Kansallinen avoimen toimintakulttuurin linjaus
Kansallinen avoimen toimintakultuurin linjaus koostuu kolmesta strategisesta periaatteesta ja seitsemästä tavoitteesta.
Linjauksen kolme strategista periaatetta ovat:
- Vastuullisuus, eli luotettavuus, eettisyys, toistettavuus ja läpinäkyvyys, on reunaehto avoimuudelle.
- Toimintakulttuurin avoimuus edellyttää vastavuoroisuutta, joka ilmenee sekä organisaation sisäistä että ulkopuolista toimintaa hyödyttävänä vuorovaikutuksena kaikille osapuolille.
- Avoimen toimintakulttuurin toteutuminen edellyttää läpinäkyvyyttä, palveluja ja kannustimia.
Organisaation tulee pyrkiä toteuttamaan tässä linjauksessa esitetyt tavoitteet viimeistään vuonna 2025.
Linjauksen tavoitteet ovat seuraavat:
- Avoin toimintakulttuuri: Organisaatiossa on vastuutettu ja aikataulutettu avoimen tieteen palvelujen koordinointi, toteutus ja seuranta, sekä riittävä tuki tutkijoiden vuorovaikutukselle yhteiskunnan eri toimijoiden kanssa.
- Yritysyhteistyö: Organisaatio edistää yritysyhteistyössä tehtävän tutkimuksen avoimuutta tarjoamalla tutkijoille riittävää ja asian mukaista tukea ja koulutusta.
- Kansalaistiede: Organisaatio edistää kansalaistieteen toimintaedellytyksiä tarjoamalla siihen osallistuville tutkijoille ja muille tahoille riittävää ja asianmukaista tukea ja koulutusta.
- Oppiminen: Organisaatio edistää avoimen oppimisen toimintakulttuuria varmistamalla ajan tasaisilla palveluilla sen, että kaikilla opetusta järjestävillä henkilöillä on tasavertainen mahdollisuus järjestää avointa opetusta sekä laatia ja julkaista avoimia oppimateriaaleja organisaatiosta, opetusalasta tai uravaiheesta riippumatta.
- Tutkimusdata: Organisaatio edistää tutkimusdatan avoimuutta FAIR -periaatteiden mukaisesti. Tutkimusorganisaation henkilöstölle ja opiskelijoille on saatavilla palveluja kaikkiin datan elinkaaren vaiheisiin. Palveluilla varmistetaan, että kaikilla on tasavertainen mahdollisuus saattaa vähintään tutkimuksen metadata ja mahdollisuuksien mukaan koko tutkimusdata uudelleen käytettäviksi riippumatta organisaatiosta, tutkimusalasta, rahoituspohjasta tai uravaiheesta.
- Julkaisut: Organisaatio edistää avoimen julkaisemisen toimintakulttuuria varmistamalla ajantasaisilla palveluilla sen, että kaikilla on tasavertainen mahdollisuus julkaista tutkimus- ja kehittämistyönsä tulokset avoimesti riippumatta organisaatiosta, tutkimusalasta, rahoituspohjasta tai uravaiheesta.
- Vastuullinen arviointi: Organisaatiolla on käytössään tutkimuksen vastuullista arviointia tukevat käytännöt, kriteerit sekä tietopohja monimuotoisten tuotosten ja ansioiden dokumentointiin. Nämä mahdollistavat avointa tiedettä ja toimintakulttuuria sekä edistävät kannustimia osana suomalaisten tutkimusorganisaatioiden ja niiden henkilöstön arviointia ja meritoitumista.
Kuhunkin tavoitteeseen liittyy lukuisia toimenpiteitä.
Tutustu muihin kansallisiin avoimen tieteen linjauksiin ja suosituksiin
Kansalaistiede
Kansalaistiede ja kansalaisten osallistuminen ovat esimerkkejä tieteellisestä tutkimustyöstä, jota tekevät tieteellisesti päteviä menetelmiä noudattavat ei-ammattitutkijat, ts. "tavalliset kansalaiset". Tutkimusta tehdään usein yhteistyössä ammattitutkijoiden kanssa verkkopohjaisten alustojen ja sosiaalisen median avulla.
Suositus yritysyhteistyölle
Avoimen tieteen suositus yritysyhteistyölle sekä tarkistuslista tutkimusorganisaatioiden ja yritysten yhteistyössä tehtävään tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan.
Kansallinen avoimen tieteen julistus, linjaukset ja suositukset
Avoimen tieteen julistus luo yhteisen suunnan ja vision, jossa avoin tiede ja tutkimus sulautuu saumattomasti tutkijoiden päivittäiseen työhön.
- Julkaistu:
- Päivitetty: