Taiteiden ja suunnittelun tohtoriohjelma
Tutkinto:
Hakuaika:
Opetuskieli:
Kesto:
Hakukelpoisuus:
Koulutusala:
Laajuus:
Korkeakoulu:
Koulutuksen tavoitteet
Tohtorinkoulutus antaa tohtorikoulutettavalle valmiudet akateemiselle uralle korkeasti koulutettuna tutkijana ja yhä useammin myös monipuoliset valmiudet erilaisiin uravaihtoehtoihin vaativissa asiantuntijatehtävissä tiedeyhteisön ulkopuolella tai yrittäjänä.
Koulutus toteutetaan monitieteellisessä kansainvälisessä tiedeyhteisössä erilaisia koulutus- ja oppimismuotoja käyttäen. Tohtorikoulutettavan taidot kehittyvät korkeatasoisessa oman alan osaamista ja yleisiä työelämätaitoja kehittävässä ja verkostoitumista painottavassa koulutuksessa.
Opintojen sisältö
Tohtorin tutkintoon johtavat opinnot eroavat monella tapaa aiemmista korkeakouluopinnoista. Tohtorin tutkinto muodostuu opinnoista ja tutkimuksesta, jotka johtavat väitöskirjaan. Tohtoriohjelman nykyisen opetussuunnitelman näet osoitteessa https://www.aalto.fi/fi/ohjelmat/taiteiden-ja-suunnittelun-tohtoriohjelma/opetussuunnitelma-2022-2024
Opetuskieli
Ohjelman opetuskieli on pääasiallisesti englanti, mutta tutkintokieli voi olla myös suomi tai ruotsi riippuen siitä, millä kielellä opinnäyte tehdään.
Rahoitus ja voimavarat
Taiteiden ja suunnittelun tohtoriohjelma ei peri lukukausimaksuja eikä tarjoa apurahoja tohtoriopintoihin. Suurin osa tohtorikoulutettavistamme rahoittaa opintonsa ulkoisilla apurahoilla ja stipendeillä, mutta joskus laitokset saattavat voida tarjota palkallisia tohtorinkoulutettavan toimia tai projektirahoitusta.
Avoimista palkallisista tohtorikoulutettavan toimista ilmoitetaan Aalto-yliopiston Avoimet työpaikat -verkkosivulla. Usein paikat eivät ole auki samaan aikaan kuin tohtoriohjelman opiskelijavalinnat. Palkallisista paikoista kiinnostuneiden tulee jättää erilliset hakemukset tohtoriohjelman opiskelijavalintoihin ja mahdolliseen palkalliseen työpaikkaan. Kaikkiin kysymyksiin palkallisista työpaikoista vastaavat professorit ja HR-henkilökunta.
Arvioi realistisesti omia voimavarojasi: miten rahoitat opintosi ja miten paljon voit varata niille aikaa?
Täyspäiväisesti suoritettuna opinnot vievät n. neljä vuotta, ja sinun tulee aktiivisesti ja itsenäisesti hankkia rahoitusta tälle ajalle. Taiteiden ja suunittelun korkeakoulun laitokset voivat tarjota rahoitusta vain osalle tohtorikoulutettavistaan ja useimmiten vain muutamaksi vuodeksi. Sinun tuleekin tutustua erilaisiin rahoituslähteisiin ja pyrkiä hakemaan rahoitusta jo ennen opintojen alkua. Rahoitusta voi hakea niin jatko-opintojen aikaisiin elinkustannuksiin kuin tutkimussuunnitelmaasi mahdollisesti sisältyvien taiteellisten osien toteuttamiseen. Rahoitusta tarjoavat mm. erilaiset säätiöt, ks. lisää sivulta Opintojen rahoitus.
Palkallisista tohtorikoulutettavan työpaikoista ilmoitetaan aalto.fi-sivuston Avoimet työpaikat -osiossa. Usein paikat eivät ole auki samaan aikaan kuin tohtoriohjelman opiskelijavalinnat. Palkallisista paikoista kiinnostuneiden tulee jättää erilliset hakemukset tohtoriohjelman opiskelijavalintoihin ja mahdolliseen palkalliseen työpaikkaan. Kaikkiin kysymyksiin palkallisista työpaikoista vastaavat professorit ja HR-henkilökunta.
Tohtoriopintoihin voi myös hakea opintotukea Kelasta, jos tukikuukausia on jäljellä (https://www.kela.fi).
Jos et saa rahoitusta täyspäiväisiä tohtoriopintoja varten tai suunnittelet opintojen suorittamista osa-aikaisesti työurasi ohella, mieti myös omaa jaksamistasi. Pohdi, miten jaat ajankäyttösi, miten turvaat toimeentulosi ja miten henkilökohtaiset voimavarasi riittävät. Jos et voi asua pääkaupunkiseudulla pysyvästi opintoja suorittaessasi, mieti miten voit osallistua kursseille, seminaareihin ja tohtorikoulutettavien tapahtumiin. Suuri osa tohtoriopinnoista tehdään itsenäisesti, mutta tarjolla olevat kurssit vaativat pääsääntöisesti paikalla oloa.
Tohtorikoulutettaville tarjolla olevat kurssit tukevat taitojesi kehittymistä tutkijana, ja seminaareihin osallistumalla olet osa akateemista yhteisöä. Tohtorikoulutettavalla on mahdollisuus viedä tieteellistä ja taiteellista osaamista eteenpäin ja luoda uutta. Löydä oma juttusi ja tavoittele sitä rohkeasti!
Valintaohjeet 2024
Valinnan aikataulut, kevät 2024
Haku aukeaa 13.2.2024 klo 9.00
Haku sulkeutuu 7.3.2024 klo 15.00
Hakijan tulee seurata asiansa käsittelyä sähköisessä valintajärjestelmässä.
Haastattelut toiseen vaiheeseen valikoiduille hakijoille pidetään 22.4.-3.5.2024
Valintojen tulokset julkaistaan 4.6.2024 mennessä
Yhteystiedot
Jos et löydä hakuohjeista vastausta kysymykseesi, ole yhteydessä tohtoriohjelman tohtorinkoulutuspalveluihin osoitteessa: [email protected].
Lisäksi päätoimisiin jatko-opintoihin on jatkuva haku niille hakijoille, joilla on vahvistettu rahoitus tohtoriopinnoille Aalto-yliopistosta vähintään yhdeksälle kuukaudelle. Muut päätoimiset hakijat hakevat maaliskuun hakukierroksella. Samat vaatimukset (mm. hakukelpoisuudesta ja kielitaidon osoittamisesta) koskevat hakijoita jatkuvassa haussa ja he saavat henkilökohtaiset hakuohjeet Aalto-yliopiston vahvistettua heidän rahoituksensa. Palkallisista tohtorikoulutettavan paikoista ilmoitetaan Aalto-yliopiston sivulla https://www.aalto.fi/fi/avoimet-tyopaikat.
Miten voin hakea?
Yksittäisen hakijan hakukelpoisuus voidaan vahvistaa ainoastaan osana virallista hakuprosessia. Hakukelpoisuuden vahvistaminen perustuu hakijan tutkintotodistuksiin ja todistuksen myöntäneen maan koulutusjärjestelmään.
Tohtorintutkintoon johtaviin opintoihin voidaan ottaa opiskelijaksi henkilö, joka on suorittanut:
- soveltuvan ylemmän korkeakoulututkinnon;
- soveltuvan ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon; taikka
- soveltuvan ulkomaisen koulutuksen, joka asianomaisessa maassa antaa kelpoisuuden
vastaaviin korkeakouluopintoihin. - tai jolla yliopisto toteaa muutoin olevan opintoja varten riittävät tiedot ja valmiudet.
Yliopisto voi edellyttää opiskelijaksi ottamansa henkilön suorittavan tarvittavan määrän täydentäviä opintoja koulutuksessa tarvittavien valmiuksien saavuttamiseksi.
Ulkomaiset tutkinnot
Ulkomailla suoritetun tutkinnon kohdalla hakukelpoisuuden edellytyksenä on, että sen tulisi antaa asianomaisessa maassa kelpoisuus vastaaviin opintoihin. Ulkomailla suoritettujen tutkintojen hyväksymisen lähtökohtana on pääsääntöisesti vähintään neljän vuoden laajuiset opinnot, joihin sisältyy pro gradu –tyyppinen opinnäytetyö ja joiden korkeakoulu arvioi antavan riittävät valmiudet jatkoopintojen suorittamiseen korkeakoulussa. Eurooppalaisten tutkintojen hyväksymisessä jatkotutkinnon pohjaksi on yleislinjauksena Bolognan prosessin mukaisesti (3+2 vuotta) suoritettu yliopistotutkintoyhdistelmä.
Ylemmät AMK-tutkinnot
Soveltuvalta alalta ylempää AMK-tutkintoa vastaavan tutkinnon ulkomailla suorittaneisiin hakijoihin sovelletaan samoja periaatteita kuin ylemmän AMK-tutkinnon Suomessa suorittaneisiin hakijoihin.
Täydentävät opinnot
Täydentäviä opintoja voidaan vaatia niiltä hakijoilta, joilla ei ole tarvittavaa koulutustaustaa kyseessä olevalle tutkimusalalle (esimerkiksi hakijoilta, joilla ei ole taiteen maisterin tai arkkitehdin tutkintoa). Täydentäviä opintoja vaaditaan korkeintaan 20 opintopistettä. Täydentävät opinnot tulee suorittaa opinto-oikeuden myöntämisen jälkeen.
Voit hakea keskeneräisellä korkeakoulututkinnolla, jos tutkintosi valmistuu 31.7. mennessä.
Keskeneräisellä tutkinnolla hakevan tulee huomioida, ettei valmistuminen ole välttämättä mahdollista kesäkuukausina. Hakijoiden tulee selvittää oman tiedekunnan tai korkeakoulun tutkintovaatimukset ja valmistumisaikataulut hyvissä ajoin.
Jos tutkinto ei valmistu tai tutkintotodistus ei saavu määräaikaan mennessä, ehdollisesti myönnetty opiskeluoikeus perutaan. Määräaika annetaan erikseen.
Hakiessasi sinun tulee esittää tutkimussuunnitelma (sivu toistaiseksi saatavilla vain englanniksi osoitteessa: https://www.aalto.fi/en/programmes/aalto-doctoral-programme-in-arts-design-and-architecture/applicants-research-plan), joka tuo jonkin uuden tai erilaisen näkökulman tutkimusaiheeseen, on hyvin rajattu ja realistinen toteuttaa sekä osoittaa tutkimusalueen tuntemusta.
Haet opinto-oikeutta nimetylle tutkimusalalle ja joku tutkimusalan professoreista toimii vastuuprofessorinasi, jos sinut hyväksytään tohtoriopintoihin. Tutkimusaiheesi tulee sopia vastuuprofessorin alaan - helpoiten tämä toteutuu, jos tutkimuksesi nivoutuu korkeakoulun tutkimusryhmiin tai -projekteihin.
Voit olla yhteydessä potentiaaliseen vastuuprofessoriin tai laitoksen tutkimusvastaavaan selvittääksesi, löytyykö kyseiseltä laitokselta vastuuprofessoria tutkimusaiheesi alalta. Professorit saavat jatkuvasti valtavan määrän yhteydenottoja, joten valmistelethan viestisi huolella ja lähetä se hyvissä ajoin, mieluiten jo pari kuukautta ennen hakua. Professoreita kiinnostaa erityisesti tutkimusideasi sekä sen toteuttamisen realistisuus. Älä liitä viestiisi useita monisivuisia liitteitä tai polveilevia kuvauksia, vaan keskity olennaiseen.
- Aalto-yliopiston keskeiset tutkimusalat: https://www.aalto.fi/fi/tutkimus-ja-taide
- Tutkimusryhmistä ja -projekteista löydät lisätietoa kunkin laitoksen sivuilta. Linkit laitosten sivuilla: https://www.aalto.fi/fi/taiteiden-ja-suunnittelun-korkeakoulu/laitokset
- Vastuuprofessorit tutkimisaloittain: Tutkimusalat ja professorit
- Tutkimusvastaavat laitoksilla: Yhteystiedot (vieritä sivua alaspäin)
Miten haen?
Hakuaika syksyllä 2024 alkaviin opintoihin on 13.2.-7.3.2024 (klo 15.00 Suomen aikaa). Hakemus kostuu sähköisestä hakulomakkeesta, johon liitetään vaadittavat hakudokumentit PDF-muodossa.
Hakijan tulee jättää hakemuksensa liitteineen sähköisessä hakujärjestelmässä. Hakemus sulkeutuu 7.3.2024 klo 15.00.
Lue hakukelpoisuutta, valintaprosessia ja vaadittuja dokumenttejä koskevat tiedot tarkkaan ennen hakemuksen täyttämistä.
Varmista, että pääset lukemaan hakemuksessa käyttämääsi sähköpostiosoitetta koko valintaprosessin ajan.
Toiseen vaiheeseen valituille hakijoille ilmoitetaan asiasta erikseen sähköpostitse ja he saavat erillist ohjeet paperikopioiden toimittamiseen. Heillä on ilmoituksesta 3 viikkoa aikaa toimittaa oikeaksi todistetut paperikopiot tutkintotodistuksistaan ja opintosuoritusotteistaan. Näiden oikeaksi todistettujen dokumenttien tulee fyysisesti saapua Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakouluun asetetun takarajaan mennessä, tai hakemus hylätään.
Kaikki saapuneet hakemukset käsitellään Tohtorinkoulutuspalveluissa, missä tarkistetaan että hakemukseen on liitetty pakolliset liitteet ja että hakijan yleinen hakukelpoisuus jatko-opintoihin täyttyy. Puutteelliset hakemukset hylätään eivätkä professorit ole velvollisia käsittelemään niitä. Hakija voi seurata omien dokumenttiensa käsittelyä sähköisessä hakujärjestelmässä kohdassa Hakemuksen seuranta.
Akateeminen arviointi tehdään hakemusdokumenttien perusteella ja valinnan toisessa vaiheessa myös haastatteluiden perusteella.
Laitoksen tutkimusvastaava vastaa akateemisesta arviointiprosessista ja vähintään kolme henkilöä, joilla on pätevyys toimia tohtorikoulutettavan ohjaajan laitoksella osallistuvat jokaisen hakemuksen arviointiin.
Akateemisten arvioitsijoiden arvion pohjalta tohtorikoulutusneuvosto esittää opinto-oikeuden myöntämistä tai hylkäämistä dekaanille, joka päättää opiskelijaksi ottamisesta.
Hakijat, jotka akateemiset arvioitsijat valitsevat valinnan toiseen vaiheeseen, kutsutaan haastatteluun ja heidän tulee toimittaa oikeaksi todistetut kopiot tutkintotodistuksista ja opintosuoritusotteista. Haastattelut toteutetaan 22.4.-3.5.2024 välisenä aikana (kullakin laitoksella on oma aikataulunsa).
Kutsu haastatteluun toimitetaan hakijalle vähintään viikkoa etukäteen. Haastattelut toteutetaan pääosin online-haastatteluina.
Oikeaksi todistettujen dokumenttien tulee saapua fyysisesti Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakouluun myöhemmin ilmoitettavaan takarajaan mennessä, tai hakemus hylätään. Saat kolme viikkoa aikaa toimittaa dokumentit, joten valmistaudu dokumenttien hankkimiseen ja mahdollisten käännösten tekemiseen ajoissa. Lisää ohjeita kohdassa Hakemus ja vaadittavat liitteet > Paperikopiot (toinen vaihe).
Kutsu haastatteluun ja ohjeet paperikopioiden toimittamiseen lähetetään sinulle erikseen. Kolmen viikon aika paperikopioiden toimittamiseen alkaa ohjesähköpostin lähettämispäivästä.
Vain hakukelpoiset hakemukset arvioidaan akateemisessa arvioinnissa. Akateeminen arviointi perustuu seuraaviin seikkoihin:
- Tutkimus- ja opintosuunnitelman sekä tarvittaessa portfolion ja ansioluettelon perusteella osoitetut jatko-opintojen ja tutkimustyön valmiudet ja kehityskelpoisuus.
- Tutkimus- ja työsuunnitelman taso ja toteutettavuus sekä hakijan mahdollisuus suoriutua opinnoistaan tavoiteajassa.
- Tutkimusaiheen relevanssi ja sen liittyminen laitoksen tutkimuksen painopistealueisiin sekä oh-jausresurssit tutkimuksen aihealueella.
- Aiempien opintojen relevanttius ja opintomenestys
- Työsuunnitelman mahdollisesti sisältämien taiteellisten osien asema väitöstutkimuksessa.
Kielitaitovaatimukset
Hakijalla on oltava yhden Taiteiden ja suunnittelun tohtoriohjelman virallisen kielen (suomi, ruotsi, englanti) mukainen kielitaito, joka on tarvittaessa osoitettava erikseen kielitestillä. Kielitestituloksen tulee täyttää Aalto-yliopiston asettamat vähimmäisvaatimukset. Hakija itse valitsee, minkä kielen (suomi, ruotsi, englanti) kielitaidon hän osoittaa hakiessaan.
Englanninkieliseen koulutukseen haettaessa tulee englannin kielitaito todistaa virallisella kielitestituloksella, ellei hakija ole vapautettu kielitestivaatimuksesta. Katso kielitestivapautukset kohdasta Poikkeukset englannin kielitaitovaatimuksista.
Hyväksyttävät kielitestit ja niiden vähimmäisvaatimukset
- IELTS Academic: 6.5 ja kirjoitusosio 5.5
- TOEFL:
- IBT (Internet-based Test): 92 ja kirjoitusosio 22 tai
- PDT (Paper-delivered Test): lukemisosio 22, kuunteluosio 22 ja kirjoitusosio 24
- Pearson Test of English Academic (PTE A): 62 ja kirjoitusosio 54
- Cambridge English Qualification:
- C1 Advanced (aiemmin Cambridge Certificate in Advanced English, CAE): A,B tai C
- C2 Proficiency (aiemmin Cambridge Certificate of Proficiency in English, CPE): A,B,C tai Level C1
Aalto-yliopisto hyväksyy myös TOEFL iBT® Special Home Edition ja IELTS Indicator (Academic) kielitestit.
Muita kuin yllä mainittuja kielitestejä ei hyväksytä. Jos hakijalla on useita testituloksia, paras voimassa oleva ja haun määräaikaan mennessä saapunut virallinen testitulos huomioidaan valinnassa. Eri testikertojen tuloksia ei voi yhdistellä (esim. TOEFL MyBest scores ei kelpaa).
Testitulosten voimassaolo
IELTS-, TOEFL- ja PTE-tulokset ovat voimassa kaksi vuotta testipäivästä lähtien. Vanhin hyväksyttävä kielitestin päivämäärä hakukierroksella 2024 on 1.1.2022. Huomaa kuitenkin, että testijärjestäjä ETS ei lähetä vanhentuneita TOEFL-tuloksia. C1 Advanced- ja C2 Proficiency -tuloksista hyväksytään 2005 jälkeen tehdyt sähköisesti verifioitavat testitulokset.
Kielitesti on oltava tehty viimeistään haun päättymispäivänä (7. maaliskuuta 2024).
Lisätietoa kielitesteistä testijärjestäjien sivuilta:
- IELTS (ielts.org)
- TOEFL (ets.org)
- PTE Academic (pearsonpte.com)
- C1 Advanced (cambridgeesol.org)
- C2 Proficiency (cambridgeesol.org)
Englannin kielitestitulosten toimittaminen
Kielitodistukseksi hyväksytään vain virallinen raportti kielitestistä.
- IELTS-testistä liitetään testiraportin kopio hakulomakkeelle (jos olet jo saanut testiraportin). Lisäksi testitulos tulee lähettää Aalto-yliopistolle sähköisesti testijärjestäjän palvelussa. Testiaikaa varatessa voit valita "Recognising Organisation" kohtaan "Aalto University". Jos testi on tehty aiemmin, tulee olla yhteydessä omaan testikeskukseen ja pyytää sähköisen tulosraportin lähettämistä Aalto-yliopistoon ("Aalto University"). Ohjeet ovat testijärjestäjän sivuilla (katso Sending results to nominated organisations). Tulokset varmennetaan sähköisesti.
- TOEFL-testitulosten tulee saapua Aalto-yliopistoon suoraan testijärjestäjältä. Käytä Aalto-yliopiston raportointikoodia 7364 testijärjestäjälle tehtävässä tulosten raportointipyynnössä. Hakijan toimittamaa tulosraporttia ei hyväksytä. Testitulokset ovat saatavilla yleensä noin 1-2 viikkoa raportointipyynnön jättämisestä.
- PTE-tulokset toimitetaan testijärjestäjän sähköisen tulospalvelun kautta. Kirjaudu omalle PTE-tilillesi ja lähetä tuloksesi Aalto-yliopistoon testijärjestäjän palvelussa. Testijärjestäjä ilmoittaa sähköpostitse, kun tulokset on toimitettu yliopistolle.
- C1 Advanced- tai C2 Proficiency -kielitestistä liitetään tulosraportin kopio hakujärjestelmään. Merkitse hakulomakkeelle testisi ID-numero (esim. ABC123456), viitenumero (Reference number, esim. 173YU0034522) ja Statement of results -numero. Kirjaudu testijärjestäjän palveluun ja jaa tuloksesi Aalto-yliopistoon. Tulokset varmennetaan sähköisesti.
Englannin kielitestiä ei edellytetä, jos olet
- suorittanut suomen-, ruotsin- tai englanninkielisen yliopisto- tai ammattikorkeakoulututkinnon Suomessa. tai
- suorittanut englanninkielisen korkeakoulututkinnon EU-/ETA-maassa kyseisessä maassa oleskellen. Tutkintokielen tulee käydä yksiselitteisesti ilmi tutkintotodistuksesta tai sen liitteestä, opintorekisteriotteesta tai muusta kyseisen korkeakoulun antamasta virallisesta dokumentista. tai
- suorittanut englanninkielisen korkeakoulututkinnon Australiassa, Etelä-Afrikassa, Kanadassa, Sveitsissä, Uudessa-Seelannissa, Yhdistyneessä kuningaskunnassa tai Yhdysvalloissa kyseisessä maassa oleskellen. tai
- saanut koulusivistyksesi englannin kielellä EU-/ETA-maassa, Australiassa, Etelä-Afrikassa, Kanadassa, Sveitsissä, Uudessa-Seelannissa, Yhdistyneessä kuningaskunnassa tai Yhdysvalloissa kyseisessä maassa oleskellen. tai
- suorittanut Aalto Executive Educationin MBA:n, EMBA.:n tai DBA:n.
Kohdissa 1-4 vähintään puolet tutkinnosta tulee olla suoritettu sellaisessa maassa ja korkeakoulussa, jossa suoritetut opinnot vapauttavat kielitestistä. Huomaa tämä vaatimus, jos tutkintosi sisältää paljon hyväksiluettuja opintoja tai olet suorittanut kaksoistutkinnon.
Jos olet vapautettu englannin kielitestistä korkeakouluopintojen perusteella, liitä hakulomakkeelle kopio tutkintotodistuksesta ja virallisesta opintosuoritusotteesta liiteohjeistuksen mukaisesti (katso Hakemus ja vaadittavat liitteet).
Jos olet vapautettu englannin kielitestistä englanninkielisen koulusivistyksen (ensimmäisen ja toisen asteen opinnot) perusteella, liitä hakulomakkeelle kopio päättö- tai tutkintotodistuksesta. Jos koulusivistys on saatu EU-/ETA-maassa, englanti opetuskielenä tulee olla mainittuna todistuksessa tai muussa oppilaitoksen antamassa virallisessa dokumentissa.
Yllä mainitut vapautukset koskevat myös keskeneräisellä tutkinnolla hakevia. Kielitestistä vapauttavan tutkinnon on valmistuttava 31.7.2024 mennessä.
1. Korkeakoulututkinto/-opinnot
Korkeakoulututkinnolla voi osoittaa suomen/ruotsin kielitaidon, jos olet suorittanut jonkun seuraavista:
- korkeakoulututkinnon, jonka opetuskieli on suomi/ruotsi
- korkeakoulututkinnon kirjallisen lopputyön suomeksi/ruotsiksi
- hyväksytyn kypsyysnäytteen suomeksi/ruotsiksi
- suomen/ruotsin kieli (tai vastaava) pääaineena
- suomen/ruotsin kielessä vähintään 60op/35 ov opinnot
- suomen/ruotsin kielestä tutkintoon sisältyvän kielikokeen tai kieliopinnot, jotka osoittavat suomen/ruotsin kielen (toisena kotimaisena kielenä) suullista ja kirjallista taitoa, vähintään arvosanalla hyvä
Jos kielitaidon osoitus on sama korkeakoulututkinto, jolla haet tohtorihaussa, kielitaidon osoittamiseksi ei tarvitse toimittaa lisäliitettä. Jos osoitat kielitaidon jollain muulla korkeakoulututkinnolla, liitä hakujärjestelmään skannattu värikopio tutkintotodistuksestasi ja opintosuoritusotteestasi.
2. Perusopetus, toisen asteen tutkinto tai muu korkeakoulukelpoisuuden antava tutkinto,mikäli päättötodistuksessa on suomi/ruotsi äidinkielenä hyväksytyllä arvosanalla.
3. Suomalainen ylioppilastutkinto, jokin seuraavista:
- äidinkielen koe (suomen/ruotsin kielessä) on suoritettu vähintään arvosanalla approbatur (A)
- suomi/ruotsi toisena kielenä -koe suoritettu vähintään arvosanalla approbatur (A)
- pitkän oppimäärän mukainen suomen/ruotsin kielen koe vähintään arvosanalla eximia cum laude approbatur (E)
- keskipitkän oppimäärän mukainen suomen/ruotsin kielen koe suoritettu arvosanalla laudatur (L)
4. IB-tutkinto, jokin seuraavista:
- A-tason suomi/ruotsi (literature / language and literature / literature and performance) suoritettuna vähintään arvosanalla 2
- B-tason suomi/ruotsi suoritettuna vähintään arvosanalla 5
- Ennen vuotta 2013 suoritetun IB-tutkinnon A1-suomi/ruotsi suoritettu vähintään arvosanalla 2 tai A2-suomi/ruotsi vähintään arvosanalla 5
5. EB-tutkinto, jokin seuraavista:
- Suomi/ruotsi L1-kielenä vähintään arvosanalla 4, kun koe on suoritettu ennen vuotta 2021
- Suomi/ruotsi L1-kielenä vähintään arvosanalla 5, kun koe on suoritettu vuonna 2021 tai sen jälkeen
- Suomi/ruotsi L2-kielenä suoritettu vähintään arvosanalla 7
6. RP- tai DIA-tutkinto Helsingin saksalaisessa koulussa, jokin seuraavista:
- Suomi äidinkielenä -kirjallinen koe suoritettu hyväksytysti (arvosana 4)
- Suomi toisena kielenä suoritettu vähintään arvosanalla 8
- Suomi äidinkielenä -suullinen koe vähintään arvosanalla 8
7. Kulkuri-etäkoulun perusopetuksen oppimäärää vastaavat opinnot suomen kielestä hyväksytysti suoritettu
8. Opetushallituksen yleinen kielitutkinto (YKI) (suomi/ruotsi) keskitason tutkinto suoritettu taitotasolla 4 kokeen kaikissa osakokeissa (tekstin ymmärtäminen, kirjoittaminen, puheen ymmärtäminen ja puhuminen). Vaihtoehtoisesti ylimmän tason tutkinnosta (taitotasot 5 ja 6) vähintään kolme osakoetta suoritettuna hyväksytysti. Eri tutkintokertoja voi yhdistellä.
9. Valtionhallinnon suullinen ja kirjallinen kielitutkinto (suomi/ruotsi) suoritettu arvosanalla hyvä
10.TISUS-koe (Test i svenska för universitetsstudier) kaikki kokeen osa-alueet suoritettu hyväksytysti.
Suomen tai ruotsin kielen taidon osoituksen toimittaminen
Jos osoitat kielitaidon samalla korkeakoulututkinnolla, jolla haet tohtorihaussa, kielitaidon osoittamiseksi ei tarvitse toimittaa lisäliitettä.
Jos osoitat kielitaidon suomalaisella ylioppilastutkinnolla, liitä hakulomakkeelle kopio yo-tutkintotodistuksestasi.
Jos osoitat kielitaidon peruskoulun tai toisen asteen päättötodistuksella, liitä hakulomakkeelle kopio päättötodistuksesta, jossa näkyy kielen arvosana.
Yleisestä kielitutkinnosta (YKI), valtionhallinnon kielikoetuloksesta tai TISUS-kokeesta tulee toimittaa oikeaksi todistettu paperikopio.
Hakemus ja vaadittavat liitteet
Hakemus kostuu sähköisestä hakulomakkeesta, johon liitetään vaadittavat hakudokumentit PDF-muodossa.
Skannaa alkuperäiset liitteet huolellisesti ja tallenna ne värillisinä PDF-muodossa. Skannaa liitteet oikein päin siten, että vaakasuora liite näkyy vaakasuorassa ja pystysuora liite pystysuorassa. Nimeä liitteet kuten alla ohjeistetaan (esim. Opintosuoritusote-sukunimi-etunimi). Liitteet tulee lisätä hakulomakkeelle erikseen kullekin liitteelle varattuun kohtaan.
-
Skannattu värikopio alkuperäisestä hakukelpoisuuden antavan ylemmän korkeakoulututkinnon tutkintotodistuksesta* sekä diploma supplement -liite, jos käytössä tutkinnon myöntäneessä yliopistossa. Nimeä liite seuraavasti: Tutkintotodistus-sukunimi-etunimi.
* Ei koske keskeneräisellä tutkinnolla hakevia, joiden tutkinnon on valmistuttava 31.7.2023 mennessä. Jos tutkintosi on hakuvaiheessa kesken, toimita vain ajantasainen opintosuoritusote.
- Skannattu värikopio hakukelpoisuuden antavan ylemmän korkeakoulututkinnon virallisesta opintosuoritusotteesta. Nimeä liite seuraavasti: Opintosuoritusote-sukunimi-etunimi.
- Jos tutkintosi on suoritettu ulkomailla, skannatut värikopiot tutkintotodistuksen ja opintosuoritusotteen virallisista käännöksistä suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi (tarvittaessa). Virallisen käännöksen ohjeet ovat alla (katso "Käännökset"). Nimeä liitteet: Käännös-todistus-sukunimi ja Käännös-ote-sukunimi.
- Tutkimussuunnitelma, joka sisältää suoritettavien opintojen aikataulun (opintosuunnitelma) sekä väitöskirjatyön aikataulun, rahoitussuunnitelman sekä mahdollisten taiteellisten osien työsuunnitelman ja aikataulun. Nimeä liite seuraavasti: Tutkimussuunnitelma-sukunimi-etunimi.
- Curriculum vitae (CV) Nimeä liite seuraavasti: CV-sukunimi-etunimi.
- Kopio voimassa olevasta passista tai virallisesta kuvallisesta henkilöllisyystodistuksesta, josta käy ilmi kansalaisuus. Nimeä liite: Passi-sukunimi-etunimi.
- Portfolio (sähköinen).VAIN jos tutkimussuunnitelmasi sisältää työsuunnitelman taiteellisille osille (sis. tuotekehitysprojektit) (koskee vain taiteiden alaa). Nimeä liite: Portfolio-sukunimi-etunimi.
- Tapauksesta riippuen: vaaditut dokumentit kielitaitosi osoittamiseksi.
Liitteiden tulee olla suomen-, ruotsin- tai englanninkielisiä. Jos alkuperäinen opintosuoritusote tai tutkintotodistus on myönnetty jollain muulla kielellä, tulee näistä toimittaa viralliset käännökset.
Käännös on virallinen, jos sen on tehnyt tutkinnon myöntänyt korkeakoulu tai virallinen kielenkääntäjä. Virallisen kielenkääntäjän käännöksissä tulee olla kääntäjän leima ja allekirjoitus.
Opetushallitus ylläpitää rekisteriä (oph.fi) virallisista kääntäjistä Suomessa.
Jos sinut valitaan toiseen vaiheeseen, sinulla on korkeintaan 3 viikkoa aikaa toimittaa oikeaksi todistetut paperiliitteet tutkintotodistuksistasi ja opintosuoritusotteistasi. Oikeaksi todistettuja liitteitä verrataan hakujärjestelmään ladattuihin sähköisiin liitteisiin.
Tutustu tutkintosi suoritusmaan mukaisiin maakohtaisiin liitevaatimuksiin. Myös Suomessa suoritettuja tutkintoja koskee maakohtainen liitevaatimus. Jos maakohtaisissa ohjeissa neuvotaan käyttämään sähköpostia, käytä osoitetta [email protected], eikä ohjeissa mainittua yleistä hakijapalveluiden osoitetta.
Jos olet suorittanut maisteritutkintosi Aalto-yliopistossa, sinun ei tarvitse toimittaa mitään paperiliitteitä.
- Väliaikainen tutkintotodistus: Joissakin maissa lopullinen tutkintotodistus myönnetään valmistuneelle opiskelijalle viiveellä. Väliaikainen tutkintotodistus (provisional degree certificate) on oppilaitoksen myöntämä asiakirja opiskelijalle, joka on suorittanut kaikki tutkintoon vaaditut opinnot ja valmistunut. Väliaikaisessa tutkintotodistuksessa tulee olla tutkintonimike, tutkinnon myöntäneen korkeakoulun nimi, tutkinnon myöntöpäivämäärä ja opiskelijan nimi. Lausunto opintojen suorittamisesta ei riitä.
- Opintosuoritusotteen pitää olla virallinen ja siinä pitää olla korkeakoulun virallinen leima. Alkuperäinen opintosuoritusote on yleensä helppo hankkia oman korkeakoulun opiskelijapalveluista. Opintosuoritusotteella tulee olla opintojaksojen nimet, suoritusajankohdat, laajuudet ja arvosanat.
Jos tutkintoon sisältyy muussa korkeakoulussa suoritettuja opintoja, myös niistä tulee olla edellä listatut tiedot. Jos tiedot eivät käy ilmi opintosuoritusotteeltasi, toimita sen korkeakoulun opintosuoritusote, jossa hyväksiluetut opinnot on suoritettu. - Diploma supplement (tutkintotodistuksen liite) ei ole pakollinen liite. Mikäli haluat toimittaa diploma supplementin opintosuoritusotteen sijaan, tulee siinä olla samat tiedot, jotka vaaditaan opintosuoritusotteelta (ks. yllä). Ulkomaisen tutkinnon englanninkielinen diploma supplement kelpaa tutkintotodistuksen käännökseksi, mikäli siinä on kaikki samat tiedot kuin tutkintotodistuksessa.
- Virallisen opintosuoritusotteen toimittaminen Aalto-yliopiston opiskelijoille
Aalto-yliopiston opiskelijat voivat tilata virallisen opintosuoritusotteen näiden ohjeiden mukaan. Virallinen sähköinen opintosuoritusote ladataan hakulomakkeelle.
Portfolio vaaditaan, jos taiteen tohtorin tutkintoon tähtäävä tutkimussuunnitelma sisältää suunnitelman taiteellisista osista. Portfolio kertoo hakijan osaamisesta toteuttaa suunnittelemansa taiteellinen osa. Portfolion voi joko liittää hakemukseen hakujärjestelmässä PDF-muodossa (yksittäisen liitteen maksimikoko on 500MB) tai hakija voi liittää hakulomakkeelle linkin internet-sivustolla olevaan portfolioonsa. Hakija on vastuussa siitä, että internetissä oleva portfolio on saatavilla vähintään kahden kuukauden ajan hakuajan päättymisestä.
- Tutkimussuunnitelmasi on yksi tärkeimmistä hakudokumenteistasi.
- Suunnitelma on yleensä n. 5-8 sivua (1,5 riviväli, 12 pt)
- Tutkimussuunnitelman tulee sisältää myös:
- suoritettavien opintojen (40 op*) aikataulu (opintosuunnitelma) (*opintopistemäärä korjattu 11.3.2022)
- väitöskirjatyön aikataulu
- rahoitussuunnitelma
- mahdollisten taiteellisten osien työsuunnitelma sekä aikataulu
- Kirjoita tutkimussuunnitelmasi kokonaan itse.
- Suunnitelmien käsittely valintavaiheessa on luottamuksellista.
- Löydät yleisiä ohjeita tutkimussuunnitelman tekemiseen sivulta Applicant's research plan (aalto.fi). Ne eivät ole kuitenkaan vaatimuksia – tutkimussuunnitelman muoto on vapaa. Internetistä löytyy paljon ohjeistusta tarkemman tutkimussuunnitelman kirjoittamiseen, ks. esim. Suomen akatemian malli tutkimussuunnitelmasta
Valintatulokset
Opiskelijavalinnan tulokset julkaistaan 4.6.2024 mennessä. Tulosten julkaisusta ilmoitetaan hakijoille sähköpostilla ja hakija voi tarkistaa oman valinnan tuloksensa sähköisestä hakujärjestelmästä. Hyväksytyt hakijat saavat myös virallisen hyväksymiskirjeen.
Kirjallisen oikaisuvaatimusmenettelyn tarkoituksena on antaa hakijalle mahdollisuus vedota päätöksenteossa mahdollisesti tapahtuneeseen virheeseen saadakseen mahdollisen virheellisen päätöksen korjatuksi. Oikaisuvaatimuksessa tulee yksilöidä, mitä oikaisuvaatimus koskee ja ne seikat, joihin hakija vetoaa. Oikaisumenettelyä ei ole tarkoitettu palautteen saamista varten tai lisätietojen saamiseksi valinnasta. Valintapäätökset perustuvat niihin tietoihin, jotka hakija on toimittanut yliopistolle tietojen toimittamiseen varattuna aikana. Oikaisuvaatimus on osoitettava Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun dekaanille.
Valintaa koskevat oikaisuvaatimukset tulee toimittaa Aalto-yliopiston Kirjaamoon 14 päivän kuluessa tulosten julkaisemisesta:
Aalto-yliopisto
Kirjaamo
PL 11000
00076 AALTO
tai sähköpostitse [email protected]
Käyntiosoite Otakaari 1 B, Espoo
Oikaisuvaatimukset pyritään käsittelemään mahdollisimman nopeasti oikaisuajan päättymisen jälkeen, mutta loma-aika saattaa aiheuttaa viivästyksiä.
Hyväksytyn hakijan tulee ilmoittaa, ottaako hän tarjotun opiskelupaikan vastaan, tai tarjous perutaan. Paikka vastaanotetaan hakujärjestelmässä ja samalla hyväksytty hakija ilmoittautuu yliopistoon ensimmäiselle lukuvuodelle. Vastaanottoilmoitus on sitova, eikä sitä voi muuttaa jälkikäteen. Tarkemmat ohjeet toimitetaan hyväksytyille hyväksymiskirjeiden mukana.
Hyväksytyn hakijan opinto-oikeus on voimassa 1.8.2024 alkaen. Käytännössä opinnot alkavat syyskuussa 2024, mutta orientaatiopäivät voivat olla jo elokuun loppupäivinä.
1.8.2016 alkaen hyväksytty hakija voi ottaa vastaan vain yhden suomalaiseen korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan samana lukukautena alkavasta koulutuksesta (yliopistolaki 558/2009).
Säännös koskee yliopistojen myöntämiä kandidaatin, maisterin, lisensiaatin ja tohtorin tutkintoja sekä ammattikorkeakoulututkintoja. Syyslukukausi alkaa 1.8. ja päättyy 31.12., kevätlukukausi alkaa 1.1. ja päättyy 31.7. Hyväksytty hakija ei voi ottaa vastaan toista opiskelupaikkaa samana lukukautena alkavasta koulutuksesta siinäkään tapauksessa, että siirtää opintojen aloittamista tai keskeyttää opinnot.
Yhteystiedot
Tohtoriohjelman opiskelijapalvelut tavoittaa sähköpostitse [email protected]
Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun laitokset
Arkkitehtuurin laitos
Koulutamme ammattilaisia suunnittelemaan ihmislähtöisiä ympäristöjä.
Elokuvataiteen laitos (ELO)
Elokuvataiteen laitos (ELO) on Suomen ainoa yliopistotasoinen elokuvakoulu.
Muotoilun laitos
Muotoilun laitoksella tutkimus, taide, koulutus ja yritysyhteistyö muodostavat vahvan osaamisen muotoilun tutkimuksessa ja koulutuksessa.
Taiteen ja median laitos
Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun taiteen ja median laitokset ovat yhdistyneet 1. tammikuuta 2022 alkaen. Uuden taiteen ja median laitoksen johtajaksi on nimitetty professori Harri Laakso.