarvetta: autonomia, kyvykkyys ja yhteenkuuluvuus. Omien vahvuuksien käyttö tukee hyvinvointiamme erityisesti autonomian ja kyvykkyyden kokemusten kautta. Tutkimukset osoittavat myös, että flow'n synty helpottuu, kun ihmiset saavat käyttää omia vahvuuksiaan ja antaa parhaansa ryhmän käyttöön. Yhteistyötä tehdessä on helpompi kokea myös yhteenkuuluvuutta, kun kaikki ovat parhaimmillaan.
Vahvuuksien hyödyntäminen ryhmätyössä edellyttää omien ja toisten vahvuuksien tunnistamista. Vahvuuksia voi tunnistaa erilaisten psykologisten testien avulla, mutta myös itse reflektoimalla. Voit pohtia, mitä odotat eniten, milloin olet tehokkaimmillasi tai mikä tuo sinulle aidon tyytyväisyyden tunteen. Lisäksi voit pyytää palautetta läheisiltä tai työtovereilta (ks. alla). Mitä tahansa keinoa käytät, on tärkeää tarkkailla reaktioitasi vahvuuksiin liittyvään palautteeseen – tuntuvatko kyseiset vahvuudet omilta ja innostavilta. Tuloksia ei tarvitse ottaa annettuina, ja itsellesi tärkeitä vahvuuksia voi aina myös kehittää etsimällä tilaisuuksia käyttää niitä useammin ja harjoittelemalla niihin liittyviä taitoja.
Vahvuuspalautteen antaminen
Vahvuuspalautteen antaminen on yksi keino tunnistaa vahvuuksia tiimissä. Pitkään yhdessä työskennelleet saattavat kyetä siihen helpostikin pienen pohdinnan jälkeen, mutta voitte myös kertoa toisillenne tarinan onnistumisesta tai flow-kokemuksesta. Kuuntelija pyrkii tunnistamaan kertojan vahvuuksia kiinnittämällä huomiota tarinan sisällön lisäksi hänen ilmeisiinsä ja eleisiinsä – mm. silmien loistaminen ja voimakkaampi elehtiminen voivat olla merkkejä kertojalle tärkeistä vahvuuksista. Tarinan jälkeen kuuntelija jakaa kertojalle, mitä vahvuuksia hän tunnisti tarinasta. Samalla vahvuuspalautteen saaja pohtii, miltä palaute tuntuu ja tunnistaako hän mainitut vahvuudet omikseen.
Kun vahvuudet on tunnistettu, voitte pohtia niiden hyödyntämistä ryhmätyössä. Tehtävien ja roolien jakaminen vahvuuksien mukaan voi edistää yhteistyötä ja lisätä mahdollisuuksia ryhmäflow’n löytymiseen; esimerkiksi joku saattaa vahvuuksiensa takia nauttia ison kuvan hahmottamisesta, kun taas toinen viihtyy yksityiskohtaisessa tutkimustyössä tai ideoinnissa. Myös tuen tarjoaminen toisille omilla vahvuusalueilla voi lisätä yhteenkuuluvuuden tunnetta ja auttaa kaikkia kehittymään, jos tehtävänjakoa ei haluta tai voida muuttaa täysin vahvuuksiin perustuen.
Työtä tuunaamalla lisää merkityksellisyyttä ja flow'ta
Työn tuunaamista voi soveltaa sekä yksilö- että ryhmätyötilanteissa. Muokkaamalla työtehtäviä kohti luontaisia vahvuuksia voi päästä useammin flow-tilaan ja kokea työssä enemmän merkitystä ilman, että tarvitsee esimerkiksi etsiä kokonaan uutta työtä. Työn tuunaaminen vahvuuksien tai arvojen pohjalta edistää hyvinvointia, motivaatiota ja tehokkuutta. Tämä puolestaan edesauttaa flow'n tai ryhmäflow'n syntymistä.
Kokeile työn tuunaamista valitsemalla kerralla yksi tunnistamasi vahvuutesi ja miettimällä muutama tapa toteuttaa sitä nykyisessä tehtävässäsi tai opinnoissasi. Testaa valitsemaasi tapaa viikon tai kahden ajan ja katso, miten se vaikuttaa olotilaasi tai suorituskykyysi. Pyri tunnistamaan tilanteita, jolloin sekä vireystilasi että mielihyväsi ovat korkealla; tällöin koet työn imua. Työn imu myös tarttuu: mitä enemmän sitä on tiimissäsi, sitä enemmän sitä on yksittäisillä tiimin jäsenillä. Voit jatkaa testailua aina uusilla vahvuuksilla ja kertoa tunnistamistasi vahvuuksista myös tiimillesi, jotta saat niistä täyden hyödyn.
***
Lue lisää esim. Kuijpers, E., Kooij, D. T. A. M., & van Woerkom, M. (2020). Align your job with yourself: The relationship between a job crafting intervention and work engagement, and the role of workload. Journal of Occupational Health Psychology, 25(1), 1–16.
- Julkaistu:
- Päivitetty: