Ihmiset

Kiinnostus ympäristöasioita kohtaan johdatti Maria Kososen vesi- ja ympäristötekniikan opintoihin

Opintojensa aikana hän on kerryttänyt kansainvälistä kokemusta Australiassa, Keniassa ja pian myös Espanjassa.
Maria Kosonen

Halusin opiskelemaan Aalto-yliopistoon sen vertailumenestyksen ja innovatiivisen maineen vuoksi. Aalto antaa opiskelijalle myös mahdollisuuden ottaa kursseja eri aloilta, minkä ansiosta oman tutkinnon voi räätälöidä mieleisekseen. 

Lukiossa minua kiinnosti melkein kaikki, mikä vaikeutti kandidaattiohjelman valintaa. Ympäristöasiat olivat silloin alkaneet kiinnostaa minua ja ajattelin niiden merkityksen kasvavan tulevaisuudessa, joten valitsin lopulta energia- ja ympäristötekniikan pääaineen. Kandidaatin tutkinnon suoritettuani olin kuitenkin yhä hieman hämilläni tulevaisuuden suhteen ja pidin muutaman vuoden tauon opinnoista. Tauon aikana kuitenkin huomasin, että ympäristöteemat ovat minulle yhä tärkeitä. Päätin jatkaa opintojani Water and Environmental Engineering -maisteriohjelmassa, enkä kadu tuota päätöstä lainkaan. 

Pidän erityisesti ohjelman tarjoamasta vapaudesta määritellä opintopolku omien kiinnostusten mukaan. Opettajat ovat asiantuntevia ja kannustavia, ja henkilökohtaisen ohjauksen ansiosta ohjelma antaa hyvin tukea akateemiselle ja henkilökohtaiselle kasvamiselle. Ohjelmassa painotetaan omien kokemusten pohdiskelua ja kasvamista ammattilaiseksi esimerkiksi tapaamisilla ohjaajan kanssa ja säännöllisellä palautteella. Opintoihin kuuluu myös paljon kanssakäymistä toisten opiskelijoiden kanssa, mikä on auttanut niin ryhmätyötaitojen kuin uusien ystävyyksien kehittämisessä. 

Suorittamistani kursseista tähän mennessä kiinnostavin on ollut Sustainable Global Technologies -studiokurssi, johon kuului opintomatka Keniaan. Ajoimme ympäri kaunista kenialaista maaseutua pitämässä talousaiheisia työpajoja paikallisissa vesilaitoksissa. Tämä oli ensimmäinen matkani Afrikkaan ja mahtava tilaisuus kokea uusia asioita sekä kulttuurin että ammatin näkökulmasta. 

Kandiopintojen aikana kävin opiskelijavaihdossa Australiassa. Valitsin vaihtokohteeksi RMIT-yliopiston sen innovatiivisuuden vuoksi ja koska pystyin Melbournessa jatkamaan roller derby -harrastustani. Opiskelijavaihto oli upea kokemus, jonka aikana pääsin myös ulos omalta mukavuusalueeltani. Kehitin kielitaitoani, löysin uusia tuttavuuksia ja opin paljon vieraasta kulttuurista. Australia valloitti minut niin perinpohjaisesti, että muutin sinne muutamaksi vuodeksi vaihto-opintojen jälkeen. Nyt edessäni on uusi vaihto-opintojakso, tällä kertaa kohteena Barcelona. Tunnen olevani todella onnekas saadessani näin paljon kansainvälisiä mahdollisuuksia opintojeni kautta! 

Aallossa kurssien työkuorma jakautuu moniin pieniin tehtäviin ja lopputulos onkin melko tasapainoinen. Tenttejä opintoihin ei kuulu lainkaan, joten paniikinomaisen viimeisen illan pänttäämisen sijaan oppiminen tapahtuu vähän kerrallaan. 

Kandiopintojeni aikana osallistuin aktiiviesti opiskelijaelämään järjestämällä kulttuuritoimintaa ja tapahtumia, kuten leikkimielisiä olympialaisia sekä viini- ja juustoiltamia. Otaniemen opiskelijakulttuuri on eloisa täysin erilainen kuin missään muualla. Opiskelijajärjestöjen ja -seurojen kirjosta voi aina löytää samanhenkisiä opiskelijoita vapaa-ajan viettoon. Esimerkiksi olen itse mukana hiihto-, seikkailu-urheilu- ja tankotanssikerhoissa. 

Tavallinen päivä yliopistolla alkaa aamuyhdeksään mennessä. Tapaan opiskelukaverini ja menemme luennolle tai työpajaan, joihin osallistuu usein vierailijoita ministeriöistä tai aiheeseen liittyvistä yrityksistä. Päivään kuuluu säännöllisiä kahvi- ja venyttelytaukoja sekä tunnin mittainen lounastauko, jonka vietämme yhdessä kampuksen opiskelijaravintoloista. Iltapäivisin on usein lisää luentoja tai itsenäistä opiskelua – itse pyrin lähtemään yliopistolta viimeistään klo 16.00. Arjen ajankäyttöä suunnittelemalla voi illat ja viikonloputkin saada kokonaan vapaiksi. 

Omat kiinnostuksen kohteeni vaihtelevat maailmanlaajuisista vesiongelmista data-analyysin ja digitaalisten ratkaisujen sovelluksiin vesi- ja ympäristötekniikan alalla. Intohimoni on taata yhdenvertainen turvallisen juomaveden tarjonta kaikille, sillä vesi on elämän perusta ja moni maailmanlaajuinen ilmastonmuutokseen ja ihmisoikeuksiin liittyvä ongelma on ratkaistavissa hyvän vesihallinnon avulla. Näiden teemojen parissa haluaisin työskennellä myös tulevaisuudessa. 

Neuvoisin tulevia opiskelijoita pysymään uteliaina ja lähestymään opintoja avoimin mielin, sillä oma lempiaihe voi löytyä yllättäen. Varaudu tekemään kovasti töitä – etenkin opintojen alussa – mutta muista myös olla lempeä itsellesi. Kaikkea ei tarvitse tietää ja neuvoa voi kysyä, olemmehan kaikki oppimaan tulleet! Tutustu kurssikavereihin, pidä hauskaa ja nauti opinnoista. 

Read more about the programme

Students doing a group work around a table

Water and Environmental Engineering, Master of Science (Technology)

Yhteiskuntien kestävyyden ja toimivuuden varmistamiseksi maailma tarvitsee paikallisiin ja globaaleihin veteen liittyviin haasteisiin erikoistuneita insinöörejä.

Koulutustarjonta
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu