Mentorointiohjelman usein kysytyt kysymykset
Tutustu useimmin kysyttyihin kysymyksiin.
Mentorointi perustuu tavoitteelliseen ja pitkäaikaiseen keskustelusuhteeseen, jonka kulmakiviä ovat molemminpuolinen avoimuus, luottamuksellisuus ja sitoutuneisuus. Siinä missä työpaikan sisäisen mentoroinnin tarkoituksena voidaan nähdä tiedonsiirto ja perehdytys työpaikan toimintakulttuuriin, opiskelijamentoroinnissa on kyse opiskelijan uraan ja opintoihin ja toisaalta elämänhallintaan liittyvien toiveiden ja haaveiden avoimesta käsittelystä yhdessä kokeneemman mentorin kanssa.
Mentorointi on kokemusten, näkemysten ja osaamisen välittämistä sekä toisen kokemuksista oppimista. Mentoroinnin onnistuminen vaatii aktiivisuutta ja sitoutumista sekä aktorilta että mentorilta. Mentoroinnissa ei ole kyse opettaja-oppilas -asetelmasta, vaan kaksisuuntaisesta vuorovaikutussuhteesta, jossa mentorilla ja aktorilla on omat roolinsa. Parhaimmillaan mentorointi on rikastuttava oppimiskokemus, josta hyötyvät kumpikin osapuoli.
Ohjelma koostuu kahdenkeskisistä mentorointitapaamisista mentorin ja aktorin välillä noin kerran kuukaudessa. Suosituksena on, että mentorointitapaamisia olisi vähintään kuusi ohjelman aikana. Mentorointiparit voivat itse päättää, milloin ja missä/miten tapaavat. Ohjelma alkaa aloitustilaisuudella marraskuussa ja päättyy yhteiseen tilaisuuteen toukokuussa.
Opiskelijat valitsevat mentoriehdokkaiden joukosta 2-3 kandidaattia, ja me alumni- ja urapalveluissa teemme mentorointiparivalinnat ehdotusten pohjalta.
Voimme myös tarvittaessa antaa opiskelijalle myös muun mentoriehdokkaan, jos opiskelija on sen aktorihakulomakkeessa sallinut.
Innostusta, motivaatiota ja halua kehittää itseään. Tavoitteiden asettamista mentoroinnille ja sitoutumista mentorointiprosessiin. Kykyä keskustella, kuunnella ja myös kyseenalaistaa. Sitoutumista Aalto-yliopiston toimintaperiaatteisiin.
Joskus mentorointivuoden katkaisee toisen osapuolen yksityis- tai työelämässä tapahtuvat muutokset. Tällöin mentorointiparin tulee keskustella, onko mentoroinnin jatkaminen luontevaa. Tapauksissa, joissa toinen osapuoli joutuu luopumaan mentoroinnista heti ohjelman alussa, pyrimme etsimään toiselle osapuolelle uuden mentorin/mentoroitavan. Lähtökohtaisesti emme hae uusia mentoreita/mentoroitavia kevein perustein, koska jokainen mentorointisuhde muotoutuu mentorointiparin keskinäisen vuorovaikutuksen perusteella omanlaisekseen. Kaikissa kysymyksiä herättävissä tapauksissa kannustamme ohjelmaan osallistuvia olemaan yhteydessä ohjelman vetäjään ([email protected]).
Edellytämme ohjelmaan hakevilta sitoutumista mentorointiohjelmaan koko sen ajaksi (marraskuu-toukokuu). Voit osallistua mentorointiohjelmaan myös vaihdon aikana, jos tiedät pystyväsi sitoutumaan kuukausittaisiin mentorointitapaamisiin.
Ei ole. Siirtyminen opiskelijasta työnhakijaksi/kokopäiväiseksi työntekijäksi on hedelmällinen vaihe mentoroinnille. Työnhakuun ja uudessa työpaikassa aloittamiseen sisältyy monia kysymyksiä, joita voi käsitellä mentorointitapaamisissa.
Hyväksymme mentoroitavaksi pääsääntöisesti Aallossa ohjelman alussa kirjoilla olevia opiskelijoita.
Valitettavasti mentoroitavaksi pääsy on kertaluontoinen tilaisuus. Emme siis huomioi aikaisemmin Aalto-yliopiston mentorointiohjelmaan osallistuneiden hakemuksia.
Avoimuus ja positiivisuus. Kyky kuunnella ja olla läsnä opiskelijalle. Kysymyksillä johdattelu suorien neuvojen sijaan. Kannustaminen ja auttamisen halu. Valmius haastaa omaa ajatteluaan. Tasa-arvoinen suhtautuminen mentoroitavaan. Ilo ja heittäytyminen.
Voimme mahdollisuuksien mukaan ehdottaa osalle ohjelmaan hakevista opiskelijoista toista mentoria. Tapauksissa, joissa näemme, että mentorilistalta puuttuva mentoriehdokas voisi olla sopiva mentori jollekin opiskelijalle, voimme ehdottaa opiskelijalle mentoriehdokasta, joka ei ole julkistanut tietojaan. Ole yhteydessä (kaisa.paasivirta@aalto.fi, niin katsotaan, miten voimme edetä asiassa.
Kyllä voit. Jos haluat mentoroida tietyn alan opiskelijaa, voit kertoa sen mentorilomakkeen lopussa kohdassa ”Terveiset aktoriehdokkaalle”. Voit myös ohjata aktorivalintaa mentorointikielten osalta. Pyrkimyksenä on, että opiskelijat löytävät itselleen ”resonoivan” mentoriehdokkaan mentoriprofiilin tietojen perusteella. Siksi mentorointiprofiilissasi itse esiintuomasi asiat ovat olennaisia. Mieti, millainen olet mentorina ja millainen aktori hyötyisi osaamisestasi ja kokemuksestasi. Sanoita sitten mentoriprofiilisi sen mukaan.
Mentoroinnin aikaiset keskusteluaiheet perustuvat aktorin yksilöllisiin tavoitteisiin ja tarpeisiin. Huomaathan, että kansainvälisillä opiskelijoilla voi olla erilaiset tarpeet mentorointiin, sillä lähtökohtaisesti suomalaiset työmarkkinat, työelämä ja työnhaku Suomessa eivät ole heille niin tuttuja kuin suomalaisille opiskelijoille. Niin sanottuja yleisiä teemoja, joista moni mentorointiohjelmaan hakeva opiskelija on kiinnostunut, ovat:
- Omat vahvuudet, oma ammatillinen minä
- Työn ja vapaa-ajan hallinta, itsensäjohtaminen
- Stressinhallinta, työhyvinvointi
- Työnhakutaidot, mistä hakea töitä
- Asiantuntijatyöt versus esihenkilö/johtotehtävät
- Yrittäjänä tai freelancerina toimiminen
- Konsultointitehtävät
- Tutkijan rooli, jatko-opinnot
- Omat arvot vs. työpaikan arvot ja kulttuuri
- Millainen on suomalainen työkulttuuri?
- Erilaiset urapolut, hakeutuminen uudelle uralle
- Työnhaku ulkomaille, ulkomailla työskentely ja työkulttuuri vieraassa maassa
- Vastuullisuus, kestävä kehitys
- Palvelumuotoilu, tuotekehitys, data-analytiikka, digitaalisuus
- Pitkä lista alakohtaisia keskusteluaiheita kuten koneoppiminen, data-analytiikka, kansainvälinen liiketoiminta, muotoilijan tehtävät, taiteilijan identiteetti…
Opiskelija-alumni-mentorointiohjelman keskiössä ovat uraan ja ammatilliseen osaamiseen liittyvät teemat, mutta myös elämänhallintaan ja arvoihin liittyvät asiat ja kipukohdat. Uskonto ja politiikka ovat teemoja, jotka olisi syytä jättää keskusteluiden ulkopuolelle, ellei mentorointipari nimenomaisesti yhteisesti sovi asiasta.
Toivomme luonnollisesti kaikkien mentoriehdokkaiden tulevan valituksi mentorointiohjelmaan. Ohjelmaan hakevien opiskelijoiden ala ja uratoiveet eivät kuitenkaan aina kohtaa mentoriehdokkaiden alan ja kokemuksen kanssa, joten saattaa olla, että jollakin alalla on vähemmän aktori- kuin mentoriehdokkaita. Pyrimme opiskelijaviestinnässä siihen, että kaikkien mentoriehdokkaiden tarjoama apu tulee hyödynnetyksi.
- Julkaistu:
- Päivitetty: