Ilmastokestävät pientaloalueet (ILPI)
Kaupunkirakenteen tiivistäminen nähdään keskeisenä ratkaisuna kestävän kaupungin luomisessa. Tiivistäminen kohdistuu kuitenkin puistoihin ja erilaisille piha-alueilla, jolloin menetetään osa kaupunkivihreästä. Kaupunkivihreä puolestaan tarjoaa puitteet ilmastonmuutokseen sopeutumiseen erilaisina luontopohjaisina ratkaisuina lämpösaarekeilmiön lieventämisessä, huleveden hallinnassa ja biodiversiteettiä tukevissa kaupunkihabitaatteina. Lisäksi hyvinvoiva kaupunkikasvillisuus toimii hiilensitojana ja varastona.
Tiivistäminen kohdistuu kaikkiin maankäyttöluokkiin, mutta tiivistämisen on koettu olevan tarkoituksenmukaista erityisesti pientaloalueilla. Pientaloalueiden asukastiheys on yleensä alhainen ja niiden liikenne perustuu yksityisautoiluun. Pelkkään tonttitehokkuuteen perustuva tiivistäminen voi kuitenkin hävittää pientaloalueen kaupunkivihreän mahdollisuuden tuottaa alueen ilmastoresilienssiä. Kaupunkivihreä on elävän maan ja kasvillisuuden yhdistelmä, joka toimii sekä ilmastonmuutokseen sopeutumisessa (huleveden ja kaupunkisaarekeilmiön hallinta) että lieventämisessä (hyvinvoivan kasvillisuuden hiilensidonta). Pientaloalueen tiivistämistä ei ole tarkasteltu kokonaisuutena, joka käsittää sekä kaupunkisuunnittelun ohjauskeinot että asukkaiden omasta pihasta lähtöisin olevat toimet ilmastokestävyyden rakentamisessa.
Ilmastokestävät pientaloalueet (ILPI) -hankkeen tavoitteena on luoda ohjeistus pientaloalueiden ilmastokestävään tiivistämiseen tarkastellen sekä kaupunkisuunnittelun ohjauskeinoja että asukkaiden roolia. Hankkeen neljässä työpaketissa käsitellään pientaloalueiden nykytilaa, tiivistämisen vaikutuksia, kaupunkisuunnittelun ohjauskeinoja ja asukkaiden mahdollisuuksia tuottaa ilmastoviisasta ympäristöä omilla pihoillaan. Lopuksi laaditaan eri kohderyhmien tarpeisiin räätälöity ohjeistus sekä pilottikaupunkien sisäiseen että valtakunnalliseen käyttöön. Ohjeistus perustuu nykyaikaiseen pihan käyttöön, tunnistettuihin tiivistämisen kynnysarvoihin, kaupunkisuunnittelun ohjauskeinoihin sekä asukkaiden mahdollisuuksiin rakentaa ilmastokestävyyttä yksittäisellä tontilla.
Kesto: 2024 – 2026
Avainsanat: Densification, Climate resilience, Land-use, Stormwater management, Detached Housing Areas
Rahoittaja: Euroopan aluekehitysrahasto/ European Regional Development Fund (EAKR/ ERDF)
Aalto-yliopiston tutkijat hankkeessa: Hossam Hewidy (Aalto, PI), Tommy Lindgren and Tiia Lassila (research assistant)
Yhteistyökumppanit: Häme University of Applied Sciences (head coordinator), Aalto University, City of Pori, City of Joensuu
Ota yhteyttä:
Linkki verkkosivuille: https://www.hamk.fi/en/projects/climate-resilient-suburban-areas/
- Julkaistu:
- Päivitetty: