Lahjoita tulevaisuus

House of AI auttaa yrityksiä uudistumaan

Tekoälytutkimus on Aalto-yliopistossa jo huipputasoa, ja House of AI vie sitä entistä monitieteisempään ja vaikuttavampaan suuntaan. Uuden keskuksen mahdollisti Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiön lahjoitus.
A detail of brainlike computing research, photo by Valeria Azovskaya

”Tekoälytutkimuksen juuret Aallossa ulottuvat pitkälle aikaan ennen yliopiston perustamista ja nykyisin tutkimus yltää aivan terävimpään kansainväliseen kärkeen”, sanoo tietojenkäsittelytekniikan professori Heikki Mannila. ”Suomen kaltaiselle pienelle maalle on tärkeää vahvistaa myös omaa osaamista tekoälyn kehittämisessä ja soveltamisessa.”  

”Meillä on jo Finnish Center for Artifical Intelligence (FCAI) -lippulaiva, joka edustaa alan ehdotonta kansainvälistä huippua omilla keskeisillä toiminta-alueillaan. Sen puitteissa tehdään jo paljon monitieteistä tutkimusta, joka muodostaa todella vahvan perustan. Aallossa on kuitenkin runsaasti lisää potentiaalia laadukkaalle monitieteiselle tutkimukselle, joka yhdistää tekoälyn ja muiden alojen tutkimuksen ja on yhteiskunnallisesti vaikuttavaa”, sanoo Mannila. 

Tähän tarpeeseen vastaa Aalto University House of AI, uusi keskus, joka vie tekoälytutkimusta eteenpäin ja soveltaa sitä monitieteisesti. Se toimii saumattomassa yhteistyössä FCAI:n kanssa. Keskuksen perustamisen mahdollisti Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiön 3,2 miljoonan euron lahjoitus.  

”Halusimme jollakin merkittävällä tavalla olla kannustamassa ja auttamassa suomalaisia teknologiateollisuuden yrityksiä etsimään selvästi nykyistä aktiivisemmin mahdollisuuksia hyödyntää tekoälyä omassa liiketoiminnassaan. Meillä on Suomessa paljon korkealaatuista osaamista akateemisissa tutkimusryhmissä, ja sitä pyritään nyt hyödyntämään yritystoiminnan kehittämisessä”, perustelee säätiön hallituksen puheenjohtaja Aaro Cantell.

Vaikuttavuus toteutuu useita reittejä pitkin 

Tekoälyn yhteiskunnallinen vaikuttavuus toteutuu Mannilan mukaan sekä tutkimuksen käytännön sovellusten että osaajien kouluttamisen kautta. Tekoäly mullistaa jo tutkimuksen tekotapoja, mutta yhteiskunnalliset vaikutukset ovat vasta tulossa. 

”Tekoäly vertautuu internetiin vahvana teknologiana, joka tarjoaa uusia mahdollisuuksia ja muuttaa perustavanlaatuisesti yhteiskuntaa. Muutos alkaa jo näkyä esimerkiksi ohjelmointialalla ja kielimallien käytössä muun muassa käännöstyössä. Tekoälyn vaikutukset ovat kuitenkin vielä niin varhaisessa vaiheessa, että kaikkia muutossuuntia on mahdotonta ennakoida.” 

House of AI keskittyy tiettyihin teemoihin, joissa pitää olla vahvaa transformatiivista potentiaalia, mahdollisuus teollisuusyhteistyöhön ja mukana kestävyysnäkökulma. Tähän mennessä teemoja on valittu kolme: energiajärjestelmät, tekoäly televiestinnässä ja valmistavan teollisuuden kestävyysratkaisut.

Onnistuneet esimerkit toimivat kannustuksena muille yrityksille. Näillä hankkeilla osaltaan kasvatetaan Suomen tekoälyosaamista ja houkutellaan uusia osaajia myös Suomen ulkopuolelta.

Aaro Cantell, Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiön puheenjohtaja

”Kaikissa teemoissa yhdistetään eri tieteenaloja ja pyritään korkeaan laatuun ja merkittävään yhteiskunnalliseen vaikuttavuuteen. Tekoälyn käyttöön liittyvät eettiset kysymykset huomioidaan kaikessa toiminnassa”, sanoo Mannila. 

Tutkimusmaailmaa pidetään usein hitaasti reagoivana. House of AI haluaa olla ketterämpi ja ottaa käyttöön myös nopeiden pilottien mahdollisuuden. ”Kun mietitään monitieteistä yhteistyötä ja yritysyhteistyötä, on hyvä voida nopeasti kokeilla erilaisia lähestymistapoja. Pilotit voivat olla puolen vuoden tai vuoden mittaisia projekteja joko yliopiston sisällä tai yhteistyökumppanien kanssa”, kuvaa Mannila. ”Nopeat pilotit rakentuvat pitkäjänteisen ja laadukkaan tutkimuksen pohjalle – niitä ei voitaisi tehdä ilman vankkaa perustaa.” 

Toiveena konkretia ja kasvumahdollisuudet 

Aaro Cantell toivoo, että House of AI mahdollistaa yritysten uudistumista ja kasvua tekoälyn avulla. House of AI:n malli hakea ratkaisuja toimiala- ja sovellusympäristökohtaisesti on hyvin linjassa sen kanssa, että konkreettisia tuloksia voidaan odottaa jo melko pian.  

”Onnistuneet esimerkit toimivat kannustuksena muille yrityksille. Näillä hankkeilla osaltaan kasvatetaan Suomen tekoälyosaamista ja houkutellaan uusia osaajia myös Suomen ulkopuolelta.”

Teksti: Heidi Hammarsten

  • Julkaistu:
  • Päivitetty: