Avoimet työpaikat

Tutkijatohtori, ERC GEOCLOUD -projekti (3+1 vuotta)

Aloituspäivä: Maaliskuu 2025
Työsuhteen kesto: Ensimmäisessä vaiheessa 3 vuotta, mahdollisuus 1 vuoden jatkoon.
Sijainti: Aalto-yliopisto, Espoo

Professori Vili Lehdonvirta hakee tutkijatohtoria, jolla on kvantitatiivisen analyysin taitoja, työskentelemään GEOCLOUD-projektissa: Pilvilaskennan geopolitiikka, joka on uusi Euroopan tutkimusneuvoston Advanced Grant -hanke. Laskennan ulkoistaminen pilvipalveluntarjoajille voi olla taloudellisesti tehokasta, mutta se luo samalla uusia systeemisiä riskejä ja riippuvuuksia, joita hallitukset pyrkivät hallitsemaan. GEOCLOUD tutkii laskennallisten infrastruktuurien muuttuvaa maantiedettä ja sitä, miten teknologia-alan yritysten liiketoimintaintressit ja valtioiden taloudelliset ja turvallisuuspoliittiset intressit muovaavat sitä. Projektin alueelliset painopisteet ovat Eurooppa sekä Itä- ja Kaakkois-Aasia, ja laajempi konteksti on Yhdysvaltojen ja Kiinan teknologinen kilpailu. Tavoitteena on tehdä merkittäviä tieteellisiä kontribuutioita kansainvälisen poliittisen talouden, turvallisuustutkimuksen, talousmaantieteen ja/tai internet-tutkimuksen aloille.

Tehtävät

Tutkijatohtori johtaa keskeistä työpakettia, joka keskittyy pilvilaskennan maantieteen kartoittamiseen ja mallintamiseen. Tämä sisältää esimerkiksi datakeskusten sijaintien, omistajien ja käytön (maa/sektori-tasolla) kartoittamisen. Lisäksi tutkitaan, miten tämä maantiede muuttuu ajan myötä taloudellisten, ympäristöllisten ja poliittisten tekijöiden, kuten uusien säädösten, vaikutuksesta.

Datan keruun johtaminen: Tutkijatohtori yhdessä päätutkijan kanssa ohjaa jatko-opiskelijoita ja tutkimusavustajia, jotka keräävät uutta ja innovatiivista dataa pilvilaskennan maantieteestä. Labran kehittämät ja kokeillut datankeruumenetelmät sisältävät datakeskusten sijaintien kartoittamisen julkisista lähteistä sekä laskennallisten menetelmien (esim. DNS-kyselyt) ja työpaikkailmoitusdatan hyödyntämisen pilvipalveluntarjoajien markkinaosuuksien arvioimiseksi maatasolla ja sektoreittain. Tutkimuksen painopiste on julkisen ja finanssisektorin organisaatioissa, jotka tarjoavat yhteiskunnalle kriittisiä palveluita. Esimerkiksi alustava tutkimus osoittaa, että monet Yhdistyneen kuningaskunnan julkiset palvelut käyttävät AWS:ää, kun taas Suomen julkiset palvelut käyttävät Azurea; ovatko joidenkin maiden julkiset palvelut Kiinan Alibaba Cloudin varassa? Tutkijatohtori johtaa onnistuneimpien datankeruukokeilujen integrointia jatkuviin datankeruuprosesseihin, jotka tuottavat arvokasta analysoitavaa dataa.

Mallintaminen, analysointi ja julkaiseminen: Tutkijatohtori työskentelee päätutkijan kanssa yhdistääkseen uuden pilvidatan olemassa oleviin taloudellisiin ja poliittisiin muuttujiiin kehittääkseen malleja ja analyyseja, jotka selittävät pilvilaskennan infrastruktuurien sijainteihin, omistukseen ja käyttöön vaikuttavia tekijöitä ja prosesseja maantieteellisesti ja ajallisesti. Mallinnusmenetelmät voivat vaihdella yksinkertaisesta monitasoisesta regressioanalyysistä vähimmäiskustannusmallinnukseen ja muihin lähestymistapoihin riippuen valitun hakijan taidoista ja kiinnostuksen kohteista. Tutkijatohtori johtaa myös keskeisten tutkimustulosten kirjoittamista tieteellisiin julkaisuihin, päätutkijan ja muiden tutkimusryhmän jäsenten tarjoaman tuen avulla. Tämä työ odotetaan muodostavan suurimman osan tutkijatohtorin tehtävistä työsuhteen aikana.

Visualisointi ja julkinen viestintä: Projektin myöhemmässä vaiheessa on tarkoitus julkaista kiinnostavimmat tiedot interaktiivisena verkkovisualisointina, joka toimii julkisena resurssina tutkijoille, päättäjille ja toimittajille, jotka haluavat ymmärtää, minkä laskennallisten infrastruktuurien varassa yhteiskunnat toimivat. Tämä "Cloud Observatory" -idea on saanut inspiraationsa päätutkijan aiemmassa ERC-projektissa kehitetystä Online Labour Indexistä, jonka dataa on laajalti siteerattu mediassa ja kansainvälisten organisaatioiden, kuten Maailmanpankin ja OECD:n, toimesta. Tutkijatohtorin odotetaan osallistuvan aktiivisesti observatorion kehittämiseen, saaden tarvittaessa tukea tutkimusavustajilta ja ulkopuolisilta toimijoilta esimerkiksi visuaalisen suunnittelun ja järjestelmäsuunnittelun osalta. Tutkijatohtorilla on myös halutessaan mahdollisuus osallistua tutkimuksen esittelyyn lehdistölle.

Kaiken kaikkiaan tämä on vaativa tutkijatohtorin tehtävä, joka edellyttää vahvoja tutkimus- ja tiimityötaitoja, mutta tarjoaa vastineeksi erinomaisia urakehitysmahdollisuuksia, kuten matkustusrahoitusta, rahoitusta open access -julkaisuihin, yhteisjulkaisumahdollisuuksia, ohjauskokemusta, koulutuksia, pääsyn akateemisiin verkostoihin Helsingissä, Oxfordissa ja niiden ulkopuolella sekä tukea apurahahakemusten laatimiseen. Professori Lehdonvirta on erityisen kiinnostunut tukemaan vanhempia tiimin jäseniä heidän omien ERC Starting Grant -hakemustensa kehittämisessä.

Valintakriteerit

Pakolliset valintakriteerit (sinulla tulee olla nämä kaikki):

Tohtorintutkinto (tai vahvistettu väitöspäivä) relevantilta alalta, kuten taloustiede, valtio-oppi, maantiede, taloussosiologia tai sosiaalinen datatiede. Kvantitatiivisen analyysin ja mallinnuksen taidot, jotka soveltuvat taloudellisen toiminnan maantieteellisen jakautumisen selittämiseen. Tieteellinen kirjoitustaito, joka soveltuu julkaisuihin johtavissa journaaleissa kansainvälisen poliittisen talouden, turvallisuustutkimuksen, talousmaantieteen, internet-tutkimuksen ja/tai niihin liittyvien alojen saralla. Vahva kiinnostus globaalin teknologiapolitiikan kysymyksiin. Vahvat tiimityö- ja viestintätaidot englanniksi.

Lisävalintakriteerit (sinulla tulisi olla joitakin näistä):

Laskennallisen datan keruun ja käsittelyn taidot, esim. datan kaapiminen ja siivoaminen, automatisoitujen skriptien käyttö, erityisesti Pythonilla. Datan visualisointitaidot. Tuntemus internetin arkkitehtuurista, esim. OSI-kerrosmalli, IP-reititys, DNS-järjestelmä. Tuntemus suurista pilvipalvelualustoista, kuten AWS, Azure, Alibaba. Tuntemus geotalouden ja "weaponized interdependence" -kirjallisuudesta. Aiempi julkaisuhistoria relevantilla alalla.

Päätutkija ja yhteisö

Projektin päätutkija, professori Vili Lehdonvirta, on suomalais-brittiläinen sosiologi ja poliittinen taloustieteilijä, jolla on tausta tietojenkäsittelytieteessä. Hän on saanut kolme Euroopan tutkimusneuvoston (ERC) apurahaa, toiminut Euroopan komission korkean tason asiantuntijaryhmissä ja julkaissut kaksi kirjaa digitaalisista talouksista, jotka on käännetty japaniksi, kiinaksi ja italiaksi. Hänellä on teknologiapolitiikan professori Aalto-yliopiston tietotekniikan laitoksella ja taloussosiologian ja digitaalisen yhteiskuntatutkimuksen professori Oxfordin Internet Instituutissa, Oxfordin yliopistossa.

Tutkijatohtorin tehtävä on osa professori Lehdonvirran uutta Aalto-Oxfordin yhteistä tutkimusryhmää, Digital Economic Security Labia (DIESL). Tämä monitieteinen laboratorio koostuu sekä yhteiskuntatieteilijöistä että tietojenkäsittelytieteilijöistä. Labran yhteisiä aktiviteetteja ovat viikoittaiset virtuaaliseminaarit, vuosittaiset työpajat Oxfordissa ja Helsingissä sekä konferenssivierailut.

Tehtävä sijoittuu fyysisesti Aalto-yliopiston tietotekniikan laitokselle, joka on yksi Pohjois-Euroopan johtavista tietotekniikan tutkimusyksiköistä. Laitoksella on historiaa uraauurtavista kontribuutioista esimerkiksi tekoälyn alalla, ja siellä toimii kasvava joukko yhteiskuntatieteilijöitä, jotka tutkivat digitaalisia teknologioita. Laitos sijaitsee Helsingin seudulla, joka on myös Nokian, Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksen sekä kukoistavan kyberturvallisuus- ja startup-kentän koti. Alueella sijaitsee myös Ulkopoliittinen instituutti, joka on muun muassa edistänyt geotalouden akateemisen tutkimuksen modernisointia.

Helsinki ja Suomi

Helsinki on Suomen pääkaupunki, ja Suomi on arvioitu yhdeksi maailman innovatiivisimmista maista. Suomessa sijaitsevat Googlen ja Microsoftin pilvialueet sekä Euroopan nopein julkisesti rahoitettu supertietokone LUMI. Suomen uusi Euroopan komission varapuheenjohtaja Henna Virkkunen vastaa teknologisesta suvereniteetista, turvallisuudesta ja demokratiasta Euroopan unionissa. World Happiness Report 2024 arvioi Suomen maailman onnellisimmaksi maaksi jo seitsemättä vuotta peräkkäin.

Palkka ja edut

Palkka on noin 4 000–4 200 euroa kuukaudessa riippuen valitun hakijan taidoista ja kokemuksesta. Etuihin kuuluvat korkeatasoinen työterveydenhuolto, liikuntapalvelut ja ammatillista kehitystä tukevat koulutukset. Vuosittainen työaika on 1612 tuntia, joka mahdollistaa runsaat lomat. Tukea muuttoon on saatavilla.

Hakeminen

Lähetä hakemuksesi torstaihin 9. tammikuuta 2025 mennessä Aalto-yliopiston sähköisen hakemusjärjestelmän kautta. Liitä mukaan seuraavat liitteet:

Ansioluettelo (CV). Saatekirje, jossa vastaat kohta kohdalta, miten profiilisi vastaa yllä mainittuja valintakriteerejä (enintään 1 500 sanaa). Kirjoitusnäyte, mieluiten yksin kirjoitettu, joka osoittaa akateemiset kirjoitustaitosi (ei välttämättä aiheeseen liittyvä, noin 8 000 sanaa).

Jos hakemuksesi etenee, sinuun otetaan yhteyttä haastattelun sopimiseksi. Siinä vaiheessa sinua pyydetään myös toimittamaan kahden suosittelijan yhteystiedot.

Tiedustelut voi lähettää sähköpostitse osoitteeseen [email protected], otsikolla GEOCLOUD.

Aiheeseen liittyviä julkaisuja

Lehdonvirta, V. Wu, B., and Hawkins, Z. (2024). Weaponized interdependence in a bipolar world: How economic forces and security interests shape the global reach of U.S. and Chinese cloud data centres. Working paper. https://dx.doi.org/10.2139/ssrn.4670764

Lehdonvirta, V. Wu, B., and Hawkins, Z. (2024). Compute North vs. Compute South: The Uneven Possibilities of Compute-based AI Governance Around the Globe. 7th AAAI/ACM Conference on AI, Ethics, and Society. San Jose, CA, October 21-23, 2024. https://doi.org/10.31235/osf.io/8yp7z

Kiinnostuitko?
  • Julkaistu:
  • Päivitetty: