Aaltogether

Vinkkejä hyvien tapojen luomiseen

Jos pelkkä tieto hyvistä elämäntavoista riittäisi, suurin osa meistä liikkuisi enemmän, söisi terveellisemmin ja nukkuisi riittävästi. Toivottujen elämäntapojen omaksuminen on kuitenkin monella tavoin haastavaa, etenkin jos muutos tuntuu isolta, vieraalta tai vaikealta.
Ryhmä ihmisiä kävelemässä lumisessa metsässä mustan koiran johdolla. He ovat pukeutuneet talvivaatteisiin.
Unto Rautio / Aalto University

Useimmiten tilaa pienille positiivisille tapamuutoksille on, mutta erityisesti vaikeissa elämäntilanteissa on tärkeää kiinnittää huomiota myös omaan jaksamiseen, resursseihin ja itsemyötätuntoiseen suhtautumiseen. Kaikkein kovimman kiireen tai stressin keskellä voitkin koittaa ottaa tavaksesi esimerkiksi kuunnella omia tarpeitasi erityisen herkällä korvalla ja tukeutua tarvittaessa muihin. 

Silloin, kun motivaatiota ja resursseja arjen muutoksiin on riittävästi, voit tukeutua alla oleviin vinkkeihin tapojen luomisesta. Ne pohjautuvat positiivisen psykologian tutkimustuloksiin ja niiden soveltamiseen omassa arjessani. Valitse niistä omasi tai kokeile vaikka kaikkia! 

  1. Hyödynnä tahdonvoimaa voimakkaimmillaan. Tahdonvoima on kuin lihas tai resurssi, jota voi vahvistaa harjoittamalla, mutta joka myös väsyy käytön myötä esimerkiksi päivän mittaan. Hyvin nukutun yön jälkeen on usein helpompi tehdä parempia ratkaisuja kuin väsyneenä illansuussa. Aloita siis uusi tapa tai tee tarvittavat valmistelut, kun voit hyvin ja olet vielä virkeä!
  2. Tavoittele hyviä tapoja epätoivottujen välttämisen sijaan. Lähestymistavoitteiden on todettu olevan positiivisessa yhteydessä hyvinvointiin, kun taas välttämistavoitteilla on yhteys psykologiseen ahdinkoon[1]. Jos mahdollista, muokkaa tavoitteesi niin, että pyrit mieluummin tekemään jotain toivottavaa kuin välttämään jotain epätoivottua. Voit myös koittaa korvata jonkin ei-toivotun tavan uudella mieluisalla neutraalilla tai positiivisella tavalla. 
  3. Madalla kynnystä. Vähemmän on enemmän. Tee uudesta tavasta niin helppo, että se vaatii sinulta mahdollisimman vähän. Silloin tulet todennäköisesti toteuttaneeksi sen useammin ja siitä voi tulla helpommin osa rutiiniasi. Sama toimii myös tavoitteiden asettamisessa. Mikä on pienin mahdollinen asia, minkä voit tehdä jo tänään kohti tavoitettasi? Kun toimit näin riittävän usein, sillä voi olla yllättävän suuri vaikutus elämääsi ja vähitellen saatat kuin huomaamatta saada enemmän tehdyksi tai haluta nostaa kynnystä hieman korkeammalle, kun edellisestä tavasta on jo tullut osa arkeasi.
  4. Auta muistiasi visuaalisilla vihjeillä. Uusi tapa on todella helppo unohtaa arjen kiireessä. Tavasta voivat muistuttaa vaikkapa laput peilin reunassa, tavoitteeseen liittyvä kuva jääkaapin ovessa, puhelimen muistutukset tai esiin nostetut liikuntavälineet. Uusi tapa voi paitsi muistua mieleen myös helpottua, kun siihen tarvittavat välineet ovat jo valmiiksi esillä. 
  5. Ankkuroi uusi tapa vanhaan rutiiniin. Uusia tapoja on helpompi saada juurtumaan, kun niitä kiinnittää olemassa oleviin rutiineihin. Voit miettiä, mihin kohtaan päivää tai mihin puuhaan voisit yhdistää jonkin uuden toivotun tavan. Hyvinvointia voi edistää myös tekemättä jättäminen, mikä voi alkuun vaatia jotain korvaavaa puuhaa.
  6. Haasta ystäväsi mukaan tai pidä kirjaa onnistumista. Aloita ystäväsi kanssa yhteinen tapa tai tee itsestäsi tilivelvollinen läheisellesi. Tee taulukko uusille tavoille yöpöydälle ja kirjaa sinne joka ilta, tuliko asia tehtyä. Muista myös armollisuus itseä kohtaan! Jos jokin tapa jää kiireessä tekemättä tai unohtuu, voit aina yrittää uudestaan huomenna.
  7. Juhlista onnistumisia. Palkitse itseäsi säännöllisyydestä, pienistä onnistumisista ja välietapeista! Mieti sellaisia tapoja palkita, jotka eivät kumoa aikaansaamaasi hyvää vaan motivoivat jatkamaan! Voit myös kertoa onnistumisestasi ystävillesi ja juhlistaa sitä yhdessä.
  8. Unohda ehdottomuus ja tunnista arvosi. Huolehdi jaksamisestasi ja muista suhtautua tapoihin ja tavoitteisiin riittävän joustavasti ja epäonnistumisiin itsemyötätuntoisesti. Jos jokin uusi tapa ei millään ota tarttuakseen tai istu arkeesi, pohdi, voitko korvata sen jollain muulla tai muokata siitä itsellesi jollain tapaa helpomman, jos tavoite on tärkeä. Pohdi myös, mikä on motivaatiosi tavoitteen takana. Onko tavoite linjassa arvojesi kanssa? Esimerkiksi liikunnan lisäämiselle ja terveelliselle ruokavaliolle voi olla monia eri syitä! Jos tavoite ei motivoi sisäisesti, uusia tapoja voi olla vaikea luoda.

Kirjoittanut Arja Sahlberg, Positive Psychology Practitioner ™, asiantuntija Aalto-yliopiston kauppakorkeakoululla sekä Aalto-yliopiston Oasis of Radical Wellbeing -tiimin jäsen.

[1] Elliot, A. J., Chirkov, V. I., Kim, Y. & Sheldon, K. M. (2001). A cross-cultural analysis of avoidance (relative to approach) personal goals. Psychological Science . 12 (6), 505-510.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty: