Aallon akustiikan laboratorion tilat
Akustiikan laboratoriossa on kolme kaiutonta huonetta, Lampio, Köykkä ja Wilska, jotka on alun perin rakennettu vuonna 1970, standardin mukainen kuunteluhuone Otala, joka rakennettiin vuonna 1999, muuttuvan akustiikan huone Arni, joka varustettiin uudelleen vuonna 2019, ja kolme äänieristettyä kuuntelukoppia, jotka rakennettiin vuonna 2011. Lisäksi akustiikan laboratoriossa on runsaasti akustisissa mittauksissa tarvittavia laitteita, kuten mikrofoneja, vahvistimia, kiihtyvyysantureita, signaalianalysaattoreita, äänitasomittareita, impedanssiputki, laser-Doppler-vibrometri ja keinopää. Akustiikan laboratoriossa on mahdollisuus järjestää korkealaatuinen äänentoisto referenssitasoisilla kuulokkeilla tai Genelecin kaiuttimilla.
Kaiuttomat huoneet ja akustiikan mittauslaboratoriot peruskorjattiin ja uudistettiin vuosina 2017-2019 ja avattiin uudestaan käyttöön joulukuussa 2019. Uudet ison kaiuttoman huoneen kiilat ovat lyhyemmät kuin aikaisemmat kiilat, joten huone on entistä tilavampi. Kiilat absorboivat parhaiten korkeita ääniä kun taas matalat äänen absorboidaan metallilevyillä, jotka sijaitsevat kiilojen takana. Tämä moderni ratkaisu on aiempaa tehokkaampi sekä tilankäytön että pienten taajuuksien vaimentamisen kannalta. Lisäksi akustisten mittaustilojen äänieristystä parannettiin. Kaiuttomien huoneiden taustamelutaso on nyt alle 0 dB.
Remontin valmistumisen yhteydessä vuonna 2019 akustiikan laboratorion tilat nimettiin uudestaan suomalaisten akustiikan ja äänitekniikan pioneerien mukaan. Ison kaiuttoman nimi on Lampio, kaiuton monikanavanhuone on Wilska, toinen pieni kaiuton huone Köykkä, kuunteluhuone Otala ja vaihtuvan akustiikan huone Arni. Lampion alkuperäiset vuoden 1970 lasivillakiilat vaihdettiin uudempiin ensimmäisen kerran vuonna 2005 ja uudestaan vuonna 2019. Arni oli 1970- ja 1980-luvuilla akustinen kaiuntahuone.
Akustiikan laboratorion seminaarihuone on nimeltään Karjalainen ja neuvotteluhuone on Martikainen. Nämä nimet muistuttavat meitä ensimmäisestä akustiikan professorista Matti Karjalaisesta ja kaiutintehtaan perustajasta Ilpo Martikaisesta, joka opiskeli akustiikkaa Otaniemessä ja nimitettiin Teknillisen korkeakoulun kunniatohtoriksi.
- Julkaistu:
- Päivitetty: