Avoimet työpaikat

Tutkijatohtorin tehtävä suprajohtavuuden uusia avauksia käsittelevässä Simons Collaboration -hankkeessa

Professori Päivi Törmä (Aalto-yliopisto) hakee erittäin motivoitunutta tutkijatohtoria työskentelemään kvanttigeometrian ja suprajohtavuuden teorian parissa Simons Collaboration on New Frontiers of Superconductor -yhteistyöprojektissa. Projekti toteutetaan tiiviissä yhteistyössä professori Tero Heikkilän kanssa (Jyväskylän yliopisto). 

Roolisi ja tavoitteesi

Tutkimus keskittyy kvanttigeometrisen suprajohtavuuden uusiin ulottuvuuksiin, kuten epätasapainoon ja litteän vyön dynaamisiin ilmiöihin, ja se sisältää yhteistyötä kokeellisten tutkijoiden kanssa. Tavoitteena on ymmärtää, miten ylivirta ja dissipatiiviset virrat käyttäytyvät tasakaistajärjestelmissä ja kvanttigeometrian läsnä ollessa epätasapaino-olosuhteissa. Odotamme löytävämme uusia perustavanlaatuisia käyttäytymismalleja ja ilmiöitä sekä ennusteita epätasapainokokeita ja uuden sukupolven suprajohtavia laitteita varten. 

Tutkimusyhteistyö ja pidemmät tutkimusvierailut ovat mahdollisia seuraavien Simons-yhteistyön kumppaneiden ja niiden instituutioiden kanssa: Andrei Bernevig (Princeton University), Kristjan Haule (Rutgers University), Miguel Marques (Ruhr University Bochum) ja Andrew Millis (Columbia University ja Flatiron Institute). Simons kollaboraatiossa on avoinna myös muita postdoc-paikkoja, ks. täällä. Tutkimuksessa tehdään yhteistyötä SuperC-yhteistyön kokeellisten tutkijoiden, erityisesti Dmitri Efetovin, Milan Allanin (LMU Munich) ja Pertti Hakosen (Aalto-yliopisto) kanssa.

Etsimme tutkijatohtoria, jolla on vahvat analyyttiset taidot ja kokemus kvantti-monikappaleteoriasta, mieluiten suprajohtavuuden, kvanttigeometrian, kvanttikuljetuksen ja/tai topologisen fysiikan aloilta. Asiantuntemusta numeerisista menetelmistä, kuten dynaamisesta keskikenttäteoriasta, kvantti-Monte-Carlosta, tarkasta diagonalisaatiosta, tiheysfunktionaaliteoriasta, epätasapainomenetelmistä ja/tai koneoppimisesta, arvostetaan suuresti.

Päivi Törmän johtama Quantum Dynamics -tutkimusryhmä on ollut edelläkävijä siinä, että kvanttigeometria ja topologia mahdollistavat supravirran ja suprajohtavuuden litteissä vöissä, joilla ei-vuorovaikuttavat hiukkaset ovat lokalisoituneet (Peotta ja Törmä, Nature Communications 6, 8944 (2015)). Viime aikoina nämä käsitteet ovat tulleet relevanteiksi esimerkiksi kierretyssä kaksikerrosgrafeenissa esiintyvän litteän vyön suprajohtavuuden yhteydessä (Törmä, Peotta, Bernevig, Nature Reviews Physics 4, 528 (2022). Tero Heikkilä on edelläkävijä litteän vyön suprajohtavuuden alalla, erityisesti mekanismin mahdollisuuksissa nostaa kriittistä lämpötilaa. (Phys. Rev. B 83, 220503(R) (2011) - High-temperature surface superconductivity in topological flat-band systems (aps.org)). Hän on myös suprajohtavan (nano)elektroniikan ja siihen liittyvien epätasapainoilmiöiden asiantuntija (Rev. Mod. Phys. 90, 041001 (2018) - Colloquium: Nonequilibrium effects in superconductors with a spin-splitting field (aps.org)).

Kokemuksesi ja tavoitteesi

Haemme taitavaa ja motivoitunutta tutkijatohtoria, jolla on erinomaiset näytöt tehtävän alalta. Hyvä englannin kielen taito (sekä suullinen että kirjallinen) ja osoitettu kyky tieteellisten tulosten levittämiseen ovat pakollisia vaatimuksia tehtävässä menestymiseksi. Suomen kieltä ei vaadita. Hakijoiden on oltava motivoituneita tekemään tutkimusta korkeimmalla kansainvälisellä tasolla.

Tutkijatohtorilla tulee olla tohtorin tutkinto soveltuvalta alalta. Myös tutkijat, jotka viimeistelevät tohtorintutkintoaan ja valmistuvat muutaman kuukauden sisällä, voivat hakea.

Mitä tarjoamme

Työskentelypaikkasi on Aalto-yliopistossa Suomessa. Vierailet Jyväskylän yliopistossa muutaman kerran vuodessa. Pidemmät usean viikon vierailut muihin edellä mainittuihin instituutioihin ovat mahdollisia, ja ne voidaan järjestää toiveidesi mukaan.

Aalto-yliopisto noudattaa suomalaisten yliopistojen palkkausjärjestelmää. Tutkijatohtorin palkkahaarukka on 4020 eurosta 4420 euroon kuukaudessa aiemman kokemuksen mukaan, ja sopimus tehdään aluksi 2 vuodeksi.  Sopimus sisältää Aalto-yliopiston työterveyshuollon.

Paikka ja infrastruktuuri

Tulet osaksi Aalto-yliopiston QD-ryhmää. Quantum Dynamics -ryhmä tutkii kvanttien monikappalefysiikan teoriaa keskittyen suprajohtavuuteen, kvanttigeometriaan ja topologiaan ja tekee myös nanofotoniikkakokeita Bosen-Einsteinin kondensaation ja topologisen fysiikan teemoihin liittyen. Projektissa käytettävät laskentavälineet ovat erinomaiset ja täysin maksuttomat. Aalto-yliopistolla on oma klusteri, ja käytettävissä on myös Tieteen tietotekniikan keskuksen eli CSC:n laskentainfrastruktuuri ja palvelut. Esimerkiksi viime vuonna heidän LUMI-supertietokoneensa sijoittui supertietokoneiden TOP500-listalla nopeudeltaan viidenneksi ja on Euroopan nopein supertietokone.

Katso ryhmien tuoreet tutkimustuotokset Päivi Törmän Google Scholarissa ja Tero Heikkilän Google Scholarissa.

Aalto-yliopistossa on kuusi korkeakoulua, joissa on lähes 13 000 opiskelijaa ja 400 professoria. Se on Suomen suurin koulutukseen ja tutkimukseen sekä teknologiaan, tieteeseen, kauppatieteisiin ja taiteisiin keskittynyt yliopisto. QD-ryhmä työskentelee Espoon Otaniemen kampuksella (10 km Helsingin keskustasta), joka on yksi Pohjois-Euroopan suurimmista korkean teknologian keskittymistä.

Tule mukaan!

Hae tehtävään lähettämällä hakemuksesi alla mainittuine liitteineen yhtenä englanninkielisenä PDF-tiedostona sähköisen rekrytointijärjestelmämme kautta, klikkaamalla hakusivulla "Apply Now!" -nappia.

1. Motivaatiokirje, joka sisältää enintään kahden sivun mittaisen kuvauksen tutkimustyöstäsi

2. CV julkaisuluetteloineen

3. Tutkintotodistukset ja opintosuoritusotteet

4. Vähintään kahden suosittelijan yhteystiedot

Hakuaika päättyy 31.10.2024, mutta paikka on avoin, kunnes se täytetään. Lisätietoja antavat professori Päivi Törmä ([email protected]) ja/tai professori Tero Heikkilä ([email protected]). Aalto-yliopisto pidättää oikeuden perustelluista syistä jättää tehtävän avoimeksi, pidentää hakuaikaa, avata hakuprosessin uudelleen ja ottaa huomioon hakijat, jotka eivät ole jättäneet hakemusta hakuajan kuluessa. Tavoitteenamme on läpinäkyvä ja tasapuolinen rekrytointiprosessi, joten kysythän rohkeasti palautetta.

Huom: Aalto-yliopiston työntekijöiden tulee hakea tehtävää sisäisen HR-järjestelmämme Workdayn (Interna Jobs) kautta käyttämällä olemassa olevaa Workday-käyttäjätiliään (ei avointen työpaikkojen ulkoisen verkkosivun kautta). Aalto-yliopiston vierailijoiden tulee hakea ulkopuolisina hakijoina henkilökohtaisella (ei aalto-) sähköpostiosoitteella.

Tutustu uuteen virtuaaliseen kampuskokemukseemme: Aalto University – virtual campus tour

Aalto-yliopistossa tiede ja taide kohtaavat tekniikan ja talouden. Rakennamme kestävää tulevaisuutta saavuttamalla läpimurtoja avainalueillamme ja niiden yhtymäkohdissa. Samalla innostamme tulevaisuuden muutoksentekijöitä ja luomme ratkaisuja maailman suuriin haasteisiin. Yliopistoyhteisöömme kuuluu 13 000 opiskelijaa ja yli 4500 työntekijää, joista 400 on professoreita. Kampuksemme sijaitsee Espoon Otaniemessä. Monimuotoisuus on osa meitä, ja teemme jatkuvaa työtä yhteisömme monimuotoisuuden ja syrjimättömyyden varmistamiseksi. Siksi kannustammekin päteviä hakijoita taustasta riippumatta liittymään yhteisöömme.

Teknillisen fysiikan laitoksen uraauurtava tutkimus Perustieteiden korkeakoulussa luo uusia sovelluksia sekä teollisuutta uudistavia teknologioita. Laitoksella keskitytään materiaalien fysiikkaan, kvanttiteknologioihin, pehmeän ja elävän aineen tutkimukseen ja edistyneisiin energiatieteisiin. Tutkimusalueet kattavat sekä perustutkimuksen että tärkeät sovellusalueet. Koulutamme tulevaisuuden asiantuntijoita datan ja teknologian asiantuntijoiksi, keksijöiksi ja teollisuuden ja yhteiskunnan tutkijoiksi.

Kiinnostuitko?
  • Julkaistu:
  • Päivitetty: