Alumneille

Lainasitko jotain Kalkkunaklubin kaapista?

Kalkkunaklubi oli Teknillisen korkeakoulun ylioppilaskunnan ‘baari’ Teekkarilassa Lönnrotinkadulla 1930-40-luvuilla. Nimi oli muunnos New Yorkin kuuluisasta Stork-klubista.
Kuvassa Lönnrotinkadun kyltti nojaa Aalto-logoon.

Vuonna 1931 Lönnrotinkadulle rakennettu Teekkarila oli Suomen ensimmäinen opiskelija-asuntola. Alun perin funkkistalossa oli 24 kahden miehen huonetta. Myöhemmin siihen rakennettiin asuinkerros myös naisopiskelijoille.

Asuntolan seitsemännen kerroksen 'baariin', Kalkkunaklubille, perustettiin aina lukukauden alussa viinakaappi, johon kukin osakas sijoitti 1 000 markkaa. Kertyneellä pääomalla kaappi ostettiin täyteen erilaisia juomia. Vain osakkailla oli avain kaappiin, ja he saivat käydä lainaamassa sieltä juotavaa. Lainatun pullon hinta määräytyi sen mukaan, milloin sen palautti. Hintaa pullolle kertyi 10 markkaa viikossa.

Koska palautukset usein viivästyivät, hanke osoittautui niin kannattavaksi, että nekin, jotka eivät alkoholista piitanneet, halusivat osakkaiksi. Tuntuvaa osinkoa jaettiin jo lukuvuoden puolivälissä. Joulun alla osakkaat järjestivät teekkareille isot juhlat ja toukokuussa kaapin tuotoilla pidettiin lehtimajajuhlat, joihin kutsuttiin vieraita konttori- ja sairaanhoito-opistoista.

Kalkkunaklubi jäi historiaan, kaappi ei

Teekkareiden opiskelijaelämä siirtyi Otaniemeen, kun Teknillinen korkeakoulu päätettiin muuttaa Hietalahden torin laidalta Espoon maalaiskuntaan vuonna 1948. Ensin metsän keskelle Otaniemeen rakennettiin opiskelijoiden asuinalue Teekkarikylä. Ensimmäiset korkeakoulun toiminnot siirtyivät Otaniemeen 1955. Päärakennuksen ydinosa valmistui 1964, ja muutto Hietalahdesta saatiin päätökseen noin kymmenen vuotta myöhemmin.

Samaan aikaan päärakennuksen kanssa Otaniemeen valmistui ylioppilaskunnan osakuntatalo Dipoli, josta tuli opiskelijaelämän uusi keskus. Nykyisessä Aalto-yliopiston johdon työtilassa Dipolin Luolamiehessä toimi aikoinaan huippusuosittu yökerho.

Dipoliin muutti myös Kalkkunaklubin viinakaappi. Kaappi on yhä olemassa, mutta enää se ei toimi osakkuuspohjalta, eikä sieltä voi käydä lainaamassa juomia. Kaappi sijaitsee salaisessa paikassa Dipolin kiviseinien kätköissä, ja avain siihen on vain muutamalla luottohenkilöllä.

Kuvassa punaiset ja siniset teekkarihaalarit.

Onko haalari vielä tallella?

Opiskelijahaalarit tuovat mieleen vapun, opiskelijajärjestöt ja teekkaritempaukset. Jokainen haalarinkäyttäjä tietää, mitä tarkoittaa lahkeenvaihto tai miten tärkeää haalarin tuunaaminen on.

Alumneille
Kuvassa teekkarilakki Aalto-logon päällä.

Muistatko vielä Wapun kun sinusta tuli teekkari?

Wappu on teekkarijuhlista suurin ja komein. Wapunvieton perinteitä kunnioitetaan huolella aina fuksien lakitusta, wappuriehan julistusta ja Mantan lakitusta myöten. Ja sillikset katetaan Kaivopuiston Ullanlinnanmäelle.

Alumneille
Wäinö Aaltonen: Paavo Nurmi, 1950-luvun alku

Paavo Nurmi nousi merestä vuonna 1961

Suomalaiset teekkarit tekivät 60-luvulla kaikkien aikojen kuningasjäynän, joka on yhä vertaansa vailla.

Alumneille
Kuvassa iso valkoinen A-kirjain.

Testaa kuinka aaltolainen olet!

Tee testi, muistele menneitä ja ota selvää, kuinka aaltolainen olet.

Alumneille
  • Julkaistu:
  • Päivitetty: