Iida Jääskeläinen, kuvataiteen opettaja
”Opetan kuvataidetta yläkoululuokille. Kun teini-ikäinen oppilas kysyy tunnillani, mihin tätä tarttee, minusta se on ihan tärkeä pointti. Haluan pystyä perustelemaan opetukseni niin, että oppilaat kokevat sen merkitykselliseksi. Aiheiden on tultava heidän eletystä elämästään.
Kun opiskelin kuvataidekasvatusta Aallossa, puhuimme paljon siitä, mikä on taiteen rooli yhteiskunnassa. Taiteen kautta voidaan tutkia maailmaa ja myös omaa itseä.
Kuvataiteen opettajana tehtäväni on tarjota kanava ja luoda ilmapiiri, jossa oppilas uskaltaa tutkiskella ja esittää ajatuksiaan. Kuvataiteellinen lahjakkuus voi olla teknisen osaamisen sijaan kyky ilmaista omia ideoita.
Aallon kuvataidekasvatuksen koulutusohjelmassa painotettiin muutoksentekokykyä ja ruokittiin uskallusta mennä eteenpäin. Mieleeni on jäänyt elävästi kysymys, jonka gradu-ohjaajani minulle esitti. Hän halusi tietää, mitä kritiikkiä antaisin itse itselleni.
Palaan tuohon kysymykseen yhä edelleen ajatuksissani. Aallossa omaksumani kriittinen ajattelu ja jatkuva oppiminen juurtuivat minuun: pyrin kehittämään omaa tekemistäni ja ympäristöäni ennakkoluulottomasti.
Toteutimme opiskelukavereideni kanssa talkootyönä kaikenlaisia omaehtoisia projekteja. Yksi niistä oli eri koulutusohjelmien opiskelijoita yhdistävä taidegalleria, jonka yliopisto pyysi meitä perustamaan. Saimme käyttöömme tilan ja rahoituksen, joka mahdollisti gallerian tarvikehankinnat ja näyttelyiden avajaisten tarjoilut.
Olen aina ollut kiinnostunut taiteesta, muotoilusta, arkkitehtuurista ja kulttuurista. Minulle ei kuitenkaan ole ollut aina selvää, että lähtisin opiskelemaan nimenomaan kuvataidekasvatusta, saati että minusta tulisi kuvataiteen opettaja. Vasta maisterivaiheen lopulla kirkastui ajatus, että haluan työskennellä tässä ammatissa.
Koen tämänhetkisen työni todella merkityksellisenä – juuri nyt haluan käyttää aikani tähän. Kuvataidekasvatuksen oppiaine on todella yleissivistävä ja laaja-alainen, ja valmistaa moneen muuhunkin ammattiin. Tulevaisuudessa haluan työskennellä taiteen ja kasvatuksen parissa myös toisenlaisissa organisaatioissa.”
- Julkaistu:
- Päivitetty: