Avoimet työpaikat

2025 kesätyöpaikat Elektroniikan ja nanotekniikan laitoksella

Elektroniikan ja nanotekniikan laitoksella (ELE) tehdään laaja-alaista tutkimusta ja järjestetään kursseja sähkömagnetismin, mikro- ja nanoteknologian, radiotekniikan ja avaruusteknologian aloilla. Laitos on osa Aalto-yliopiston Sähkötekniikan korkeakoulua, jolla on maailmanluokan tutkimustilat ja -välineet.

ELE-laitos etsii nyt kandidaatti- ja maisteriopiskelijoita useisiin

KESÄTYÖPAIKKOIHIN

Miten haet?

Lähetä hakemuksesi rekrytointijärjestelmäämme tämän sivun "Apply" -painikkeen kautta.

Jos olet tällä hetkellä töissä Aalto-yliopistossa: Ole hyvä ja lähetä hakemuksesi suoraan Workday-järjestelmässä käyttäen olemassa olevaa käyttäjätiliäsi (kirjoita Workdayn hakukenttään "Find Jobs").

Liitä hakemukseesi seuraavat asiakirjat:

  • CV
  • Hakukirje – liitä mukaan lyhyt esittely itsestäsi ja toivomasi työsopimuksen alkamis- ja päättymispäivät
  • Opintosuoritusote

Otathan huomioon, että hakemuksen ja liitettävien asiakirjojen tulee olla englanniksi.

Voit hakea min. 1 ja max. 5 avointa paikkaa. Järjestelmä pyytää sinua priorisoimaan valintasi positiokoodien (position codes) avulla. Löydät kesätyöpaikkojen positiokoodit alla olevasta luettelosta jokaisen kesätyöpaikan nimen jälkeen – muistathan valintasi, kun siirryt eteenpäin hakemuksesi kanssa.

Positiosta riippuen kesätyö voi kestää max. 4 kuukautta, ja sijoittua touko-syyskuun 2025 välille. Huomioithan, että kesätyöpaikat ovat avoinna vain kandidaatti- ja maisterivaiheen opiskelijoille.

Mikäli olet kiinnostunut jostain tehtävästä, odotamme innolla yhteydenottoasi – lähetäthän hakemuksesi mahdollisimman pian, kuitenkin viimeistään 28.2.2025. Aloitamme hakemusten läpikäynnin välittömästi, ja paikat täytetään heti sopivien hakijoiden löydyttyä.

Kaikissa rekrytointiprosessiin liittyvissä kysymyksissä voit olla yhteydessä HR Generalist Sara Pelliin ([email protected]). Mainitsethan "ELE summer jobs 2025" sähköpostiviestisi aihekentässä. Jos haluat tiedustella tietystä avoimesta paikasta, olethan yhteydessä merkittyihin yhteyshenkilöihin.

Tarkemmat kuvaukset avoimista kesätyöpaikoista tutkimusaloin ja -ryhmittäin jaoteltuna alla:

SÄHKÖMAGNETIIKKA

DESIGNER MATERIALS AND DEVICES – Lue lisää tutkimusryhmästä täältä.

Valon manipulaation metamateriaalit [ASADCHY / Light]
Oletko koskaan ollut kiinnostunut löytämään materiaaleja, joilla on luonnonmateriaalien ylittäviä ominaisuuksia valon manipuloimiseksi kuin tieteiskirjallisuudessa? Liity tiimiimme, jossa suunnittelemme, valmistamme ja karakterisoimme metamateriaaleja — räätälöityjä optisia ominaisuuksia omaavia suunniteltuja materiaaleja — manipuloidaksemme valoa nanomittakaavassa. Jos olet fysiikasta kiinnostunut perustutkinto-opiskelija ja sinulla on vahva innostus kokeelliseen tieteeseen, tämä positio tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden osallistua huippututkimukseen, ja antaa sinulle arvokkaita taitoja ja luo vankan perustan tulevalle urallesi.

Lisätietoja: M.Sc. Shadi Safaei Jazi ja Prof. Viktar Asadchy ([email protected])

Fotoniset aikakiteet [ASADCHY / TimeCrystal]
Kiinnostaako sinua ajatus materiaaleista, jotka eivät vain manipuloi valoa avaruudessa, vaan myös ajassa? Liity dynaamiseen tutkimusryhmäämme, joka tutkii huippuluokan konseptia fotonisista aikakiteistä — materiaaleja, joiden optiset ominaisuudet muuttuvat säännöllisesti ja nopeasti ajassa, avaten uusia mahdollisuuksia valon hallintaan ja aaltojen vahvistamiseen. Tämä positio sisältää sekä teoreettista työtä että tietokonesimulaatioita, tarjoten kattavan ymmärryksen näiden uusien materiaalien fysiikasta. Jos olet teoreettisesta fysiikasta, laskennallisesta mallintamisesta tai valon ja ajan risteyskohdasta kiinnostunut perustutkinto-opiskelija, tämä on ainutlaatuinen mahdollisuus syventyä nousevaan tutkimukseen ja kehittää taitoja, jotka ovat erittäin kysyttyjä tulevaisuuden tieteellisissä ja teknologisissa edistysaskeleissa.

Lisätietoja: Prof. Viktar Asadchy ([email protected])

MIKROAALLOT JA INTEGROIDUT PIIRIT

ANTENNIT JA RADIOAALLOT – Lue lisää tutkimusryhmästä täältä.

Antenni- ja kenttämittaukset 6G-verkkoja varten [HANEDA / MEAS]

Onko sinulla vankka kokemus elektroniikasta sekä perustiedot mittaamisesta esimerkiksi oskilloskoopilla, spektrianalysaattorilla, piirianalysaattorilla, signaaligeneraattorilla tai radiokaiuttomassa huoneessa? Tutkimusryhmämme etsii kesäharjoittelijoita erilaisiin tehtäviin mikroaalto- ja terahertsisuunnittelussa liittyen 6G-soluverkkojen kehitykseen. Tehtävänäsi voi olla esimerkiksi antennien valmistamista ja mittaamista tai tutka-, etenemis- ja sirontamittauksia, vanhempien tutkijoiden ohjauksessa. Tässä työssä saat paljon kokemusta käytännön RF-mittauksista. Voit olla joko maisteri- tai kandidaattivaiheen opiskelija. Mikäli suoriudut tehtävistäsi hyvin, voit mahdollisesti jatkaa syksyllä palkallisesti joko diplomityöntekijänä tai osa-aikaisena työntekijänä.

Lisätietoja: Prof. Katsuyuki Haneda ([email protected])

ANTENNIT JA LANGATTOMAT ANTURIT - Lue lisää tutkimusryhmästä täältä.

Langattomien laitteiden antennisuunnittelu [VIIKARI / ANTDES]

Tarjoamme kesätyöpaikkoja langattomien laitteiden antennisuunnittelussa, simuloinneissa ja mittauksissa. Tutkimusryhmämme keskittyy erityisesti antenniryhmiin, jotka pystyvät lähettämään radioaaltoja haluttuihin suuntiin. Yksi mahdollinen sovellusalue on heijastavat älykkäät pinnat (RIS), joita voidaan käyttää tulevaisuuden langattomissa järjestelmissä, kuten tiedonsiirto, radiotaajuinen kuvantaminen, sisätilapaikannus, terveyssovellukset, elektroninen tiedustelu ja radioaaltojen etenemisympäristön mukauttaminen. Käytännön työ sisältää antennien ja mikroaaltopiirien suunnittelua.

Oman kiinnostuksen ja opintotaustan mukaan työtehtävät voivat sisältää teoreettista mallintamista (sähkömagneettinen kenttäteoria ja piiriteoria), sähkömagneettisia tai piirisimulointeja käyttäen kaupallisia ohjelmistoja, prototyyppien valmistamista ELECin työpajalla tai antennimittauksia nykyaikaisilla mittauslaitteilla kuten MVG Starlab ja radiokaijuton huone. Osana kesätöitä on myös mahdollista suorittaa erikoistyön tai kandidaatin tutkielman kokeellinen osuus tai diplomityö. Etsimme tutkimusryhmäämme erinomaisia opiskelijoita kaikilta vuosikursseilta.

Lisätietoja: vanhempi yliopistonlehtori Jari Holopainen ja prof. Ville Viikari ([email protected])

Tulevaisuuden antennit [VIIKARI / ADVANT]

Onko haaveissasi jatkaa opintoja tekniikan tohtoriksi asti? Nyt sinulla on mahdollisuus edetä siihen suuntaan ja kehittää osaamistasi kiinnostavien ja haastavien tehtävien parissa. Kehität antenneja tulevaisuuden järjestelmiin osana tutkimusprojektejamme, joissa teemme yhteistyötä muiden yliopistojen ja yritysten kanssa niin Suomessa kuin ulkomailla. Tavoitteena on julkaista tulokset tieteellisessä artikkelissa. Työsi voi sisältää antennien suunnittelua ja mallintamista sähkömagnetiikkasimulaattorilla, antennien rakentamista tai mittauksia. Osana kesätöitä on myös mahdollista suorittaa erikoistyön tai kandidaatin tutkielman kokeellinen osuus tai diplomityö.

Lisätietoja: TkT Anu Lehtovuori ja prof. Ville Viikari ([email protected])

Millimetriaaltoantennit [VIIKARI / MMWANT]

Millimetriaalloilla on tärkeä rooli tulevaisuuden tietoliikenneratkaisuissa, sillä ne mahdollistavat riittävät kaistanleveydet jatkuvasti kasvavaan langattoman tiedonsiirron tarpeeseen. Liity tutkimusryhmäämme kehittämään keilaavia millimetriaaltoantenneja sekä niiden testausta ja kalibrointia. Tarjoamme mielenkiintoisia ja haastavia tehtäviä, jotka voimme muokata kiinnostuksesi, taitojesi ja opintojesi etenemisen mukaisesti. Tehtävänäsi voi olla antennisuunnittelu sähkömagnetiikan simulointiohjelmilla tai vaiheistettujen antenniryhmien kalibrointialgoritmien kehittäminen sekä teoreettisin tutkimuksin että käytännöllisin antennimittauksin. Osana kesätöitä on myös mahdollista suorittaa erikoistyön tai kandidaatin tutkielman kokeellinen osuus tai diplomityö. Haemme kaikissa opiskeluvaiheissa olevia opinnoissaan hyvin suoriutuneita opiskelijoita.

Lisätietoja: TkT Juha Ala-Laurinaho ja prof. Ville Viikari ([email protected])

ELEKTRONISTEN PIIRIEN SUUNNITTELU (RYHMÄ JUSSI RYYNÄNEN) - Lue lisää tutkimusryhmästä täältä.

Mikroaaltoalueen integroidut piirit [mmWaveIC]

Tulevaisuuden digitaaliset tietoliikenne- ja sensorijärjestelmät tulevat enenevässä määrin toimimaan korkeilla taajuuksilla. Piirisuunnittelu tälle taajuusalueelle vaatii syvällistä ymmärrystä komponenttitason elektroniikasta, piirirakenteista ja parhaista järjestelmätason ratkaisuista. Tutkimusryhmämme (Stadius/Ryynänen) kehittää piiritekniikkaa tälle taajuusalueelle CMOS, SiGe HBT ja GaN teknologioilla. Etsimme joukkoomme kesäharjoittelijoita osallistumaan piirisuunnitteluun ja valmistettujen piirien mittauksiin. Työtehtävät määritellään osaamisesi mukaan ja voit olla myös opintojen alkuvaiheessa. Maisteriopiskelijalle tätä tehtävää voidaan jatkaa syksyllä diplomityönä.

Lisätietoja: Kari Stadius ([email protected])

Matalan lämpötilan komponentit [JoFET]

Tutkimusryhmämme (Stadius/Ryynänen) kehittää komponenttimalleja ja integroituja piirejä Josephson-transistoreille yhteistyössä VTT:n kanssa. Jos olet kiinnostunut nanoelektroniikasta ja matalan lämpötilan fysiikasta, niin tämä on hieno paikka sinulle. Työssäsi tulet osallistumaan komponenttimallien implementointiin piirisimulaattoreihin ja kehittämään CAD ympäristöä. Tarvitset perustiedot Linux-ympäristöstä ja Matlab-ohjelmistosta. Tämä työtehtävä sopii niin kandidaatti- kuin maisteritason opiskelijalle.

Lisätietoja: Kari Stadius ([email protected])

ELEKTRONISTEN PIIRIEN SUUNNITTELU (RYHMÄ MARKO KOSUNEN) - Lue lisää tutkimusryhmästä täältä.

Avoimen lähdekoodin RISC-V microprocessorit ja kiihdyttimien kehittäminen [IC_Processing]

Oletko syntyjäsi innostunut ohjelmoinnista ja mikroprosessoreista? Tässä sinulle unelmatyö. RISC-V on avoimen lähdekoodin mikroprosessorikäskykanta, jota kohtaan kiinnostus teollisuudessa ja yliopistoissa on kasvanut viive aikoina voimakkaasti. Aallossa Elektroniikan ja nanotekniikan laitoksella on kehitetty oma avoin versio RISC-V prosessoriytimestä, jota voimme käyttää ohjaimena sekamuotojärjestelmäpiireissämme. Se myös mahdollistaa suurten digitaalisten järjestelmäpiirien suunnittelun opettamisen suomalaisen mikroelektroniikkateollisuuden alati kasvaviin tarpeisiin.

Tässä työssä aloitamme perusteista. Työssä pärjätäksesi sinun tulee olla halukas oppimaan sujuva työskentely Unix-ympäristössä, Git versionhallinta, komentotulkkiohjelmointia, Python- ja Scala/Chisel-ohjelmointia kuorrutettuna aloittelijatason ymmärryksellä analogisista suunnittelutyökaluista ja menetelmistä. Työ sisältää RISC-V prosessoriytimen parantamista ja sen yhdistämisen analogisiin ja digitaalisiin signaalinkäsittelykiihdyttimiin sekä anturirajapintoihin edeten mahdollisesti mikropiiri- tai FPGA toteutukseen mielihalujesi ja kykyjesi mukaan.

Työ sopii oppimishaluisille kandidaatti- ja maisteritasoisille opiskelijoille, joilla on halu tehdä jotain, mitä vain harva on tehnyt.

Lisätietoja: Prof. Marko Kosunen ([email protected])

Analogisten piirilohkojen toteutttaminen Berkeley Analog Generator:illa [IC_BAG]

Huhut analogisen elektroniikan kuolemasta ovat ennenaikaisia, sillä analogiasuunnittelu muuttui juuri ohjelmoinniksi. Jos olet halukas oppimaan kuinka suunnitella analogista mikroelektroniikkaa määrittelemällä parametrisoidun toteutuksen Pythonilla, tämä on sinulle unelmatyö.

Analogisia piirilohkoja tarvitaan kakissa järjestelmäpiireissä, myös digitaalipiireissä ja mikroprosessoreissa. Ohjelmallisella suunnittelumetodiikalla pyritään täyttämään nämä tarpeet parametrisoiduilla ja optimoiduilla piirirakenteilla. Berkeley Analog Generator on äskettäin Berkeleyn yliopistossa kehitetty suunnitteluympäristö, joka mahdollistaa analogisten mikroelektronisten piirien suunnittelun ohjelmalisesti. Aallossa etsimme pioneerihenkisiä ja oppimishaluisia opiskelijoita ottamaan käyttöön tätä uutta suunittelumenetelmää. Jos haluat olla maalintekijä, tässä on paikka. Miksipä et laukoisi?

Tässä työssä aloitamme perusteista. Työssä pärjätäksesi sinun tulee olla halukas oppimaan sujuva työskentely Unix-ympäristössä, Git versionhallinta, komentotulkkiohjelmointia, Python ja Scala/Chisel ohjelmointia, kuorrutettuna aloittetelijatason ymmärryksellä analogisista suunnittelutyökaluista ja -menetelmistä. Työ sisältää analogisten piirilohkojen suunnittelua A/D muuntimiin, 5G ja mm-aaltoalueen radiolähettimiin ja vastaanottimiin sekä anturirajapintoihin mieltymystesi mukaan. Työ sopii oppimishaluisille kandidaatti- ja maisteritasoisille opiskelijoille, jotka haluavat oppia tulevaisuuden suunnittelumenetelmiä jo nyt.

Lisätietoja: Prof. Marko Kosunen ([email protected])

TINY SYSTEMS AND CIRCUITS - Lue lisää tutkimusryhmästä täältä.

Täysin avoimen lähdekoodin Aalto-Analog-Generator-työkalu ja käyttäjäystävällisen ohjeen laatiminen [KIM / IC-OS-AAG]

Avoimen lähdekoodin IC-suunnittelu mullistaa analogipiirit vastaamalla automaation tarpeeseen perinteisesti manuaalisessa ja työvoimavaltaisessa alassa. Perinteiset menetelmät, kuten piirien manuaalinen piirtäminen CAD-työkaluilla, korvataan Python-pohjaisilla skripteillä, jotka automatisoivat suunnittelun ja mahdollistavat uudelleenkäytettävät avoimen lähdekoodin työnkulut. Tämä muutos on myös avannut uusia mahdollisuuksia tekoälyyn pohjautuvalle IC-suunnittelulle lupaavana ratkaisuna.

Roolisi: [1] Valmistele Aallon piiriimplementointivuo (ChipnDale) ja verifiointivuo (TheSyDeKick) yhteensopiviksi Google Colabin (Jupyter Notebook) kanssa, [2] Ota käyttöön SkyWater 130nm PDK Aallon analogisen generaattorin kehykselle (MOSAIC-BAG), [3] Luo käyttäjäystävällinen opas, joka auttaa muita hyödyntämään työsi tuloksia.

Saavutuksesi: [1] Käytännön kokemusta avoimen lähdekoodin IC-suunnittelusta ja Python-skriptauksesta, [2] Kansainvälistä tunnustusta jakamalla työsi (esim. LinkedInissä), [3] Mahdollisuus osallistua IEEE SSCS Code-a-Chip -kilpailuun, jossa voittajat saavat rahoitusta alan arvostetuimpiin IC-suunnittelukonferensseihin osallistumiseen (IEEE ISSCC/VLSI), mikä nostaa CV:si erinomaiselle tasolle.

Vaatimukset: [1] Englannin kielen taito, [2] Itseohjautuvuus, [3] Kokemus Python-ohjelmoinnista, [4] Perustiedot elektroniikasta (ELEC-C9610, ELEC-E3120)

Lisätietoja: Professori Kwantae Kim ([email protected])

FOTONIIKKA JA NANOTEKNOLOGIA

FOTONIIKKA - Lue lisää tutkimusryhmästä täältä.

Manipulointi valolla nanoskaalassa [2D-Nano]
Tutki valon ja aineen rajapintaa! Liity tiimiimme ja sukella jännittävään nanoskaalaisen optisen tutkimuksen maailmaan. Jos olet perustutkinto-opiskelija, jolla on kiinnostusta fysiikkaan ja kokeelliseen tieteeseen, tämä on tilaisuutesi työskennellä mullistavien projektien parissa. Pääset tutkimaan ilmiöitä, jotka tuntuvat suoraan tieteistarinoilta, kuten valon ja aineen hybridisaatiota, ja saat käytännön kokemusta edistyksellisistä optiikan tekniikoista. Tämä tehtävä ei ole vain työpaikka, vaan portti fotoniikan jatko-opintoihin ja askel kohti jännittävää uraa.

Lisätietoja: Dr. Jin Zhang ja Prof. Zhipei Sun ([email protected])

Epälineaarinen fotoniikka nanomateriaaleilla [2D-Photon]
Oletko valmis taivuttamaan valoa huipputeknisten materiaalien avulla? Etsimme innokkaita perustutkinto-opiskelijoita liittymään epälineaarisen fotoniikan tiimiimme. Sukella grafeenin ja muiden nanomateriaalien maailmaan äärimmäisissä valo-olosuhteissa. Tämä tehtävä sopii täydellisesti sinulle, joka haluat yhdistää teorian ja käytännön kokeelliset tutkimukset, oman tutkimuskiinnostuksesi mukaisesti. Se on tilaisuus haastaa itsesi, osallistua merkittäviin löytöihin ja luoda vahva perusta tieteelliselle urallesi.

Lisätietoja: Dr. Nianze Shang ja Prof. Zhipei Sun ([email protected])

Neuromorfinen laskenta [2D-Comp]
Osallistu seuraavaan laskennan läpimurtoon! Etsimme motivoituneita perustutkinto-opiskelijoita, jotka ovat valmiita mullistamaan teknologiaa neuromorfisen laskennan avulla. Tee yhteistyötä uraauurtavissa projekteissa, joita inspiroi ihmisaivojen toiminta, ja hyödynnä edistyneitä materiaaleja ja algoritmeja suunnitellaksesi tehokkaita, aivojen kaltaisia laskentajärjestelmiä. Tämä tilaisuus sopii erityisesti tekoälystä, neurotieteestä ja seuraavan sukupolven laskenta-arkkitehtuureista kiinnostuneille. Sukella kokeelliseen työhön ja kehitä taitoja, jotka erottavat sinut sekä teollisuudessa että akateemisessa maailmassa.

Lisätietoja: Dr. Yaoqiang Zhou, Dr. Seyed-Hossein Hosseini-Shokouh ([email protected]) ja Prof. Zhipei Sun ([email protected])

Koneoppiminen nanomateriaalien valmistuksessa ja integroinnissa [2D-Machine]
Yhdistä tekoäly ja materiaalitiede! Tämä ainutlaatuinen kesätyöpaikka kutsuu kaikki teknisesti orientoituneet perustutkinto-opiskelijat. Sukella koneoppimisen soveltamiseen nanomateriaalipohjaisten laitteiden valmistuksessa ja integroinnissa. Työsi saa suoraa vaikutusta elektronisiin ja fotonisiin sovelluksiin. Tämä on upea mahdollisuus olla teknologisen innovaation eturintamassa, täydellinen niille, jotka haluavat tehdä läpimurtoja akateemisessa tutkimuksessa tai teknologiasektorilla.

Lisätietoja: Dr. Andreas Liapis ja Prof. Zhipei Sun ([email protected])

Nanomateriaalien jäähdytys lähes absoluuttiseen nollapisteeseen [2D-0]
Sukella materiaalitieteen viileisiin syvyyksiin! Kutsumme perustutkinto-opiskelijoita osallistumaan uraauurtavaan tutkimukseen nanomateriaalien optisista ominaisuuksista lähes absoluuttisessa nollapisteessä. Tämä projekti tarjoaa yhdistelmän teoreettista tutkimusta ja käytännön laboratorio-oppimista, sopien täydellisesti niille, joita kiehtovat matalien lämpötilojen fysiikka ja suprajohtavuus. Tämä ei ole vain työtehtävä; se on matka tuntemattomaan ja loistava pohja arvostetulle tieteelliselle uralle.

Lisätietoja: Dr. Ahmed Faisal, Dr. Fida Ali, Dr. Ruihuan Fang ja Prof. Zhipei Sun ([email protected])

ELEKTRONIFYSIIKKA – Lue lisää tutkimusryhmästä täältä.

Korkean suorituskyvyn piiaurinkokennot [SAVIN / EPG1]

Tuore tutkimus osoittaa, että aurinkosähkö tulee olemaan yksi tärkeimmistä työpaikkoja luovista teknologioista johtaen valtavaan kysyntään aurinkosähköasiantuntijoille lähitulevaisuudessa. Elektronifysiikan tutkimusryhmässä sinulla on mahdollisuus kehittyä erittäin kyvykkääksi aurinkokennoasiantuntijaksi liittymällä kansainväliseen tutkimustiimiimme, joka on jo saavuttanut ennätyksellisiä aurinkokennojen hyötysuhteita ja joka on innokas parantamaan suorituskykyä vielä pidemmälle. Tarkemmin kuvailtuna tehtäväsi on osallistua korkean suorituskyvyn piiaurinkokennojen suunnitteluun ja valmistukseen, niiden sähköiseen ja optiseen karakterisointiin sekä niihin liittyviin simulaatioihin yhteistyössä maailmanlaajuisesti johtavien niin tiedemaailmassa kuin teollisuudessakin toimivien asiantuntijoiden kanssa. Työn tarkka sisältö räätälöidään hakijan omien kiinnostusten (ja osaamisen) mukaan.

Tehtävä sopii sekä kandidaatti- että maisteriopiskelijoille mukaan lukien ensimmäisen vuosikurssin opiskelijat. Kesätyön yhteydessä on mahdollista suorittaa myös joko erikoistyön (Micronova special assignment) tai kandidaatin työn kokeellinen osuus tai diplomityö. Tämä paikka on ihanteellinen myös niille, jotka suunnittelevat jatkavansa opintojaan kohti tohtorin tutkintoa.

Lisätietoja: Prof. Hele Savin ([email protected])

Pitkälle edistyneet puolijohdeanturit [SAVIN / EPG2]

Nykyaikaiset puolijohdeanturit ovat mullistaneet useita teknologioita, mukaan lukien kulutus- ja teollisuuselektroniikka, tietoliikenne sekä lääketieteellinen kuvantaminen. Tämän ovat mahdollistaneet hyvin suurelta osin tutkimustyön aikaansaannokset ja niistä seuranneet tieteelliset läpimurrot. Nyt sinulla on mahdollisuus antaa oma panoksesi tähän murrokseen liittymällä osaksi tutkimusryhmää, joka kehittää tulevaisuuden materiaaleja, prosesseja ja anturikonsepteja, ja joka on myös innokas kaupallistamaan tutkimustaan, kuten ryhmästä lähtenyt menestynyt spin-off-yritys osoittaa. Tarkemmin kuvailtuna tässä kesätyössä voit osallistua korkean suorituskyvyn valoanturien suunnitteluun ja valmistukseen, niiden sähköiseen ja optiseen karakterisointiin sekä simulaatioihin. Työn tarkka sisältö räätälöidään hakijan omien kiinnostusten (ja osaamisen) mukaan.

Tehtävä sopii sekä kandidaatti- että maisteriopiskelijoille mukaan lukien ensimmäisen vuosikurssin opiskelijat. Kesätyön yhteydessä on mahdollista suorittaa myös joko erikoistyön (Micronova special assignment) tai kandidaatin työn kokeellinen osuus tai diplomityö. Tämä paikka on ihanteellinen myös niille, jotka suunnittelevat jatkavansa opintojaan kohti tohtorin tutkintoa.

Lisätietoja: D.Sc.(Tech.) Ville Vähänissi ([email protected])

MIKRO- JA KVANTTISYSTEEMIT - Lue lisää tutkimusryhmästä täältä.

Nanorakenteiset materiaalit termoelektroniikalle [MQS 1]

Haemme innokkaita DI-tason opiskelijoita sähkötekniikan, sovelletun fysiikan tai kemiantekniikan aloilta osallistumaan tutkimukseen, joka keskittyy termoelektrisiin materiaaleihin esimerkiksi 2D-materiaaleihin ja III-V-nitridien puolijohteisiin.

Tutkimuksemme painottuu mataladimensionaalisten materiaalien, kuten MoS₂, WS₂ ja MoTe₂, integrointiin III-V-nitridipuolijohteiden (esim. GaN ja AlN) kanssa, tavoitteena kehittää suorituskykyisiä termoelektrisiä materiaaleja energian talteenottoon ja jäähdytyssovelluksiin. Pyrimme optimoimaan termoelektrisiä ominaisuuksia, kuten Seebeck-kerrointa, sähkönjohtavuutta ja mahdollisesti lämmönjohtavuutta.

Työssä hyödynnetään erityisesti nanomittakaavan suunnittelutekniikoita, kuten atomikerroskasvatusta (ALD) ja kemiallista kaasufaasikasvatusta (CVD), termoelektristen materiaalien valmistamiseksi ja optimoinniksi. Säätämällä parametreja, kuten raekokoa, kiteisyyttä ja koostumusta, pyrimme parantamaan näiden materiaalien suorituskykyä.

Tehtävään kuuluu käytännön kokeita innovatiivisten lämpösähköisten nanomateriaalien syntetisoimiseksi ja fysikaalisten ominaisuuksien karakterisointia (sähkönjohtavuuden, Seebeck-kertoimen ja lämmönjohtavuuden mittaukset). Hakijan mieltymysten mukaan voidaan keskittyä joko uusien materiaalien valmistamiseen tai niiden energiasovelluksiin. Tämä mahdollisuus voidaan laajentaa jopa opinnäytetyöksi.

Lisätietoja ([email protected]): M.Sc. Priyanka Goel, Ph.D. Ramesh Raju, Prof. Ilkka Tittonen

2D- ja 3D-puolijohdeheteroliitokset edistyneisiin optoelektroniikan sovelluksiin [MQS 02]

Haemme kesäharjoittelijoita, jotka ovat opinnoissaan maisterivaiheessa (sähkötekniikka, fysiikka/kemia ja kemiantekniikka). Tutkimusaihe keskittyy 2D/3D-puolijohdeheteroliitoksiin optoelektroniikan sovelluksissa.

Tutkimuksemme keskiössä on valmistee GaN-pohjaisia heterorakenteita muodostaminen, jotka ovat keskeisiä optoelektroniikan sovelluksissa. Perinteiset heteroepitaksiaaliset menetelmät kohtaavat merkittäviä rajoitteita hilamismatchin vuoksi. Kuitenkin kaksiulotteisten (2D) kerrostettujen puolijohteiden, kuten MoS₂, WS₂ ja MoTe₂, integroiminen GaN-pintoihin van der Waals (vdW) -heterorakenteiksi tarjoaa lupaavan ratkaisun. Tämä lähestymistapa ei ainoastaan poista hilamismatchin ongelmia, vaan avaa myös mahdollisuuksia uusien elektronisten ja optisten ominaisuuksien kehittämiseen koon ja rajapintavaikutusten ansiosta.

Haemme opiskelijoita kehittämään innovatiivisia yhdistelmiä 2D-materiaaleista käyttäen kemiallista höyrysaostusta (CVD) ja metalli-orgaanista kemiallista höyrysaostusta (MOCVD). Huipputason tutkimuksemme toteutetaan Micronova-tutkimuskeskuksessa, jossa on käytössämme edistykselliset laboratorio- ja puhdastilat.

Tämä tehtävä tarjoaa käytännön kokemusta laboratoriotyöskentelystä ja perehdytyksen puhdastilaprosesseihin, tarjoten vankan pohjan tutkimusmenetelmille ja -protokollille. Työ voi myös laajentua diplomityöprojektiksi.

Lisätietoja ([email protected]): Ph.D. Ramesh Raju (preferred), M.Sc. Priyanka Goel, Prof. Ilkka Tittonen

Kvanttilaskenta ja kryptografia [MQS 03]

Kvanttilaskennan kehityksellä on huomattavia vaikutuksia kryptografiaan. Kvanttilaskenta kohdistaa uhkan nykyisellään laajasti käytössä oleville avaimenjakoprotokollille, kuten RSA, koska diskreetti logaritmi ja tekijöihinjako-ongelmat voidaan ratkaista tehokkaasti kvanttikoneilla. Toisaalta kvanttilaskenta avaa myös uusia mahdollisuuksia kryptografisille protokollille.

Kvanttiavaimenjakomenetelmiä on tutkittu jo pitkän aikaa, mutta viime aikoina on tutkittu intensiivisesti myös menetelmiä, jotka hyödyntävät kvanttitietokoneita datan salaamiseen ja purkamiseen.

Tehtäväsi tämän kesäprojektin aikana on tutustua näihin uusiin kvanttisalausmenetelmiin, ja implementoida niitä käytännössä tutkimustarkoituksia varten. Sinulla tulisi olla taustaa kvanttilaskennasta kurssin ELEC-C9440 Quantum Information tasolla. Taustatiedot kryptografiasta lasketaan myös vahvaksi eduksi haussa.

Lisätietoja ([email protected]): FT Matti Raasakka, Prof. Ilkka Tittonen

Kvanttilaskenta NISQ-aikakaudella [MQS 04]

Avoin paikka fysiikan, matematiikan tai tietojenkäsittelytieteen kandidaatti- tai maisteriopiskelijalle kvanttilaskentaan liittyen.

Kvanttilaskenta hyödyntää kvanttimekaanisia ilmiöitä ratkaistakseen ongelmia, jotka ovat klassisten tietokoneiden ulottumattomissa, ja sillä on sovelluksia esimerkiksi lääkeaineiden kehityksessä ja optimoinnissa. Nykyiset kvanttitietokoneet ovat kuitenkin suhteellisen pienikokoisia ja erittäin virheherkkiä, mikä rajoittaa niiden käytännön sovelluksia. Näiden haasteiden voittaminen eri strategioiden avulla on ratkaisevaa niiden täyden potentiaalin hyödyntämiseksi.

Osana tiimiämme tulet kehittämään innovatiivisia algoritmeja nykyisten Noisy Intermediate Scale Quantum (NISQ) -tietokoneiden hyödyntämiseksi, keskittyen käytännön sovelluksiin. Tehtävä on joustava ja voidaan räätälöidä oman osaamisesi ja mielenkiinnon kohteidesi mukaan.

Lisätietoja ([email protected]): Ph.D. Lauri Ylinen (ensisijainen), FT Matti Raasakka, Prof. Ilkka Tittonen

RADIOTEKNIIKKA

METSÄHOVIN RADIO-OBSERVATORIO - Lue lisää yksiköstä täältä.

Havainnot Metsähovin radio-observatoriossa [MRO]

Metsähovin radio-observatorio Kirkkonummella on Suomen ainoa radioastronominen observatorio. Metsähovissa käytetään useita radioteleskooppeja ympäri vuorokauden tutkittaessa tähtitieteellisiä kohteita kuten Aurinkoa, aktiivisia galakseja ja tähtienvälisiä molekyylipilviä. Etsimme 1–2 kesäharjoittelijaa tekemään havaintoja 14-metrisellä radioteleskoopilla osana vuosikymmeniä jatkuneita Auringon ja aktiivisten galaksien seurantaprojekteja kesä–elokuussa. Havaintovuorot kestävät tyypillisesti viikon, ja työ sisältää myös yöllä ja viikonloppuisin (etäyhteydellä) tehtäviä havaintoja. Toimistotyöajan ylittävät työajat kompensoidaan lisävapaapäivinä seuraavalla viikolla. Hakijan osaamisesta ja kiinnostuksesta riippuen lisätehtäviksi voi tulla erityisesti ohjelmointia tähtitieteellisten havaintojen käsittelyyn liittyen.

Vaatimukset: Kurssi "Radioastronomia (ELEC-E4530)" suoritettuna ennen työsuhteen alkua, tai vastaavat taidot.

Huomio: Työ tapahtuu Metsähovissa Kirkkonummella, ja omaa autoa vai vastaavaa tarvitaan kesälomakaudella Metsähoviin pääsemiseksi. Kuvaa hakemuksessasi miten aiot järjestää työmatkat.

Lisätietoja: Joni Tammi ([email protected])

Kiinnostuitko?
  • Julkaistu:
  • Päivitetty: