Miten valita julkaisu tutkimukselle
Laadukkaassa julkaisukanavassa julkaiseminen lisää tutkimuksen vaikuttavuutta.
Avoimet lehdet ovat tieteellisiä lehtiä, jotka julkaisevat kaikki artikkelinsa avoimina eivätkä peri erillisiä tilausmaksuja lukijoilta. Tällaisia, kaikki artikkelit välittömästi avoimena julkaisevia lehtiä kutsutaan termillä full open access journals tai gold open access journals.
Koska lehdet eivät peri tilausmaksuja lukijoilta, ne veloittavat usein kirjoittajilta kirjoittajamaksun (article processing charge, APC fee).
Plan S -aloitteeseen sitoutuneet rahoittajat, kuten Suomen Akatemia ja EU, kannustavat kirjoittajia julkaisemaan avoimissa lehdissä niissä projekteissa, joissa haku on alkanut 1.1.2021 jälkeen. Horizon Europe –projekteissa kirjoittajamaksut korvataan vain täysin avoimissa lehdissä julkaistuista artikkeleista.
Plan SAalto-yliopiston avoimen julkaisemisen sopimukset, joihin sisältyy täysin avoimia (gold) lehtiä:
Sopimukset, joihin sisältyy täysin avoimia (gold) lehtiä
Avoimia lehtiä, jotka eivät peri tilaus- eikä kirjoittajamaksuja, kutsutaan termillä diamond open access.
Vuonna 2022 allekirjoitettiin kansainvälinen Action Plan for Diamond Open Access -suunnitelma, jonka tavoitteena on tukea maksutonta avointa julkaisemista. Suunnitelmaa tukevat myös rahoittajat kuten Suomen Akatemia.
Diamond open access –lehdet ovat usein pienempien kustantajien ja yhteisöjen julkaisemia lehtiä. Vuonna 2021 Science Europe julkaisi OA Diamond Journals Studyn, jonka tavoitteena oli kartoittaa maksuttomien avoimien lehtien kenttää.
Julkaisufoorumi 15.2.2023: avoimen julkaisemisen timanttinen tulevaisuus
Vuonna 2023 teimme selvityksen diamond open access -lehdistä, joissa Aallon tutkijat ovat julkaisseet vuosina 2018-2022. Selvityksen mukaan diamond open access -lehdissä julkaistaan vielä verrattain vähän (n. 2 % kaikista Aallon vertaisarvioiduista tieteellisistä lehtiartikkeleista). Selvityksen tulokset ovat suuntaa antavia.
Lue lisää: Savolainen, E., & Seitsonen, K. (2023). Diamond Open Access: Researcher’s Best Friend or just a Distant Relative?. The 18th Munin Conference on Scholarly Publishing.
Diamond open access -julkaisemista ja selvityksen tuloksia on esitelty myös webinaarissa Current Trends in Academic Publishing: Diamond Open Access Journals, 24.10.2023.
Myös kirjoja on mahdollista julkaista avoimina julkaisuina, ja myös yksittäisiä kirjan kappaleita on mahdollista julkaista avoimesti erillistä maksua vastaan.
DOAJ (Directory of Open Access Journals) on kattavin, kriittisesti laadittu luettelo tieteellisistä avoimista lehdistä. Lehtiä voi hakea sekä aihehaulla että kirjoittajamaksujen perusteella (journals without APCs).
Free Journal Networkin tavoitteena on edistää Fair Open Access –mallin mukaisesti toimivia tieteellisiä lehtiä, jotka eivät peri maksuja tilaajilta tai kirjoittajilta. Lehdet ovat usein tiedeyhteisön itsensä kustantamia, ja suurin osa lehdistä löytyy myös DOAJ-tietokannasta.
Journal.fi on kotimaisten tiedelehtien julkaisemiseen tarkoitettu palvelu, jota ylläpitää Tieteellisten Seurain Valtuuskunta (TSV).
Open Research Europe on tieteellinen julkaisukanava Horizon2020 ja Horizon Europe –projekteille. Projekteilta rahoitusta saaneet tutkijat voivat julkaista Open Research Europe –julkaisukanavalla tutkimusartikkelinsa avoimesti ja ilman erillisiä kirjoittajamaksuja. Samalla kirjoittajat täyttävät automaattisesti rahoittajansa avoimen julkaisemisen vaatimukset. Open Research Europe –julkaisukanava mahdollistaa myös avoimen vertaisarvioinnin.
DOAB (Directory of Open Access Books) on kattavin, kriittisesti laadittu luettelo tieteellisistä avoimista kirjoista. Avoimia kirjoja voi selata sekä aiheen että kustantajan mukaan.
Oapen on kattava, akateemiselle yleisölle laadittu luettelo tieteellisistä avoimista kirjoista.
InTech Open Access Books sisältää tieteen, teknologian, terveystieteiden ja yhteiskuntatieteiden e-kirjoja.
Edition.fi sisältää suomalaisia monografioita ja kokoomateoksia verkossa.
Helsinki University Press on Helsingin yliopiston ja Gaudeamuksen open access -tiedekustantamo, jonka kaikki julkaisut ovat verkossa vapaasti saatavilla.
Tampere University Press on open access -tiedekustantamo, joka julkaisee vertaisarvioituja tiedekirjoja erityisesti ihmistieteiden alalta.
Aalto ARTS Books on julkaissut avointa tutkimuskirjallisuutta, joka on vapaasti ladattavissa ja luettavissa.
Aalto-yliopiston avoimen julkaisemisen periaatteiden mukaisesti valtaosa Aalto-yliopiston väitöskirjoista sekä maisteritutkinnon opinnäytteistä on avoimesti saatavilla Aalto-yliopiston julkaisuarkistossa. Osasta opinnäytteitä on saatavilla avoimesti vain tiivistelmät tai metatiedot.
Julkaisukanavan valinnassa on hyvä kiinnittää huomiota kanavan avoimuuteen ja luotettavuuteen.
Valitettavasti kyseenalaisten julkaisukanavien määrä kasvaa jatkuvasti. Joukkoon kuuluu ns. saalistajajulkaisuja (predatory journals), jotka rahastavat avoimella julkaisemisella, mutta laiminlyövät tieteelliselle julkaisulle kuuluvat velvollisuudet kuten vertaisarvioinnin. Toimitustyön laatuongelmiin voi joskus olla syynä myös ammattitaidon puute tai resurssipula.
Laadukkaassa julkaisukanavassa julkaiseminen lisää tutkimuksen vaikuttavuutta.
Mahdollisissa kysymyksissä olethan yhteydessä Avoin tiede ja ACRIS -tiimiin ([email protected]).
Avoimen julkaisemisen (open access) avulla tieteelliset julkaisut ovat kaikkien saatavilla maksutta ja esteettä.