Koulutustarjonta

Visual Communication Design - Art and Media, Master of Arts (Art and Design)

Taiteen ja median maisteriohjelman Visual Communication Design (VCD) -pääaineessa pääset tunnistamaan ja kehittämään keskeisiä taitojasi muotoilun ammattilaisena. Määrittelet taiteen harjoittamisen tapojasi uudelleen, kun hiot käytännön taitojasi ja osallistut nykymuotoilun diskurssiin ja uusimpaan tutkimukseen. Tarjoamme sinulle osallistamiseen ja yhteistyöhön perustuvan toimintaympäristön, jossa on turvallista esittää kysymyksiä ja oppia työskentelemään monimutkaisuuden kanssa, ei sitä vastaan.
Visual Communication Design

Tutkinto:

Taiteen maisteri

Hakuaika:

28.11.2024 – 27.12.2024

Opetuskieli:

englanti

Kesto:

2 vuotta, täysipäiväinen

Hakukelpoisuus:

Soveltuva alempi korkeakoulututkinto

Koulutusala:

Taiteiden ala

Laajuus:

120 opintopistettä

Korkeakoulu:

Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu

Lukuvuosimaksut:

EU/ETA-alueen ulkopuoliset kansalaiset, 20000 €/v (maisteriopinnot) Lue lisää

Haku maisterikoulutuksiin

Koulutuksen kuvaus

Visual Communication Design -opinnot ovat vastaus nykyelämän olosuhteisiin. Opintojen avulla voit määritellä muotoilukäytäntösi uudelleen ja sijoittaa sen laajempiin yhteiskunnallisiin ja ympäristöllisiin konteksteihin. Opetussuunnitelmamme kattaa informaatiomuotoilun, visuaalisen kerronnan, typografian ja kirjoitetun kielen. Se kannustaa sinua ohjaamaan omaa suunnittelutoimintaasi yleisöä entistä paremmin palvelevaan ja kestävään suuntaan, kohti useita ja monipuolisia osaamisaloja. VCD-pääaineessa saat aikaa ja tilaa hioa henkilökohtaista näkökulmaasi muotoiluun ja suunnitteluun, ja tukenasi ovat yhteisön jatkuva kannustus, yhteistyö ja vertaisoppiminen. Kaikkeen tähän saat tukea myös opinnoistasi, joissa yhdistyvät teoria ja käytäntö.

Kun olet valmistunut ohjelmasta, osaat

  • luoda ja hallita suunnitteluprojekteja katsoen sekä analogista että digitaalista aineistoa uudesta näkökulmasta sekä tehdä tarvittaessa dataa ja tietokoneita hyödyntäviä kokeiluja suunnitteluprojektien yhteydessä
  • käsitellä eri viestimiin, estetiikkaan, asiayhteyksiin, ilmaisuun ja käytäntöihin liittyviä monimutkaisia ongelmia viestiessäsi esimerkiksi datan, narratiivien ja/tai kirjoitetun kielen välityksellä
  • pukea sanoiksi ja arvioida kriittisesti suunnitteluvalintojesi taustalla vaikuttavia perinteitä, viittauksia ja motivaatioita
  • ottaa visuaalisessa viestinnässä huomioon representaation, monimuotoisuuden ja kestävyyden
  • pitää ammatillisen roolisi ja kuluttajaroolisi erillään digitaalisissa ympäristöissä ja verkkoympäristöissä ja ymmärtää vastuusi viestintästrategian laatijana
  • tunnistaa hyvät toimintatavat ja työsopimusoikeudet luovana ja eettisenä ammattilaisena yhteiskunnassa ja liiketoiminnassa
  • miettiä ja luoda vaihtoehtoisia suunnittelutyön ja sen tekemisen tapoja

Opetuskieli

Taiteen ja median maisteriohjelman Visual Communication Design (VCD) -pääaineen opetuskieli on englanti. 

 

Lukuvuosimaksut ja apurahat

Tämän ohjelman lukuvuosimaksu on 20 000 euroa lukuvuodessa. Lukuvuosimaksua eivät maksa Euroopan unionin (EU) tai Euroopan talousalueen (ETA) jäsenmaiden kansalaiset eivätkä Sveitsin kansalaiset. Muiden maiden kansalaisten on maksettava lukuvuosimaksu.

Aalto-yliopisto tarjoaa pienen määrän apurahoja, jotka vapauttavat maksuvelvolliset opiskelijat lukuvuosimaksusta. Apurahat voidaan myöntää hakukohteen arvioinnissa parhaiten menestyville hakijoille. Hakijat asetetaan paremmuusjärjestykseen hakukohteen sivulla olevien arviointiperusteiden mukaisesti.

Lisätietoa lukuvuosimaksusta ja apurahoista Aalto-yliopistossa löytyy Lukuvuosimaksut ja apurahat sivulta.

Opintojen rakenne

Erilaiseen kirjallisuuteen tutustuminen, kirjoittaminen ja keskustelut syventävät ymmärrystäsi visuaalisen viestinnän roolista yhteiskunnassa, myös ajankohtaisissa poliittisissa kysymyksissä, kuten representaatiossa, monimuotoisuudessa ja yhteiskunnallisessa oikeudenmukaisuudessa ja ympäristöoikeudenmukaisuudessa. Pääaineessa saat opetusta professoreilta, jotka ovat aktiivisia suunnittelijoita ja tutkijoita. He yhdistävät teorian ja käytännön innostavilla kursseilla, joilla luodaan, tutkitaan ja kriittisesti pohditaan omaa ja muiden työtä. 

Ensimmäisen lukuvuoden Design Practice Seminar -kurssilla reflektoit työtäsi ja kokoat referenssejä omaa muotoilijauraasi varten. Ensimmäisen vuoden lopussa on studioprojekti. Siinä voit esimerkiksi suunnitella oman kirjasintyypin, visuaalisen narratiivin, 3D-animaation tai innovatiivisen datajournalismitekstin.

Toisen lukuvuoden Research Practice Seminar -kurssilla alat toteuttaa omaa tutkimusprojektiasi, jonka pohjalta teet lopulta opinnäytteesi. Seminaarissa lähestyt aihetta asiantuntijanäkökulmasta. Suurin osa toisesta opiskeluvuodestasi kuluu opinnäytteen parissa. Opinnäyte voi olla käytännön muotoilutyö tai tutkimuspohjainen opinnäyte. Opinnäyte on tilaisuus vahvistaa ja osoittaa suunnittelutaitojasi ja/tai teoreettista tietämystäsi. Samalla se tarjoaa sinulle suunnittelijana tilaisuuden ilmaista omaa sijoittumistasi jollekin tietylle alalle tai viitekehykseen.

Lisätietoa koulutuksen sisällöstä löydät opinto-oppaasta kohdasta Opetussuunnitelma.

Taiteen ja median maisteriohjelma

Suuntautumisvaihtoehdot

VCD-opinnot tarjoavat mahdollisuuden joko kehittyä tietyllä visuaalisen viestinnän osa-alueella tai yhdistellä erilaisia taitoja omien tavoitteidesi ja toiveittesi mukaisesti. Tarjoamme kursseja kolmesta aiheesta. Voit yhdistellä näitä mielesi mukaan.

Informaatiomuotoilu. Opi viestimään suuria määriä monimutkaista dataa luettavassa, muistettavassa ja visuaalisesti kiinnostavassa muodossa.

Kirjasimet ja kirjoitettu kieli. Opi hallitsemaan typografia ja tekstin muotoilu ja kirjoitetun kielen käyttö visuaalisessa viestinnässä.

Visuaalinen kerronta. Tutki uusia ja kiehtovia tapoja viestiä visuaalisen kerronnan avulla, myös uusia teknologioita käyttäen.

Kansainvälistyminen

Visual Communication Design -ohjelmalle on hyötyä sen vahvasta kansainvälisyydestä, joka tuo paljon hakijoita ja akateemista henkilöstöä Suomen ulkopuolelta. Pääset nauttimaan kansainvälisten vakiovieraidemme luennoista, kursseista ja työpajoista.

Pääset muiden opiskelijoiden kanssa osaksi monimuotoista Aalto-yhteisöä paitsi Visual Communication Design -pääaineen myös kampuksella järjestettävän vapaa-ajan toiminnan ja tapahtumien sekä juhlien kautta. Ohjelman henkilöstön, aktiivisten opiskelijatutoreiden ja tukipalvelujen ansiosta kansainväliset opiskelijat pääsevät osaksi pohjoismaista kulttuuria ja tuntevat olonsa kotoisaksi Suomessa.

Opiskelijoille tarjoutuu runsaasti tilaisuuksia kasvattaa kansainvälisiä valmiuksiaan esimerkiksi lukukauden mittaisessa opiskelijavaihdossa ulkomailla tai kesäkurssilla jossakin Aallon kansainvälisistä kumppanikorkeakouluista ympäri maailmaa. Jotkut opiskelijat suorittavat harjoittelujakson tai tekevät opinnäytteensä ulkomailla.

Jatko-opintomahdollisuudet

Valmistuttuasi maisteriksi ja tehtyäsi laadukkaan opinnäytteen voit hakea taiteiden ja suunnittelun tohtoriohjelmaan. Siinä pääset rakentamaan akateemista uraa käytäntöön pohjaavan tutkimuksen (practice as research) uudella kentällä. Voit keskittyä taiteeseesi ja tehdä tärkeää työtä Aallon tutkimusryhmissä edistäen näin nykymuotoilun diskurssia.

Lisätietoa taiteiden ja suunnittelun tohtoriohjelmasta: Tohtoriohjelmat

Uramahdollisuudet

VCD-pääaineesta valmistuneena ammattilaisena sinulla on tiedot ja taidot työskennellä visuaalisen viestinnän suunnittelun ammattilaisena joko yrittäjänä tai vakiintuneessa design-toimistossa tai -organisaatiossa. Visuaalisen viestinnän muotoilun ala muuttuu jatkuvasti, joten voit luoda urasi jollakin sellaisella alalla, joka on vasta kehittymässä.

Alla joitakin ohjelmasta valmistuneille sopivia tehtäviä:

  • luova johtaja
  • graafinen suunnittelija
  • taiteellinen johtaja
  • muotoilukonsultti
  • muotoilun tutkija
  • datajournalisti
  • kuvataiteilija
  • sisällöntuottaja

Tutkimuksen painopisteet

Visual Communication Design -pääaineessa on kaksi tutkimuksen painopistettä: Aalto Visual Communication Design (AVCD) ja informaatiomuotoilu

AVCD on Aallon taiteen ja median laitoksen monitieteinen tutkimusryhmä, joka keskittyy tutkimaan visuaalisen viestinnän muotoilun ja visuaalisen ajattelun roolia sellaisilla aloilla kuten kestävyys, koulutus, ikääntyminen ja terveys. Sen tutkimus keskittyy visuaalisen viestinnän perustavanlaatuisiin kysymyksiin, visuaaliseen muotoiluajatteluun ja visuaalisen muotoilun prosesseihin. AVCD:n tämänhetkinen projekti, INT-ACT, (2024–2026) tutkii, miten täydennetyn todellisuuden ympäristöjä voidaan käyttää tulevaisuuden yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisemisessa. Lisätietoa AVCD:stä:https://avcd.aalto.fi/

Informaatiomuotoilun tutkimusryhmässä tutkijat tekevät yhteistyötä laajentaakseen informaatiomuotoilun kenttää havainnollistamisen ja interaktiivisuuden avulla. Tutkimusryhmä keskittyy yleisölle tiedottamisen muuttuvaan luonteeseen ja tutkii syvällisesti aiheita kuten käyttäjäkokemus, vuorovaikutus ja informaatiomuotoilu. Lisätietoa informaatiomuotoilusta: https://infodesign.aalto.fi/

Yhteistyö muiden toimijoiden kanssa

Pääset ratkomaan opintojesi aikana visuaalisen muotoilun tosielämän haasteita ja tapauksia.Visual Communication Design -pääaine tekee tiivistä yhteistyötä monien Aallon ulkopuolisten ryhmien ja keskeisissä tutkimusprojekteissa mukana olevien julkisten toimijoiden kanssa Suomessa. Näihin kuuluvat mm. Helsingin kaupunki ja Harvard Medical School, jotka ovat mukana FinnGen-hankkeessa. Se on genomitutkimusprojekti, jossa pyritään tekemään läpimurtoja sairauksien ehkäisyssä, diagnosoinnissa ja hoidossa massadatan avulla. Lue lisää FinnGen-projektista (meneillään): https://geneviz.aalto.fi/

Järjestämme kahden vuoden välein Visualising Knowledge -konferenssin, joka tuo alan johtajat yhteen pohtimaan muotoilun uusimpia aiheita. Konferenssi järjestetään opiskelijavetoisesti, ja pääset myös esittelemään töitäsi ja puhumaan mahdollisten tulevien yhteistyökumppaneiden tai työnantajien kanssa konferenssissa. Tapahtuma tuo alan johtajat yhteen pohtimaan muotoilun uusimpia aiheita. Konferenssi järjestetään opiskelijavetoisesti, ja pääset myös esittelemään töitäsi ja puhumaan mahdollisten tulevien työnantajien kanssa konferenssissa.

Pakollisten opintojen lisäksi Visual Communication Design -pääaineessa saat valita laajasta sivuainevalikoimasta ja vapaasti valittavista kursseista sellaiset kurssit, jotka laajentavat tietopohjaasi ja taitojasi, esimerkiksi pelisuunnittelussa, sarjakuvassa, UI/UX-suunnittelussa, animaatiossa tai kuvion suunnittelussa. Saat myös mahdollisuuksia tehdä yhteistyötä Aallon muiden koulutusohjelmien opiskelijoiden kanssa, kun he täydentävät omia pääaineopintojaan visuaalisen viestinnän kursseilla.

Hakukohdekohtaiset arviointiperusteet 2025

Hakijat, jotka täyttävät Aalto-yliopiston maisteriopintoja koskevat yleiset hakukelpoisuusvaatimukset, arvioidaan ja asetetaan paremmuusjärjestykseen hakukohteelle etukäteen määriteltyjen arviointiperusteiden mukaisesti. Hakemukset taiteen ja median maisteriohjelman Visual Communication Design (VCD) -pääaineeseen arvioidaan seuraavien arviointiperusteiden mukaisesti

Kolme henkilöä istuu jakkaroilla puupöydän ääressä modernissa sisätilassa, taustalla sumea näkymä ulos.

Juttele Aallon opiskelijoiden kanssa!

Oletko pohtinut, millaista opiskelu ja opiskelijaelämä Aalto-yliopistossa mahtaa olla? Tule juttelemaan opiskelijalähettiläidemme kanssa!

Opiskelu Aallossa
Man in sunny winter cityscape

Aarni Kapanen kuvittaa jäbien tunteita

Visuaalisen viestinnän muotoilun ja podcastin keinoin irti toksisesta maskuliinisuudesta.

Uutiset
Muodon vaiktukset -artikkelin kuvitusta Aalto ARTSin The Long Read -verkkolehdessä

Muodon vaikutukset (ulkoinen linkki)

Visuaalisella viestinnällä on merkitystä - se ruokkii syvää tiedon omaksumistamme ja ajatteluamme.

Colourful symbols on colourful background, visuals for the Visualizing Knowledge 2023 seminar

Tiedon visualisointi auttaa jäsentämään maailmaa (ulkoinen linkki)

Tiedon visualisoinnilla on merkittävä rooli paitsi arjessamme myös tieteen tulosten esittelyssä.

Seuraa meitä somessa!

Yhteystiedot

Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun oppimispalvelut

Tämän hakukohteen edellyttämiä hakudokumentteja ja ohjelmassa opiskelemista koskevat kysymykset voi lähettää Aalto ARTSin oppimispalveluihin.

[email protected]

Hakijapalvelut

Hakuprosessia, pakollisia hakudokumentteja ja vaadittua englannin kielitaitoa koskevat kysymykset voi lähettää Aallon hakijapalveluihin.

[email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty: