Contemporary Design - Design, Master of Arts (Art and Design)
Tutkinto:
Hakuaika:
Opetuskieli:
Kesto:
Hakukelpoisuus:
Koulutusala:
Laajuus:
Korkeakoulu:
Lukuvuosimaksut:
Koulutuksen kuvaus
Mitkä vaihtoehtoiset materiaalit soveltuvat parhaiten muovin korvaamiseen? Miten perinteiset kädentaidot voidaan yhdistää nykyaikaiseen suunnitteluun? Millaisia tuotteita tarvitsemme muuttuvassa yhteiskunnassamme? Contemporary Design -opinnot perustuvat luoviin kokeiluihin, materiaalien tutkimiseen ja tosielämän tarpeisiin. Opiskelijoita tuetaan paitsi oman ammatillisen osaamisen ja roolin rakentamisessa, myös perinteistä muotoilua laajemman, kokeellisen muotoilukäsityksen omaksumisessa.
Contemporary Design (CoDe) on yksi Muotoilun maisteriohjelman kolmesta pääaineista. Muut pääaineet ovat Fashion, Clothing and Textile Design (FaCT) ja Collaborative and Industrial Design (CoID). Muotoilun maisteriohjelma tekee tiivistä yhteistyötä myös Creative Sustainability (CS)- ja International Design Business Management (IDBM) -maisteriohjelmien kanssa. Kaikki ohjelmat ovat kaksivuotisia, ja opiskelijat valmistuvat taiteen maistereiksi.
Contemporary Design -pääaineessa koulutetaan herkkävaistoisia ja visonäärisiä muotoilijoita, joilla on taitoja kehittää radikaaleja ratkaisuja ja vastuullisia innovaatioita tulevaisuuden tarpeisiin. Opetuksessa painotetaan kokeellista ja luovaa prosessia ilman ennalta tarkkaan määriteltyjä lopputuloksia. Radikaalisti luovimmat ratkaisut löytyvät usein uppoutumalla valittuun aiheeseen ja prosessien ja tulosten ilmaisunvapaudesta. Lopputulokset voivat olla monenlaisia: käsitteitä tai materiaalikokeiluita, käyttöesineitä tai interventioita.
Aalto-yliopisto on sijoittunut maailman kärkikymmenikköön taiteen ja muotoilun alan yliopistojen QS World University Rankingissa. Maailman kärkiluokkaa edustava opetuksemme ja tilamme varmistavat, että valmistuessaan opiskelija osaa
- luoda tulevaisuuteen suuntautuneita tuotteita, palveluja ja järjestelmiä monitieteisissä tai tieteidenvälisissä tiimeissä ja/tai itsenäisenä muotoilijana
- yhdistää luovuuden, uteliaisuuden, jatkuvan uudistumisen ja ilmaisuvoiman analyyttisiin ja käytännön taitoihin
- ymmärtää, miten muotoiluvetoisia, usein monimutkaisia prosesseja johdetaan ja miten niistä viestitään empaattisesti kriittisen ajattelun ja tutkimustiedon pohjalta
- ymmärtää, miten muotoilu vaikuttaa kestävää tulevaisuutta luoviin sosiomateriaalisiin muutoksiin
- harjoittaa muotoilun tutkimusta saadakseen tietoa ja perusteluja käytännön työnsä tueksi sekä valmiudet mahdollisesti hakea taiteen tohtorin tutkintoon johtavaan koulutukseen.
- toteuttaa konkreettisia tuotantoja ja tehdä kokeiluja, jotka kertovat vahvoista käytännön muotoilutaidoista
- suhtautua vakiintuneisiin muotoiluperinteisiin kriittisesti ja luoda innovaatioita vasta kehittymässä olevilla muotoilun aloilla
- hyödyntää uusia tekniikoita ja materiaaleja taiteessaan ja muotoilussaan
- osoittaa vahvaa taiteellista luovuutta ja puolustaa sen merkitystä tutkimustiedon avulla
- asettaa työnsä näytteille ja markkinoida sitä sekä selittää omaa asemaansa osana yhteiskunnallista, kulttuurista ja kaupallista kontekstia
- tehdä yhteistyötä yhteiskunnan, kulttuurin ja liike-elämän eri aloilta tulevien kumppanien kanssa.
Opetuskieli
Contemporary Design -pääaineen opetuskieli on englanti.
Lukuvuosimaksut ja apurahat
Tämän ohjelman lukuvuosimaksu on 20 000 euroa lukuvuodessa. Lukuvuosimaksua eivät maksa Euroopan unionin (EU) tai Euroopan talousalueen (ETA) jäsenmaiden kansalaiset eivätkä Sveitsin kansalaiset. Muiden maiden kansalaisten on maksettava lukuvuosimaksu.
Aalto-yliopisto tarjoaa pienen määrän apurahoja, jotka vapauttavat maksuvelvolliset opiskelijat lukuvuosimaksusta. Apurahat voidaan myöntää hakukohteen arvioinnissa parhaiten menestyville hakijoille. Hakijat asetetaan paremmuusjärjestykseen hakukohteen sivulla olevien arviointiperusteiden mukaisesti.
Lisätietoa lukuvuosimaksusta ja apurahoista Aalto-yliopistossa löytyy Lukuvuosimaksut ja apurahat sivulta.
Opintojen rakenne
Muotoilun maisteriohjelman laajuus on 120 opintopistettä. Opiskelija valitsee pakolliset opintonsa pääaineen opintotarjonnasta. Niiden lisäksi opiskelija suorittaa Muotoilun laitoksen yhteisiä opintoja (12 op) ja tekee opinnäytteen alaansa liittyvästä aiheesta (30 op). Opiskelijat suorittavat myös vapaasti valittavia opintoja henkilökohtaisen opintosuunnitelmansa mukaisesti.
Lisätietoja koulutuksen sisällöstä löytyy Opiskelijan oppaasta kohdasta Opetusuunnitelma.
Suuntautumisvaihtoehdot
Ensimmäisenä opiskeluvuotenaan opiskelijat perehtyvät ajankohtaisiin suunnittelukulttuureihin ja reflektoinnin tapoihin sekä niiden yhteiskunnallisiin merkityksiin ja ympäristövaikutuksiin. Opiskelijat tutkivat erilaisia materiaaleja, kuten biomateriaaleja, ja opintojen edetessä kehittävät osaamistaan esimerksiksi keramiikan, lasin, biopohjaisten materiaalien tai puun muotoilijoina.
Contemporary Design -pääaineeseen hyväksytään vuosittain vain pieni määrä hakijoita, joten jokainen opiskelija saa henkilökohtaista ohjausta ja huomiota. Toisena vuonna tehtävä maisterin opinnäyte voi olla teoreettinen, taiteellinen tai soveltava tutkimus tai näiden yhdistelmä. Opinnäytteeseen sisältyy usein myös konkreettinen tuotos, esimerkiksi opiskelijan itsenäisesti muotoilema tuote, taideteos, näyttely tai hanke. Lisäksi opinnäytteeseen sisältyy aina kirjallinen osa.
Irene Purasachit törmäsi kukkateollisuuden jäteongelmaan – nyt hän tekee hylätyistä kukista materiaalia kukkaroihin ja käsilaukkuihin
Lähes puolet myyntiin kasvatetuista kukista päätyy roskikseen eikä kuluttajia ilahduttamaan. Muotoilun maisteriopiskelija ja kukkafani Irene Purasachit keksi ongelmaan ratkaisun ja tuli Suomeen sitä toteuttamaan.
Kansainvälistyminen
Aalto-yliopiston opiskelijat ovat osa osaavien, luovien ja vastuullisten yksilöiden muodostamaa yhteisöä. Aallon opiskelijoista 15 % ja henkilökunnasta 40 % tulee eri puolilta maailmaa, mikä avaa opiskelijoille yhteyksiä alan kansainvälisiin verkostoihin. Taiteiden ja suunnittelun korkeakoululla on vahvat siteet maailman johtaviin muotoilualan oppilaitoksiin ja yliopistoihin. Kannustamme opiskelijoita rikastamaan opintopolkuaan hakeutumalla harjoitteluihin tai opiskelijavaihtoon sekä hankkimaan kokemusta kansainvälisistä kilpailuista, näyttelyistä, konferensseista ja alan messuilta. Lisäksi Contemporary Design -pääaineen opiskelijoilla on mahdollisuus luoda yhteyksiä Aallon ulkopuolisiin tutkimus- tai suunnittelukumppaneihin.
Jatko-opintomahdollisuudet
Tutkinto Contemporary Design -pääaineesta antaa hakukelpoisuuden tohtoriopintoihin.
Uramahdollisuudet
Muotoilulla on keskeinen rooli maailmassa, jossa elämme ja tulevaisuuksissa, joita voimme kuvitella. Olipa kyse sitten mukaansatempaavasta elämyksestä tai kotona olevista kalusteista, olemme tekemisissä muotoiltujen esineiden ja järjestelmien kanssa päivittäin ja ne puolestaan vaikuttavat meihin. Uudet teknologiat muuttavat alan käytänteitä ja rajoitteita nopeasti, samalla kun ympäristöön ja yhteiskuntaan liittyvät näkökohdat vaativat luovaa ja kollektiivista reagointia. Nykymuotoilu onkin erittäin monimuotoinen ja jännittävä ala.
Maisteriopinnoista opiskelija saa valmiudet edistää uraansa oman kiinnostuksensa ja erikoistumisensa mukaisesti. Contemporary Design -pääaineessa kannustetaan laaja-alaiseen ajatteluun, monialaiseen toimintaan ja yhteistyöhön ja kehitetään osaamista, jonka avulla opiskelijat voivat toimia uusia käytäntöjä luovina yrittäjinä ja/tai mennä mukaan kollektiiveihin tai start-upeihin tai tehdä tutkimusta. Valmistuneella opiskelijlla on valmiudet toimia ryhmissä ja projekteissa yhteistyössä yritysten, järjestöjen ja julkisen sektorin kanssa. Hän voi myös jatkaa muotoilu- ja tutkimusosaamisensa kehittämistä tohtoriopinnoissa.
Tutkimuksen painopisteet
Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa tehtävä muotoilun tutkimus edustaa alansa kansainvälistä huippua. Tutkimusaiheitamme ovat kestävä muotoilu, käytäntöön pohjautuva muotoiluntutkimus (practice-based design research), ihmiskeskeinen muotoiluntutkimus sekä yhteissuunnittelu. Tutkimusympäristömme ja kannustava kulttuurimme mahdollistavat tavoitteellisen tutkimuksen, luovat kokeilut, kriittisen keskustelun ja monitieteisen yhteistyön.
Contemporary Design -pääaineessa tehdään tiivistä yhteistyötä meneillään olevien tutkimushankkeiden kanssa. Keskeisiä aiheita ovat muun muassa muotoilualan yhteiskunnallinen ja ympäristövastuu sekä erilaisten materiaalien, kuten geopolymeerien, biomateriaalien, merilevän ja maa-aineksen käsitteelliset mahdollisuudet ja ilmaisumahdollisuudet.
Yhteistyö muiden toimijoiden kanssa
Aalto-yliopiston kaikki kuusi korkeakoulua tekevät keskenään laajaa monitieteistä yhteistyötä. Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu on jo pitkään toteuttanut menestyksekkäästi hankkeita ja kursseja yhteistyössä Aallon ulkopuolisten kumppaneiden kanssa, ja koululla on läheiset välit moniin ulkoisiin sidosryhmiin. Yritykset, tutkimuslaitokset, voittoa tavoittelevat/tavoittelemattomat ja julkiset organisaatiot kääntyvät usein Aalto-yliopiston puoleen sillä Aalto on yksi Euroopan johtavista muotoilualan korkeakouluista. Contemporary Design -pääaine tekee Aalto-yliopiston sisällä tiivistä yhteistyötä CHEMARTSin kanssa.
Hakukohdekohtaiset arviointiperusteet vuoden 2025 maisterihaussa
Hakijat, jotka täyttävät Aalto-yliopiston maisteriopintoja koskevat yleiset hakukelpoisuusvaatimukset, arvioidaan ja asetetaan paremmuusjärjestykseen hakukohteelle etukäteen määriteltyjen arviointiperusteiden mukaisesti. Hakemukset Master’s Programme in Design -maisteriohjelmaan Contemporary Design arvioidaan alla olevien arviointiperusteiden mukaisesti.
Vaihe I
Taiteellinen ja/tai muotoiluun liittyvä toiminta | |
Mitä arvioidaan? | Osoitukset taiteellisista töistä ja/tai muotoilun alan töistä ja tehtävistä. |
Mitä toivomme hakijalta / valintaperusteet |
Taidot soveltuvalta muotoilun alalta; taiteellisen työn laatu ja käsitteellinen vahvuus; käytettyjen käsitteiden viestiminen ja visualisointi; rohkeus tutkia aiheita ja syventyä aineellisuuteen. |
Osaamisen osoittamisen tapa | Työnäytekansio (portfolio) |
Aiempien opintojen soveltuvuus | |
Mitä arvioidaan? | Aiempien opintojen sisältö ja määrä suhteessa hakukohteen vaatimuksiin. |
Mitä toivomme hakijalta / valintaperusteet | Riittävien kandidaattitason kurssien ja tutkinnon suorittaminen |
Osaamisen osoittamisen tapa | Opintosuoritusote/-otteet, tutkintotodistukset |
Soveltuvuus | |
Mitä arvioidaan? | Hakijan tarkempi soveltuvuus hakukohteeseen, motivaatio ja sitoutuminen opiskeluun / viestintätaidot |
Mitä toivomme hakijalta / valintaperusteet |
Opintoihin sopiva ajattelutapa: halukkuus yhteistyöhön ja riskinottoon uusia toimintatapoja, tekniikoita ja aineellisuuksia tutkiessa; sujuva ja selkeä englannin kirjallinen taito. |
Osaamisen osoittamisen tapa | Motivaatiokirje |
Muu osaaminen | |
Mitä arvioidaan? | Työkokemus ja muu hankittu osaaminen/saavutukset, esim. julkaisut, ei-muodollinen koulutus, kilpailut |
Mitä toivomme hakijalta / valintaperusteet | Jonkin muotoilun alan perusteiden osaamista, työkokemusta sekä taiteeseen, käsityöhön ja muotoiluun liittyvää toimintaa |
Osaamisen osoittamisen tapa | Ansioluettelo |
Vaihe II
Soveltuvuus | |
Mitä arvioidaan? | Hakijan tarkempi soveltuvuus hakukohteeseen, motivaatio ja sitoutuminen opiskeluun/viestintätaidot |
Mitä toivomme hakijalta / valintaperusteet | Intohimoa laajentaa ja syventää osaamista; halua kriittiseen ajatteluun ja oman vaikuttamistien löytämiseen muotoilussa; kiinnostusta muotoilun yhteiskunnalliseen ja ekologiseen kontekstiin, sujuva suullinen englannin kielitaito. |
Osaamisen osoittamisen tapa | Haastattelu |
Hakijat arvioidaan aluksi Aalto-yliopiston yleisten hakukelpoisuusvaatimusten perusteella. Hakijat, jotka täyttävät maisteriopintoja koskevat yleiset hakukelpoisuusvaatimukset, arvioidaan ja asetetaan paremmuusjärjestykseen hakukohteelle etukäteen määriteltyjen arviointiperusteiden mukaisesti.
Yleiset hakukelpoisuusvaatimukset täyttävien hakijoiden valintaprosessi on kaksivaiheinen:
Vaihe I
Ensimmäisessä vaiheessa hakijat arvioidaan seuraavien arviointiperusteiden mukaisesti:
- taiteellinen ja/tai muotoiluun liittyvä toiminta
- aiempien opintojen soveltuvuus
- muu osaaminen
- soveltuvuus/motivaatiokirje
Valintaprosessin vaiheeseen II kutsutaan ainoastaan ne hakijat, jotka täyttävät vaatimukset ja jotka arvioitiin parhaiksi vaiheessa I.
Vaihe II
Toisessa vaiheessa käytetään seuraavia arviointiperusteita:
- soveltuvuus/haastattelu
Osa hakijoista kutsutaan toiseen vaiheeseen. Kutsut toiseen vaiheeseen lähetetään hakijoille viimeistään seitsemän päivää ennen sitä.
Toinen vaihe on verkon välityksellä pidettävä haastattelu.
Toisen vaiheen arvioinnin jälkeen hakijoista valitaan parhaat vaiheiden I ja II kokonaistulosten perusteella.
Kaikkien hakijoiden on toimitettava Aalto-yliopiston verkkosivuilla luetellut hakuliitteet: https://www.aalto.fi/fi/opiskelu-aallossa/haku-maisterikoulutuksiin. Lisäksi tähän hakukohteeseen on toimitettava seuraavat hakukohdekohtaiset liitteet:
- Työnäytekansio (portfolio)
- Motivaatiokirje
- Ansioluettelo
Työnäytekansio (portfolio)
Työnäytekansion (portfolion) teokset esittelevät hakijan taiteellista ilmaisua ja muotoiluun liittyviä taitoja. Työnäytekansion tulee esitellä monipuolisesti ja kattavasti hakijan aikaisempi taiteellinen, ammatillinen ja/tai tieteellinen toiminta.
Siinä voi olla havainnekuvia, piirustuksia, valokuvia tai teknisiä piirustuksia. Portfolion sisältö täytyy olla luetteloitu siten, että siinä näkyy ainakin nimi ja/tai teema, käytetyt materiaalit, koko, käyttötarkoitus ja valmistumisvuosi jokaisesta teoksesta. Luettelosta tulee myös käydä ilmi, missä ja milloin teos on ollut näyttelyssä, esillä tai julkaistu, ja onko se tehty yksin vai ryhmätyönä. Jos kyseessä on ryhmätyö, hakijan oma osuus työssä täytyy eritellä. Työnäytekansion päällä on oltava näkyvästi hakijan nimi, osoite, puhelinnumero ja koulutusohjelma, johon haetaan.
Työnäytekansio on ladattava järjestelmään yhtenä pdf-tiedostona. Työnäytekansion enimmäiskoko on 30 MB ja siinä saa olla enintään 14 sivua. Enimmäiskoon ylittäviä tiedostoja ei arvioida, vaikka järjestelmä mahdollistaisi suurempien tiedostojen lataamisen. Nimeä tiedosto seuraavasti: Portfolio-sukunimi-etunimi.pdf.Valintaryhmä arvioi vain PDF-tiedostossa esitetyt materiaalit. Portfolion ulkopuolella sijaitsevia (esim. nettisivuilla olevia) materiaaleja tai videomateriaaleja ei huomioida valintaprosessissa. Työnäytekansioita voidaan katsella noin 14-tuumaiselta kannettavan tietokoneen näytöltä. Suosittelemme vahvasti käyttämään kuvasuhteena esim. 16:9 tai 16:10.
Motivaatiokirje
Motivaatiokirjeessä sinun tulee perustella, miksi haet Contemporary Design -pääaineeseen. Kerro myös erityisistä kiinnostuksenkohteistasi alalla sekä Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa suoritettavia opintoja koskevista tavoitteistasi ja odotuksistasi. Voit kuvata vahvuuksiasi ja kiinnostuksenkohteitasi, näkemystäsi taiteesta ja muotoilusta sekä töihin ja taiteellisiin tavoitteisiin liittyviä asioita.
Motivaatiokirjeen enimmäispituus on 2000 merkkiä välilyönteineen.
Ansioluettelo
Hakemuksen liitteenä tulee olla hakijan ansioluettelo, jossa kerrotaan henkilötiedot, koulutus, työkokemus, näyttelyt, julkaisut ja artikkelit, palkinnot ja apurahat, opintomatkat ja luottamustehtävät.
Hakudokumenttien kieli
Hakukohdekohtaiset liitteet on toimitettava englanniksi.
Juttele Aallon opiskelijoiden kanssa!
Oletko pohtinut, millaista opiskelu ja opiskelijaelämä Aalto-yliopistossa mahtaa olla? Tule juttelemaan opiskelijalähettiläidemme kanssa!
Follow us!
Yhteystiedot
Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun oppimispalvelut
Tämän hakukohteen edellyttämiä hakudokumentteja ja ohjelmassa opiskelemista koskevat kysymykset voi lähettää Aalto ARTSin oppimispalveluihin.
Hakijapalvelut
Hakuprosessia, pakollisia hakudokumentteja ja vaadittua englannin kielitaitoa koskevat kysymykset voi lähettää Aallon hakijapalveluihin.
- Julkaistu:
- Päivitetty: