Impact

Viisi asiaa, jotka päättäjien tulisi tietää yliopistojen vaikuttavuudesta

Yliopistot unohtuvat usein, kun puhutaan taloudellisesta kilpailukyvystä. Ei kannattaisi – me kerromme miksi.
Crowd at Slush

1. Yliopistot kasvattavat yrittäjyyteen

Yrittäjyystaitoja voi opiskella osana akateemisia opintoja. Yrittäjähenkisiä ominaisuuksia – rohkeutta ja uteliaisuutta, vastuuntuntoa ja motivaatiota, virheiden tunnistamista ja sinnikkyyttä aloittaa alusta – voi soveltaa kaikkeen, mitä teemme. Aallon kyselyn mukaan jopa 80 prosenttia opiskelijoista voisi ajatella toimivansa tulevaisuudessa yrittäjinä.

2. Yliopistot ovat yrityshautomoita 

Akateeminen tutkimus tarjoaa erinomaisen pohjan uudelle yritystoiminnalle. Yksin Aallossa on syntynyt yli 2000 tutkimuslähtöistä keksintöä vuodesta 2010 lähtien. Monilla tutkimuksesta versovilla keksinnöillä on potentiaalia paitsi luoda taloudellista hyvinvointia myös muuttaa yhteiskuntaa. Yksi esimerkki tästä on kvanttiteknologia, jonka kehittämisessä suomalaiset ovat maailman kärkeä.

3. Yliopistoissa kehitetään ratkaisuja maailman kestävyysongelmiin 

Planeettamme elinkelpoisuuteen liittyviä ongelmia löydetään ja ratkotaan tieteellisen tutkimuksen avulla. Yliopistot ovat siis luonnostaan raivaamassa tietä kohti kestävämpää tulevaisuutta. Tälläkin hetkellä Aallossa kehitetään supertarkkaa kuvantamisteknologiaa maatalouden tarpeisiin, uusiutuvia biopohjaisia eristemateriaaleja ja ratkaisuja lääkkeettömään alkoholismin hoitoon. Aallossa on myös kehitetty ekologinen Ioncell-tekstiilikuitu, jolla voi tulevaisuudessa olla miljardien eurojen markkinat.

4. Yritykset tarvitsevat yliopistoja liittolaisikseen

Kilpailu kansainvälisillä markkinoilla on kovaa, mutta laadukas tutkimusyhteistyö yliopistojen kanssa auttaa kilpailukyvyn varmistamisessa. Tälläkin hetkellä yliopistot ovat mukana esimerkiksi Itämeren alueen vetylaaksohankkeessa, jolla varmistetaan omavaraisuus ja puhdas energiantuotanto. Yliopistot tarjoavat yrityksille myös jatkuvan oppimisen palveluja henkilöstön osaamisen kehittämiseen ohjelmoinnista insinööritieteiden erityisasiantuntijoihin. Aallon liikkeenjohdon ja asiantuntijoiden valmennuksiin osallistuu vuosittain noin 7000 henkilöä ja 1000 organisaatiota.

5. Yliopistot tarjoavat tiede- ja taidekasvatusta kaikenikäisille 

Yliopistot tarjoavat satoja avoimen yliopiston kursseja sekä ilmaisia verkkokoulutuksia mobiilisovellusten kehittämisestä arkkitehtuurin historiaan. Tieteestä innostumiselle ei ole alaikärajaa: tulevaisuuden tieteentekijöille suunnattu Aalto-yliopisto Junior tavoittaa sisällöillään vuosittain 28 000 koululaista ja nuorta. Tarjolla on työpajoja, tapahtumia, vierailuja ja leirejä. Lisäksi Juniorin digitaaliset materiaalit ovat saatavilla kaikille kiinnostuneille tieteilijöille ja taiteilijoille kotona kokeiltaviksi.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty: