Opinnot muissa Aallon korkeakouluissa tai muissa suomalaisissa yliopistoissa
Opinnot muissa Aallon korkeakouluissa
Aalto-yliopistossa voi suorittaa opintoja myös oman korkeakoulun ja alan ulkopuolella. Oman korkeakoulun ulkopuolella voi suorittaa yksittäisiä kursseja tai kokonaisen sivuaineen.
Kurssitarjonta (sisu.aalto.fi)
Opinnot muissa suomalaisissa yliopistoissa
Huom! Joopas-hakujärjestelmän käyttö on päättynyt 31.12.2021. Siirryimme 1.1.2022 alkaen käyttämään väliaikaista sähköistä hakulomaketta. Tarkista yliopistokohtaiset hakuajat kyseisestä yliopistosta.
Aalto-yliopiston läsnä olevana tutkinto-opiskelija voi hakea oikeutta suorittaa opintoja myös toisessa suomalaisessa yliopistossa JOO-sopimuksen puitteissa. Opinnot sisällytetään tutkintoon ja opinto-oikeus myönnetään määräajaksi. Vastaavasti muiden yliopistojen opiskelijat voivat hakea suoritusoikeutta Aalto-yliopiston yksittäisiin opintojaksoihin- tai kokonaisuuksiin esitiedot ja muut rajaukset huomioiden. Joustavaa opinto-oikeutta voivat hakea sekä kandidaatti-, maisteri- että tohtoriopiskelijat. JOO-opintoja suunnitellessasi sinun on hankittava ensin oman yliopistosi puolto niille opinnoille, joita haluat opiskella. Opintojen on siis oltava osa hyväksyttyä henkilökohtaista opintosuunnitelmaa (HOPS).
Aalto irtisanoutuu JOO-sopimuksesta
Rehtorin päätöksen mukaisesti Aalto-korkeakoulusäätiö irtisanoutuu yliopistojen välistä joustavaa opinto-oikeutta koskevasta sopimuksesta (JOO-sopimus). Irtisanoutuminen astuu voimaan 1.1.2026 ja täten uusia puoltoja ja myöntöjä JOO-opintoihin ei enää anneta 31.7.2025 jälkeen. Tätä ennen myönnetyt JOO-opiskeluoikeudet ovat voimassa siten kuin ne ovat myönnetty.
Yhteyshenkilöt kouluittain
Hakeutuminen JOO-opintoihin Aalto-yliopisto kotiyliopistona
JOO-opintojen suorittamisen edellytyksenä on, että opiskelija on läsnä olevana omassa kotiyliopistossaan. JOO-opintojen hakuprosessi on kaksivaiheinen. Ensin hakemus käsitellään kotiyliopistossa (puoltokäsittely), jonka jälkeen hakemus lähetetään päätöskäsittelyyn kohdeyliopistoon. Puollon voi saada sellaisiin opintoihin, joita ei voi suorittaa Aalto-yliopistossa ja jotka liitetään osaksi opiskelijan tutkintoa.
Jotta JOO-hakemusta voidaan puoltaa, tulee vähintään seuraavien edellytysten täyttyä.
- Opiskelija on ilmoittautunut läsnä olevaksi Aalto-yliopistoon.
- Opinnot eivät ole avoimen yliopiston opintoja.
- Suunnitellut opinnot sisältyvät kandidaatin tutkinnon, maisterin tutkinnon tai jatkotutkinnon minimilaajuuteen ja ovat osa opiskelijan hyväksyttyä henkilökohtaista opintosuunnitelmaa (HOPS).
- Opiskelija on osoittanut opintojensa omassa korkeakoulussaan etenevän normaalisti. Kandidaatin tutkintoa ensimmäistä vuotta suorittavalle opiskelijalle ei voida puoltaa JOO-opintoja sisällytettäväksi ensimmäisen vuoden opintoihin.
- Samansisältöisiä tai vastaavia kursseja ei ole kotikorkeakoulun omassa tarjonnassa. Toisen yliopiston opinnoilla ei ole tarkoitus korvata oman korkeakoulun opetustarjontaa eli suorittaa kursseja, jotka voisi suorittaa myös kotikorkeakoulussa.
- Suunnitellut opinnot soveltuvat tutkintoon. Ne tukevat suoritettavaa korkeakoulututkintoa ammatillisesti, ja niistä muodostuu tutkinnon sivuopintokokonaisuus tai ne ovat osa tutkintoon hyväksyttyä opintokokonaisuutta, esimerkiksi osa koulutusohjelman opintoja.
- Vaihto-opiskelijoille ei voida myöntää puoltoa.
Haettavat opinnot tulee hyväksyttää osaksi henkilökohtaista opintosuunnitelmaa hyvissä ajoin ennen hakuajan alkua. Opintoja ei voida puoltaa, elleivät ne sisälly HOPSiin. Ohjeita HOPSin tekemiseen ja sen vahvistamiseen saa omasta koulutusohjelmasta ja oman koulutusohjelman sivuilta opiskelijan oppaasta.
Edellytykset sivuopintokokonaisuuden puollolle (Kauppakorkeakoulun opiskelijat):
Haettavan kokonaisuuden tulee noudattaa kohdeyliopiston tarjoamaa kokonaisuutta. Haettavan kokonaisuuden tulee olla opintopistemäärältään vähintään yhtä laaja kuin opiskelijan henkilökohtaiseen opintosuunnitelmaan merkitty sivuopintokokonaisuuden laajuus. Jos sivuopintokokonaisuuden laajuus kohdeyliopistossa on esim. 25 op ja opiskelija tarvitsee 30 op, hän voi valita 30 opintopisteen täyttymiseksi vielä jonkin ko. kokonaisuuteen soveltuvan kurssin. Vastaavasti jos kokonaisuuden laajuus onkin 32 op, voidaan opiskelijalle puoltaa koko 32 op. Kovin paljon kokonaisuuden ylittäviä opintoja ei kuitenkaan voida puoltaa.
Kandidaatintutkintoa suorittava opiskelija: ollessasi kandivaiheen loppupuolella voit hakea maisterivaiheen sivuaineeseen JOO-opinto-oikeutta tekemällä Sisussa maisteri-HOPSin, johon sivuaineeksi merkataan ”M2FINU-BIZ Sivuaine kotimaisesta yliopistosta” opintoluonnoksena. Laitoksesi suunnittelijalta tarvitaan tähän hyväksyntä.
Edellytykset sivuopintokokonaisuuden puollolle (Tekniikan alan korkeakoulujen opiskelijat)
Haettavan kokonaisuuden tulee noudattaa kohdeyliopiston tarjoamaa kokonaisuutta. JOO-opinnot voi sijoittaa tutkinnossa sivuaineeksi tai vapaasti valittaviin opintoihin. JOO-opintojen laajuus riippuu omasta koulutusohjelmasta tai pääaineesta ja sen sivuaineen tai vapaasti valittavien opintojen laajuudesta.
Edellytykset sivuopintokokonaisuuden puollolle (Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun opiskelijat)
Haettavan kokonaisuuden tulee sopia opiskelijan tutkintoon, esimerkiksi sivuaineeksi tai vapaasti valittavien opintojen kokonaisuuteen. On suositeltavaa, että haettava kokonaisuus noudattaa kohdeyliopiston tarjoamaa kokonaisuutta.
Hakemuksia käsitellään jatkuvasti. Hakemuksen puoltokäsittelyn kestoon vaikuttavat esimerkiksi oppimispalveluiden ja laitosten työtilanteet ja paikallaolo. Hakemus tulee toimittaa kotiyliopistoon puollettavaksi hyvissä ajoin ennen kohdeyliopiston hakuajan päättymistä, mielellään viimeistään 4 viikkoa ennen hakuajan päättymistä. Käsittelyaika on yleensä noin 2–3 viikkoa, mutta puoltokäsittely saattaa joskus viedä pidempäänkin. Usea yliopisto noudattaa hakuaikoja, jolloin syksyn ja seuraavan lukuvuoden opintoihin hakeudutaan huhtikuun hakuaikana, kevään opintoihin lokakuun aikana. Huhtikuun 2025 hakuaikana tehtävien hakemusten on oltava Aalto-yliopiston käsittelyssä viimeistään 16.4.2025. Varaa siis käsittelylle Aalto-yliopistossa riittävästi aikaa ennen kohdeyliopiston hakuajan umpeutumista! Myöhästyneitä hakemuksia ei käsitellä.
- Opiskelija täyttää sähköisen hakulomakkeen, myös vuoden 2024 ja 2025 haussa: https://openregistration.aalto.fi/?ff/fi/JOO_2022
- Huom! Hakemuksen pakolliset liitteet ovat opintosuoritusote ja kotiyliopiston puolto, esim. ohjelman suunnittelijan/koordinaattorin sähköpostikuittaus. ARTSissa puoltosähköposti pyydetään akateemiselta ohjaajalta.
- Haettavat opinnot tulee eritellä hakulomakkeelle opintojakson/kurssin tarkkuudella.
- Tarkista vaatiiko kohdeyliopisto omia hakemuksia Aallon sähköisen hakemuksen lisäksi, esim. paperisen lomakkeen. Sähköisen lomakkeen voi korvata paperilomakkeella, jos kohdeyliopisto sitä käyttää.
- Mikäli puolto on myönteinen, hakemus toimitetaan eteenpäin kohdeyliopistoon.
- Kohdeyliopisto käsittelee hakemuksen ja ilmoittaa päätöksestä suoraan hakijalle oman aikataulunsa mukaisesti.
Aalto-yliopisto kohdeyliopistona
Ohjeet muiden yliopistojen opiskelijoille, jotka ovat hakeutumassa Aalto-yliopiston JOO-opintoihin:
Muut yhteisopinnot
Aalto-yliopisto ja sen korkeakoulut ovat JOO-sopimuksen lisäksi mukana myös muissa yhteistyösopimuksissa ja verkostoissa jotka antavat opiskelijoille mahdollisuuden suorittaa opintoja toisissa yliopistoissa. Alla on lyhyesti esitelty yhteistyösopimuksia ja verkostoja, lisätietoa löytyy verkostojen omilta sivuilta.
Aalto-yliopisto kuuluu suomalaisten tekniikan alan yliopistojen muodostamaan FITech-verkostoyliopistoon. Tämä mahdollistaa yksittäisten kurssien, sivuaineiden tai kokonaisen maisteritutkinnon opiskelun muissa verkoston yliopistoissa. FITechin opintotarjonta koostuu verkoston yliopistojen valikoiduista kursseista, joiden joukossa on monipuolisesti mm. projektinhallinnan, energiatekniikan ja informaatioteknologian kursseja. Kaikki opinnot ovat maksuttomia ja monet kurssit on mahdollista suorittaa täysin tai osittain verkko-opintoina.
Tutustu opintoihin ja hae kursseille osoitteessa https://fitech.io/fi/opinnot/.
Co-op Network Studies (CNS) on kymmenen yliopiston laajuinen yliopistoverkosto, jonka opetusta kehittää, tuottaa ja koordinoi Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti yhteistyössä verkoston yliopistojen kanssa. Vuonna 2005 perustettu yliopistoverkosto tarjoaa monitieteisiä osuustoiminnan ja yhteisötalouden sivuainekursseja ja -kokonaisuuksia verkko-opetuksena. Lisäksi CNS-koordinaatioyksikkö on aktiivisesti mukana kehittämässä ja tutkimassa osuustoimintaa sivuavia teemoja yhteistyökumppaneidensa kanssa. Opintoja rahoittavat ja tukevat suomalaiset osuuskunnat ja keskinäiset yritykset osuustoiminnan neuvottelukunnan kautta sekä Pellervo-seura ja Helsingin yliopisto.
UniPID – Finnish University Partnership for International Development – on suomalaisten yliopistojen verkosto, joka tukee yliopistojen globaalin vastuun tavoitteiden toteutumista. UniPID vahvistaa ja edistää globaaleihin kehityskysymyksiin kohdistuvaa tieteidenvälistä koulutusta, tutkimusta ja yliopistojen yhteiskunnallista vaikutusta. UniPID tukee globaaliin kehitykseen liittyvää koulutusta erityisesti koordinoimalla kestävän kehityksen virtuaaliopintoja, tukemalla suomalaisten kehitystutkimuksen alan tohtoriopiskelijoiden koulutusta ja myöntämällä vuosittaisen kehitystutkimuksen maisteripalkinnon. UniPID tukee jäsenyliopistojen tutkimusyhteistyötä ja tutkijoiden verkostoitumista sekä Suomessa että kansainvälisten kumppanien kanssa. UniPID:n kautta jäsenyliopistot osallistuvat myös kansalliseen ja kansainväliseen tutkimus- ja kehityspoliittiseen keskusteluun pyrkien vahvistamaan korkeakoulutuksen ja tutkimuksen roolia kehitysyhteistyössä sekä vaikuttamaan kansalliseen ja kansainväliseen globaalien haasteiden tutkimusagendaan.
UniPID koordinoi englanninkielistä ja monitieteellistä kansainvälisen kestävän kehityksen virtuaaliopinto-ohjelmaa. Ohjelma koostuu monipuolisesta valikoimasta viiden opintopisteen laajuisia virtuaalikursseja, jotka ovat ilmaisia kaikkien jäsenyliopistojen opiskelijoille ja soveltuvat osaksi sekä alempaa että ylempää korkeakoulututkintoa. Opiskelijat voivat suorittaa myös 25 opintopisteen laajuisen sivuainekokonaisuuden Sustainability in Development. Kurssit tarjotaan helppokäyttöisen virtuaaliopintoalustan kautta. Kurssivalikoima ja rekisteröityminen UniPID:n nettisivuilla: www.unipid.fi, josta löytyy myös lisätietoa verkostosta.
DocNet on tohtoriopiskelijoiden verkosto (https://www.unipid.fi/researchers/docnet/). UniPID DocNet on valtakunnallinen hanke, joka tukee kehitystutkimuksen tohtoriopiskelijoiden tieteidenvälistä koulutusta ja verkostoitumista. UniPID DocNet on UniPIDin jäsenyliopistojen, kuten Aalto-yliopiston, tohtoriopiskelijoille ja väitöskirjojen ohjaajille.
Vuoden 2021 alusta lähtien Aalto yliopisto on ollut Hilman, valtakunnallisen sukupuolentutkimuksen verkoston jäsen. Verkoston tavoitteena on sukupuolentutkimuksen valtakunnallisen opetuksen kehittäminen ja toteuttaminen. Verkosto tarjoaa kursseja sekä kandi- että maisteritasolla.
Kaikilla Aallon opiskelijoilla on mahdollisuus osallistua Hilman verkkokursseille. Kurssit käsittelevät erilaisia yhteiskunnallisia ilmiötä, kuten työelämää ja suomalaista hyvinvointivaltiota sukupuolen, rodun, intersektionaalisuuden ja tasa-arvon näkökulmista.
Lue lisää https://blogs.helsinki.fi/hilma-verkosto/
Kun olet suorittanut Hilma-kurssin, saat sähköpostiisi ohjeet suorituksen hyväksilukemisesta Aallon tutkintoon. Seuraa ohjeita huolellisesti. Jos sinulla on hyväksilukemiseen liittyen kysyttävää, olethan yhteydessä osoitteeseen [email protected].
Ammattikorkeakoulujen kurssitarjonta muodostuu kurssitarjottimista ja rajatuista sopimuspohjaisista opiskelumahdollisuuksista. Opiskelumahdollisuudet perustuvat opetusyhteistyön sopimuksiin, ja niiden perusteella Aalto-yliopiston läsnä oleva tutkinto-opiskelija voi hakea oikeutta suorittaa opintoja suomalaisessa ammattikorkeakoulussa. Opinto-oikeutta voivat hakea sekä kandidaatti-, maisteri- että tohtoriopiskelijat.
Ammattikorkeakoulujen kurssitarjotin Aalto-yliopiston opiskelijoille
Kursseille hakeudutaan kohdekorkeakoulun ohjeiden ja aikataulujen mukaisesti. Selvitä omasta ohjelmastasi kurssin hyväksymisestä HOPSiin ja osaksi tutkintoa ennen kurssille hakeutumista.
- XAMKin tarjonta: https://koulutuskalenteri.xamk.fi/aalto-opintotarjonta/
Korkeakoulujen laitosten opetusyhteistyön sopimusten opiskelumahdollisuudet tiedotetaan suoraan rajatulle opiskelijaryhmälle. Näihin opintoihin ilmoittaudutaan sopimuksen mukaisesti, ja ne luetaan osaksi tutkintoa.
Haluatko hankkia erityisosaamista osaksi maisterintutkintoasi? Kiinnostaako itäisen Euroopan (ml. Ukraina, itäisen Keski-Euroopan, Kaakkois-Euroopan ja Baltian maat), Venäjän, Keski-Aasian tai Etelä-Kaukasuksen maiden asiantuntijuus? Hae VIExpertin maisteritasoiseen erikoistumisohjelmaan! Hakuaika on maalis-huhtikuussa.
Aalto-yliopisto on mukana valtakunnallisessa 12 yliopiston verkostossa, joka koordinoi VIExpert-asiantuntijaopintoja. VIExpertissä voit muotoilla maisterintutkinnostasi yksilöllisen kokonaisuuden ja erottua näin työmarkkinoilla. Etä- ja lähiopetus, kesäkoulu, opintomatka sekä maisterintutkielman lisäohjaus vahvistavat alueasiantuntemustasi ja tukevat maisterintutkielmasi valmistumista. Voit hakea VIExpertiin monista eri lähtökohdista ja yhdistää esimerkiksi teknisen tai kaupallisen alan maisterintutkintoosi monitieteiset alueopinnot.
Lisätietoja VIExpertin verkkosivuilta
- Julkaistu:
- Päivitetty: