Otaniemen kampuksen ulkoalueiden suunnitteluohje
Otaniemen kampuksen odotetaan kasvavan, mikä tekee ulkoalueiden suunnittelusta ja ylläpidosta entistä olennaisempaa. Suunnitteluohjeessa on otettu huomioon kasvavat käyttäjämäärät ja muuttuva ympäristö varmistaen, että ulkotilat voivat vastata tulevaisuuden tarpeisiin.
Ohjeen laatimisprosessi on ollut kattava, ja prosessissa on huomioitu Aalto-yhteisön tarpeet, sidosryhmien näkemykset sekä alueen kulttuurihistorialliset ja luontoarvot. Tiedonkeruu on perustunut muun muassa yhteisöltä saatuun Leesman-kampuskyselyn palautteeseen, sidosryhmien kanssa käytyihin keskusteluihin sekä alueen luontoa ja kulttuurihistoriaa koskeviin tutkimuksiin.
Koko ohjeen (pdf) voit ladata ja lukea sivun lopusta.
Ulkoalueet vetovoimatekijänä
Aalto-yliopiston kampusalueen arvoksi on tunnistettu ainutlaatuinen vehreys, ja viheralueita sekä ulkotiloja halutaan kehittää kampuksen keskeisinä vetovoimatekijöinä. Tavoitteena on vahvistaa metsäkampuksen identiteettiä, luoda alueen käyttäjille paikkoja oleskeluun ja virkistäytymiseen sekä mahdollistaa erilaiset ulkoilmatoiminnot. Korkeatasoisesti suunnitellut aukiot, puistot ja urheilualueet mahdollistavat ihmisten, ideoiden ja yhteisöjen kohtaamisen.
Kampusrakennusten lähiympäristöön jätetään luonnontilaisia alueita rauhoittumiseen. Laadukkaat kaupunkitilat, lähimetsät ja kulkureitit luovat omaleimaista ja viihtyisää ympäristöä, joka houkuttelee eri alojen osaajia, monipuolisia toimijoita ja yliopiston ulkopuolisia käyttäjiä kampukselle. Ulkotilat ovat avainasemassa vetovoimaisen, kilpailukykyisen ja kestävän kehityksen mukaisen kampuksen kehittämisessä.
Ulkoalueiden suunnittelutavoitteet
Ulkoalueet tarjoavat tiloja virkistymiselle ja liikunnalle sekä luovat hyvinvointia käyttäjilleen ympäri vuoden. Energiatehokas valaistus ja selkeä opastus tukevat turvallisuutta ja viihtyisyyttä eri vuorokaudenaikoina.
Lisääntyvän käytön vaatimukset yhteensovitetaan mm. alueen vehreyden, hulevesien hallinnan ja laadukkaan rakentamisen kanssa, ja näiden tavoitteiden saavuttaminen vaatii suunnitelmallista kunnossapitoa.
Alueella on ajallisia ja toiminnallisia kerrostumia, kuten historia, suojelualueet ja luontoalueet, jotka limittyvät asuin-, opiskelu- ja työympäristöjen kanssa.
Tavoitteena on ohjata muutospaineita hallitusti, erityisesti käyttäjämäärien ja aktiivisen kampuselämän lisääntymisen myötä.
Suojelustatus ja alueen arvokkaat ominaispiirteet huomioidaan suunnittelussa, ja ne pyritään sovittamaan tulevaisuuden tarpeisiin.
Ulkotilat houkuttelevat kansainvälisiä vierailijoita, yrityksiä ja asiantuntijoita, ja huomioivat käyttäjäryhmien monimuotoisuuden sekä esteettömyyden vaatimukset.
Tulevaisuuden kampusalueen ulkotila tukee entistä paremmin oppimista, tutkimusta, taiteen esillepanoa ja kokeellista toimintaa.
Ulkoympäristöt mahdollistavat tapahtumia, ja se tukee opiskelijoiden yhteenkuuluvuuden ja identiteetin rakentumista.