Tutkimusdatan hallinta ja avoin tiede
Tutkimusdatan hyvä hallinta on osa laadukasta tutkimusprosessia ja luo kilpailuetua. Sivu kokoaa Aalto-yliopiston tuen, palvelut ja ohjeet tutkimusdatan hallintaan.
CC-lisenssejä käytetään maailmanlaajuisesti avoimeen akateemiseen julkaisutoimintaan ja tutkimusdatan jakamiseen. Jokainen CC-lisenssi varmistaa, että kirjoittajat ja tekijät saavat tunnustuksen työstään. Tekijänoikeus säilyy lisenssin antajalla.
Kun CC-lisenssi on määritelty, sitä ei voi peruuttaa, joten mieti tarkasti, mikä on oikea lisenssi teoksellesi.
CC-lisenssinvalintaprosessi (Aalto-yliopiston Visual Resources Centre -oppaassa perustuen Tarmo Toikkasen kuvaan)
Maria Rehbinder, [email protected], +358505703396.
Creative Commons (CC) on kansainvälinen, voittoa tavoittelematon järjestö, jonka tarjoamien maksuttomien ja koneluettavien lisenssien avulla on mahdollista jakaa tai käyttää uudelleen tekijänoikeuksien suojaamaa materiaalia.
Creative Commons -lisenssien ensimmäinen versio julkaistiin vuonna 2002. Nykyinen versio, 4.0, julkaistiin vuonna 2013.
LisenssinvalintaopasCC-lisenssit soveltuvat käytettäväksi kaikkiin eri aineistotyyppeihin: tieteellisiin artikkeleihin, konferenssijulkaisuihin, kirjoihin, raportteihin, oppimateriaaleihin, tutkimusdataan ja kuviin sekä moniin muihin digitaalisessa tai painetussa muodossa julkaistaviin materiaaleihin.
CC-lisenssit ovat käytössä maailmanlaajuisesti ja ne ovat voimassa niin kauan kuin soveltuva tekijänoikeus on voimassa.
CC-lisenssit eivät ole vaihtoehto tekijänoikeudelle. Teoksen tekijänoikeuden täytyy olla suojattu, jotta sen käyttöehdot voidaan määritellä CC-lisenssillä.
Kun CC-lisenssiä käytetään, tekijänoikeus säilyy lisenssin antajalla. Lisenssin voi määritellä vain voimassa olevien tekijänoikeuksien tai muiden oikeuksien haltija, yleensä kirjoittaja (tekijä), ellei hän ole siirtänyt oikeuksia kustantajalle. Oikeuksien säilyttäminen on yksi Plan S:n perusperiaatteista (ns. Rights Retention Strategy).
Jos teoksessa käytetään jonkun muun tahon tekemää materiaalia (esimerkiksi tekijänoikeuksien haltijalta saadun luvan perusteella), uuden teoksen tekijä voi lisensoida vain sen osan teoksesta, johon hänellä on omistajuus. Tällaisissa tapauksissa tekijän täytyy merkitä kolmannen tahon osuus selvästi jotta ymmärretään, että valittu CC-lisenssi ei kata koko uutta teosta.
Yhden lisenssin ei tarvitse kattaa koko teosta. Esimerkiksi teksti ja kuvat voidaan jakaa eri lisensseillä, mutta tämä täytyy ilmoittaa selkeästi.
CC-lisenssit eivät sulje pois muiden lisenssien samanaikaista käyttöä. Teosten tekijät ja oikeuksien omistajat voivat milloin tahansa ottaa samoille teoksille käyttöön erilaisia täydentäviä lisenssejä. Tätä kutsutaan kaksoislisensoinniksi. Katso myös Avoimuuden ja innovoinnin yhdistäminen.
Huomaa, että CC0 ei ole lisenssi, vaan sen avulla tekijä luopuu oikeuksistaan. Kun teokselle tai tutkimusdatalle määritellään CC0-lisenssi, tekijänoikeuden haltija luopuu kaikista oikeuksistaan, myös oikeudesta tulla nimetyksi teoksen tekijäksi. Kun CC0-lisensoitua materiaalia käytetään tutkimuksessa, täytyy kuitenkin seurata hyvän tieteellisen käytännön vaatimuksia, eli lähteet ja kirjoittaja täytyy mainita.
Tutkimusdata julkaistaan usein CC0-lisenssillä, jotta voidaan välttää lukuisien, jopa satojen tai tuhansien datan tekijätietojen mainitsemisvelvollisuuden aiheuttama ongelma. CC0-lisenssin ehdot eivät vaadi tekijöiden luettelemista, vaan tekijät voivat itse ilmoittaa, kuinka haluavat tulla mainituiksi hyvän tieteellisen käytännön mukaisesti.
CC-lisenssit muodostetaan neljän perusehdon avulla:
Nimeä (BY, Attribution): Alkuperäinen tekijä on aina mainittava.
JaaSamoin (SA, Share-Alike): Jos jaat, muokkaat tai luot uuden teoksen SA-lisensoidun materiaalin pohjalta, uusi teos täytyy jakaa samalla lisenssillä kuin alkuperäinen.
EiKaupallinen (NC, Non-Commercial): Materiaalia ei saa käyttää kaupallisiin tarkoituksiin.
EiMuutoksia (No-Derivatives, ND): Teoksesta ei saa jakaa muokattuja versioita.
Kaikki kuusi lisenssiä edellyttävät, että tekijä mainitaan (BY), kun materiaalia käytetään tai jaetaan.
Kaikkein sallivin Creative Commons -lisenssi, joka antaa luvan lisensoidun teoksen mahdollisimman laajaan jakamiseen ja käyttöön. Lisenssin perusteella teosta voi käyttää, kopioida, levittää ja esittää vapaasti, myös kaupallisessa tarkoituksessa. Alkuperäisen julkaisun tekijä on aina mainittava ja linkki tai viittaus alkuperäiseen julkaisuun täytyy olla mukana. Kaikki alkuperäiseen teokseen tehdyt muokkaukset täytyy mainita.
Lisenssiehdoissa on myös purkulauseke, eli mikä tahansa lisenssirikkomus aiheuttaa lisenssin raukeamisen. Jos teosta käytetään annettujen ehtojen vastaisesti tai alkuperäistä tekijää loukaten, teoksen käyttö voidaan kieltää ja seuraukset ovat tekijänoikeuslain mukaiset.
CC BY -lisenssi antaa luvan myös tiedonlouhintaan ja kustantajista riippumattomaan pitkäaikaissäilytykseen.
Vain CC BY -lisenssi on tällä hetkellä tärkeimpien tutkimusrahoittajien ehtojen mukainen.
Lisenssi toimii kuten CC BY sillä erolla, että uusi teos täytyy jakaa samalla lisenssillä kuin alkuperäinen teos. Oppimateriaaleille suositellaan CC BY-SA -lisenssiä.
Creative Commons — Attribution-ShareAlike 4.0 International — CC BY-SA 4.0
Lisenssi toimii kuten CC BY muuten, mutta jaettavan teoksen täytyy säilyä täysin alkuperäisessä muodossa.
Creative Commons — Attribution-NoDerivatives 4.0 International — CC BY-ND 4.0
Lisenssi toimii kuten CC BY muuten, mutta teoksen käyttö on sallittua vain epäkaupallisissa yhteyksissä. Johdannaisteokselle ei tarvitse määritellä samaa lisenssiä kuin alkuperäiselle teokselle.
Creative Commons — Attribution-NonCommercial 4.0 International — CC BY-NC 4.0
Lisenssi toimii kuten CC BY sillä erotuksella, että teosta saa jakaa vain epäkaupallisissa yhteyksissä ja samalla lisenssillä kuin alkuperäistä teosta.
Creative Commons — Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International — CC BY-NC-SA 4.0
Rajoittavin lisenssi. Toimii kuten CC BY muuten, mutta teosta voi ladata tai jakaa vain epäkaupallisissa yhteyksissä ja täysin muuttamattomana.
Creative Commons — Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International — CC BY-NC-ND 4.0Ota huomioon, että NC-ehdon sisältävät lisenssit ovat ongelmallisia avoimen julkaisemisen kannalta, koska kaupallinen käyttö on vaikeaa määritellä yksiselitteisesti. Esimerkiksi ResearchGatea voi pitää kaupallisena toimijana. Tämän lisenssin käyttö voi myös rajoittaa tutkimusyhteistyötä yritysten kanssa.
Useimmat kustantajat pyytävät sinua valitsemaan Creative Commons -lisenssin (CC), kun julkaiset työsi avoimena (gold open access). Suurin osa kustantajista tarjoaa täysin avoimiin julkaisuihin CC BY -lisenssiä. Joillakin lehdillä saattaa olla korkeampi avoimen julkaisemisen kirjoittajamaksu (APC) julkaisuille, jotka avataan CC BY -lisenssillä, kuin muilla lisensseillä avatuille julkaisuille.
Hybridilehdet (joissa osa artikkeleista on maksettu avoimiksi ja osa on maksumuurin takana) tarjoavat julkaisuille useita eri CC-lisenssejä, yleensä CC BY, CC BY-NC tai CC BY-NC-ND.
Jotkut kustantajat tarjoavat omia lisenssejään sisällöille, joiden tekijänoikeuden ne saavat. Nämä lisenssit saattavat antaa luvan lukea, ladata, jakaa, muokata ja muulla tavoin käyttää sisältöä sekä kaupallisissa että epäkaupallisissa yhteyksissä. Nämä lisenssit ovat usein rajoittavampia kuin Creative Commons -lisenssit.
Kustantajat saattavat myös määritellä, millä lisenssillä heidän julkaisemiaan teoksia voi rinnakkaistallentaa (lisäämällä lopullinen hyväksytty käsikirjoitusversio, AAM/FAM, organisaation julkaisuarkistoon). Esimerkiksi Elsevier vaatii CC BY-NC-ND -lisenssin käyttämistä.
Lisenssin antajan ja lisensoidun teoksen käyttäjän huomioitavia asioita
Tutkimusdatan lisensoimisesta (OpenAIRE)
Miten määrität aineistolle käyttöehdot – Webinaari (Maria Rehbinder, Youtube 16.5.2017, in Finnish)
OER Commons - digitaaliset avoimet oppimateriaalit
Six Licences for Sharing your Work
Till Kreutzer: Avoin sisältö – Käytännön opas Creative Commons -lisenssien käyttämiseen
Till Kreutzer: Open Content – A Practical Guide to Using Creative Commons Licenses
Tutkimusdatan hyvä hallinta on osa laadukasta tutkimusprosessia ja luo kilpailuetua. Sivu kokoaa Aalto-yliopiston tuen, palvelut ja ohjeet tutkimusdatan hallintaan.
Avoimen julkaisemisen (open access) avulla tieteelliset julkaisut ovat kaikkien saatavilla maksutta ja esteettä.