Yrittäjäsparrausta luoville tekijöille
– Olen ammattisparraaja, esittäytyy toiminnanjohtaja Pekka Krook.
Hän johtaa Diges ry:tä, jota oli myös mukana perustamassa kymmenen vuotta sitten. Luovien alojen liiketoiminnan kehittämisyhdistys on viiden hengen valtakunnallinen asiantuntijaorganisaatio, joka neuvoo luovien alojen yrittäjiä.
– Noin 70 prosenttia työstäni on niin sanottua sparrausta. Tapaan taiteilijoita ja luovien alojen yrittäjiksi aikovia tunnin tai päivän mittaisissa sessioissa ympäri Suomea. Ohjaan ja neuvon heitä liiketoiminnassa tai siinä, miten he voisivat tuotteistaa palveluitaan. Lisäksi johdan yhdistyksen henkilöstöä. Teemme myös selvityksiä ja strategiatyötä alan yhdistyksille ja ministeriöille.
Krookin toimenkuvan voi nähdä olevan sukua mentoroinnille, ja hän lähtikin aktiivisesti mukaan syksyllä käynnistyneeseen mentorointiohjelmaan. Mentoroitavaksi tuli elokuvataiteen opiskelija Lotta-Kaisa Riistakoski Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta.
– Ensin ajattelin, että taisin edellyttää liian kovia kriteereitä, kun toivoin mentoroitavaa, joka asettaa riman maailmanennätyskorkeuteen. Epäilin, ettei sellaista olekaan, mutta niin vain Lotta-Kaisa löytyi parikseni. Minua kiinnostavat ihmiset, joissa on paljon potentiaalia, sanoo Krook.
Riistakoski on elokuvatuotannon maisteriopiskelija ja valmistumassa keväällä 2013.
– Taiteellinen lopputyöni on pitkän elokuvan käsikirjoitus. Pääaineeni on elokuva- ja tv-tuotanto, mutta olen nyt lähestynyt omaa tekijyyttäni laajemmin. Kirjoittaminen on vanha rakkaus, jonka olen löytänyt uudestaan, kertoo Riistakoski.
Hänen tavoitteenaan on perustaa tuotantoyritys kahden opiskelukaverinsa kanssa. Myös Krookilla on kokemusta oman tv-tuotantoyrityksen pyörittämisestä.
– Siinäkin mielessä Pekan tapaaminen on ollut ihan lottovoitto. Olen ottanut häneltä onkeeni nerokkaan lausahduksen, että unelmat jäävät vain unelmiksi, jos niiden eteen ei tee mitään konkreettista. Pekan kautta olen myös päässyt tapaamaan kiinnostavia ihmisiä. Hänellä on valtava kontaktiverkosto.
Mentorointipari ajoittaa keskinäiset tapaamisensa yleensä aamuihin alkaen kello 7.30.
– Näin saan ne mahtumaan kalenteriini ja ehdin jo varttia yli yhdeksän töihin. Mentorointi ei mielestäni ole mikään ajankäyttökysymys, toteaa Pekka Krook, mutta antaa parilleen pisteet siitä, ettei tämä ole koskaan myöhässä.
Riistakoski on muutenkin jämpti tapaamisten suhteen, sillä hän pitää niistä päiväkirjaa.
– Se toimii keskustelun välineenä aina seuraavassa tapaamisessa, ja uskon palaavani siihen myöhemminkin elämässäni. Nyt valmistumisen kynnyksellä mentorointi on tullut tosi hyvään saumaan, koska tämä lisää myös itsetuntemusta. Pekka on toiminut hyvänä peilinä ja rohkaisijana.
- Julkaistu:
- Päivitetty: