Laajasalo Nature Visions
Mukana: tohtoritutkija Elif E. Öztekin, apulaisprofessori Elisa Lähde
Aika: Huhtikuu 2023 – Joulukuu 2025
Kaupungit ja kaupunkielämäntavat ovat tunnistettu kestävien strategioiden ja toimien toteuttamisen keskipisteiksi. Monet kaupunkialueet perustuvat hiiliriippuvaisten infrastruktuurien ja järjestelmien varaan. Kun yli puolet maailman väestöstä asuu kaupungeissa, hiiliriippuvaisuus edistää materiaalien, energian ja luonnonvarojen liiallista kulutusta. Vaikka kaupunkeja syytetään usein ilmastokriisin pahentamisesta, niitä pidetään myös mahdollisina katalysaattoreina kestävyysmuutosten suhteen.
Viimeisimmät tutkimukset korostavat kiireellistä tarvetta luoda uusia ja harmonisempia suhteita maapallon systeemien ja muiden elollisten olentojen kanssa, jotta regeneratiivisten, hoivaavien, ja rauhanomaisten elinympäristöjen luominen planeetallemme olisi mahdollista. Tämä tutkimus osallistaa kaupungissa toimivia sidosryhmiä ja tutkii erilaisia tulevaisuuden skenaarioita, joissa ihmisen ja luonnon väliset vuorovaikutukset Helsingin kaupunkialueella ovat siirtyneet kohti kestävämpiä, osallistavampia, ja joustavampia prosesseja.
Kaupungeista on tullut kriittisiä taistelutantereita kestävyysmuutosten monimutkaisten haasteiden ja jännitteiden käsittelemiseen, sekä systeemisten innovaatioiden ja uusien hallintamekanismien testaamiseen. Tästä syystä osana tutkimushanketta järjestetään kokeellinen tapaustutkimus Helsingin Laajasalon ja Kruunuvuorenrannan kaupunginosissa hyödyntäen toimintatutkimuksen menetelmiä ja monitieteistä lähestymistapaa.
Tutkimus sisältää valikoiman toimia ja työpajoja, jotka toteutetaan samanaikaisesti paikallisille asukkaille ja kaupunkiasiantuntijoille. Yhteisluomiseksi kehittyvän toiminnan tavoitteena on vaalia näiden ryhmien välistä yhteistyötä. Tutkimusprojektin päätavoite on kaksiosainen: vahvistaa paikallisyhteisöjen ekolukutaitoa sekä helpottaa sektoreiden välistä yhteistyötä ja vuoropuhelua tulevaisuuden kaupunkiluonnon suunnittelussa, hallinnassa ja hoidossa.
Avainsanat: kaupunkimuutokset ja kestävyyssiirtymät, sosioekologiset systeemit, ihmisen ja luonnon suhde, luontosuhde, osallistavat työkalut ja metodit, yhteiskehittäminen
- Julkaistu:
- Päivitetty: