Kestävän kehityksen tutkimus
Yhdistämme tieteen, taiteen, teknologian ja talouden osaamisen kehittääksemme luovia ratkaisuja maapallon ja ihmiskunnan suurimpiin ongelmiin kuten ilmastokriisiin, ylikulutukseen ja epätasa-arvoon.
Aalto-yliopiston kaikki seitsemän tutkimuksen avainaluetta linkittyvät vahvasti kestävään kehitykseen. Koko yliopiston tasolla rakennamme kestävää tulevaisuutta etenkin neljällä vaikuttavuusalueella:
Elämänlaatu
Luomme parempaa elämänlaatua ja terveyttä muotoilun, taiteen ja teknologian avulla. Työmme tulokset näkyvät esimerkiksi kestävinä kaupunkeina, uusina näkökulmina, taiteena ja hyvinvointia edistävänä terveysteknologiana. Yhteiskunnan tasolla teemme töitä sen eteen, että kestävä elämäntapa on haluttava ja kaikkien saatavilla.
Kestävät järjestelmät
Kestävillä järjestelmillä tarkoitamme sitä, että yhteiskuntamme toimivat nykyistä radikaalisti vähemmällä määrällä energiaa ja luonnonvaroja. Lisäämme systeemistä tehokkuutta esimerkiksi uusilla teknologioilla, älykkäillä järjestelmillä ja toimintatapojemme muutoksella.
Energiasiirtymä
Muuttamalla energiantuotannon kestäväksi voimme lopettaa 77 prosenttia kaikista kasvihuonekaasupäästöistä ja pysäyttää ilmastonmuutoksen. Edullinen, puhdas energia on myös globaalin oikeudenmukaisen hyvinvoinnin perusta. Kehitämme puhtaan energiasiirtymän ratkaisuja monella eri tieteenalalla.
Kestävät materiaalit
Luonnonvarojen ylikulutus johtaa ympäristö-ongelmien lisäksi raaka-aineiden loppumiseen ja kallistumiseen. Kehitämme materiaaleja, joilla voidaan korvata ympäristölle ja ihmisille haitallisia tai huonosti kierrätettäviä materiaaleja. Lisäksi edistämme kiertotalouden tehostamista monilla eri tieteenaloilla.
Kestävään kehitykseen keskittyvät tutkimusryhmät
Tutkimusryhmä tutkii kestävää kehitystä tukevia innovatiivisia liiketoimintamalleja ja muutospolkuja. SUB:in tutkimus käsittelee energiamurrosta, innovaatioita köyhyyden vähentämiseksi, yritysten vastuullisuutta sekä kestävän kehityksen roolia organisaatioiden oppimisessa ja organisaatioiden välisissä suhteissa.
NODUS on kestävän kehityksen uusiin teoria-avauksiin, käytänteisiin ja systeemiseen toteutukseen keskittyvä tutkimusryhmä ja avoin verkosto Muotoilun laitoksella.
Water & Development Research Group on monitieteinen tutkimusryhmä, joka keskittyy veden ja yhteiskunnallisen kehityksen väliseen yhteyteen sekä integroitujen vesijärjestelmien tutkimukseen.
Aalto WiT LAB on tutkijoiden verkosto, joka yhdistää ruohonjuuritason tutkimus- ja opetushankkeita. Hankkeet käsittelevät humanitaarisen arkkitehtuurin, kestävien yhdyskuntien, ympäristötietoisuuden, jälleenrakentamisen, yhteisöjen sitoutumisen ja luonnonkatastrofien ennaltaehkäisyn teemoja.
Social Acceptability Study -verkosto (SAS) on tutkimusalusta tiedon ja kokemusten jakamiselle kestävän, biopohjaisen yhteiskunnan luomiseksi.
Fashion/Textile FUTURES -tutkimusryhmä keskittyy vahvasti kestävän kehityksen teemaan ja koordinoi useita aiheeseen liittyviä tutkimusprojekteja.
Esimerkkejä muista kestävän kehityksen hankkeista
NPharvest tutkii ravinteiden talteenottoa erilaisista nestemäisistä jätteistä, kuten jätevesistä, virtsasta, suotovesistä ja septisestä jätteestä, sekä siihen käytettäviä teknologioita.
Aalto-yliopiston “Bridging circular economy technologies and business models” -työpajasarjassa etsittiin vastausta kysymykseen: miten eri alojen tutkijat voivat tehdä yhteistyötä tehokkaammin kiertotalouden haasteiden ratkaisemiseksi?
BioColour-tutkimushankkeessa kehitetään uusia menetelmiä luonnosta peräisin olevien väriaineiden eristykseen, karakterisointiin ja sovelluksiin.
Monitieteinen FINIX-projekti kehittää Suomeen tekstiilituotannon ja -kulutuksen järjestelmää, joka edistää kestävää kehitystä maailmanlaajuisesti. Projekti tuo yhteen niin suuret yritykset ja pk-yritykset kuin startupit sekä tekstiili- ja metsäteollisuudessa että jätteiden käsittelyssä.
FinnCERES is a global competence centre, jointly formed by Aalto University and VTT Technical Research Centre of Finland in the area of materials bioeconomy.
Smartland-hankkeessa tutkijat ja käytännön tekijät tunnistavat ja kehittävät maankäyttöpoliittisia toimintatapoja, joilla kaupunkikehitystä voidaan ohjata tehokkaasti kestävämpään suuntaan.
ORSI-hanke luotsaa hyvinvointivaltiota ympäristön kantokyvyn rajoihin. Hanke etsii reiluja ja rivakoita keinoja siihen, miten julkishallinto voi ohjata muutosta.
Aalto-yliopiston johtama, kiertotalousekosysteemi pyrkii parantamaan kaivosteollisuuden, metalliteollisuuden and patterikemikaalien tuotantoprosesseja.
Valuebiomat kehittää kestäviä, uusiutuvia ja hiiltä sitovia materiaaleja korvaamaan fossiilisiin raaka-aineisiin perustuvia polymeerejä.
Smart Otaniemi on innovaatioekosysteemi, joka tuo yhteen asiantuntijat, yritykset, teknologiat ja pilottihankeet. Tavoitteena on kehittää älykkäitä energiaratkaisuja.
Aalto Global Impact
Työmme edistää Aalto-yliopiston globaaliin kestävään kehitykseen liittyvää tutkimusta ja opetusta.
- Julkaistu:
- Päivitetty: