Projektikuvaus
Seuraavan sukupolven akkumateriaalit ja -konseptit -projektissa kehitetään kiinteän olomuodon litiumakkujen materiaaleja sekä niiden valmistustekniikkaa. Materiaalikehityksen kohteena ovat litium-metallianodit, keraamiset ja polymeeriset litiumjohde-elektrolyytit, nikkeli-koboltti-mangaanioksidi- (NMC) katodit sekä komponenttien väliset rajapinnat ja niissä tapahtuvat ilmiöt.
Perinteisten valmistusmenetelmien, kuten nestedispersiopinnoitus- ja painotekniikoiden, lisäksi projektissa tutkitaan laser- (PLD) ja atomikerros- (ALD) ohutkalvotekniikoita. Näissä tekniikoissa suomalaisyritykset ovat kansainvälisen kehityksen kärjessä. Selluloosakalvoja käytetään akkukomponenttien tukirakenteena. Projektissa yhdistetään Pulsedeon Oy ja Beneq Oy:n ohutkalvopinnoiteosaaminen Tervakoski Oy:n selluloosa- ja tutkimuslaitosten akkuosaamiseen.
Aalto-yliopiston, Tampereen yliopiston ja VTT:n tutkimus tukee yrityksiä materiaalien ja komponenttien valmistuksessa ja niiden ominaisuuksien mittauksissa. Tavoitteena on valmistaa NMC-kemiaan perustuvia toiminnallisia ns. pussikennoja. Kansainvälistä yhteistyötä tehdään saksalaisten, ranskalaisten, italialaisten ja amerikkalaisten yritysten ja tutkimuslaitosten kanssa.
Business Finland rahoittaa tutkimusorganisaatioita yhteensä 1.2 miljoonalla eurolla vuosina 2021–2024. Projekti on osa Business Finlandin Smart Mobility and Batteries from Finland -ohjelmaa.
Katso projektin ja jäsenten tarkempi kuvaus englanninkielisiltä sivuiltamme.