Neurotieteen ja lääketieteellisen tekniikan laitos

Sanojen käsittely ja oppiminen aivokuorella kielellisessä kehityshäiriössä ja tavallisessa kielen kehityksessä

Etsimme osallistujia tutkimukseen, jonka päämääränä on selvittää, miten tuttujen ja uusien sanojen käsittely aivoissa on erilaista aikuisilla, joilla on lapsena todettu kielellistä vaikeutta, verrattuna tavalliseen kielen kehitykseen.
Kuva aivovasteista tutuille sanoille kielihäiriöisillä lapsilla.

Aiemmassa kokeessa 10-15-vuotiailla lapsilla havaittiin, että kielihäiriöisten lasten puhutuille sanoille syntyneet aivovasteet eivät eronneet kokonaisuudessaan muodoltaan tai ajoitukseltaan verrokkiryhmästä (ks. kuva yllä). Kuitenkin kielihäiriöisten lyhytkestoiset muistijäljet sanoille olivat heikompia kuin verrokeilla. Englanninkielinen julkaisu aiemmasta tutkimuksesta löytyy täältä. Tämän uuden tutkimuksen tavoitteena on selvittää tarkemmin tämän ilmiön mahdollista yhteyttä uusien sanojen oppimiseen.

Tässä tutkimuksessa tutkitaan tuttujen sanojen käsittelyä ja uusien sanojen oppimista aivokuorella aikuisilla, joilla joko on tai ei ole historiaa kielellisestä kehityshäiriöstä. Tutkimukseen pyritään saamaan yhteensä 40-50 osallistujaa. Tutkimukseen osallistuminen kestää yhteensä 6 päivää (ks. tarkemmin alla). 

Tutkimuksen vaiheet

Tutkimukseen kuuluu 2-3 tutkimuskertaa Espoon Otaniemessä sekä itsenäisesti suoritettava oppimistehtävä kolmena päivänä.

  1. Ensimmäisenä päivänä suoritetaan neuropsykologinen tutkimus, jossa tutkitaan kielellisiä ja päättelytaitoja, ja jolla varmistetaan soveltuvuus tutkimukseen. Neuropsykologiseen tutkimukseen kuluu noin 3h, ja saatte kirjallisen yhteenvedon sen tuloksista. Tämän kartoituksen perusteella määritetään soveltuvuus aivotutkimusosioon. Jos osallistut vain tähän osioon, maksetaan korvausta 50€. Jos tulet kauempaa, tämä osio voidaan tehdä myös samana päivänä kuin ensimmäinen aivokuvantamismittaus.
  2. Toisena päivänä suoritetaan ensimmäinen magnetoenkefalografiamittaus (MEG), jossa kuunnellaan sanoja. Tähän kuluu valmistelut mukaan lukien noin 30 minuuttia (itse mittaus 10min).
  3. Kolmantena päivänä suoritetaan itsenäisesti yksinkertainen oppimistehtävä (koehenkilöille lähetettävän linkin kautta). Tämän suorittamiseen menee noin 20 minuuttia.
  4. Neljäntenä päivänä suoritetaan itsenäisesti sama oppimistehtävä.
  5. Viidentenä päivänä suoritetaan itsenäisesti sama oppimistehtävä.
  6. Viimeisenä päivänä suoritetaan toinen magnetoenkefalografiamittaus (MEG). Mittaus on samanlainen kuin ensimmäisellä kerralla. Mittauksen lisäksi viimeisenä päivänä suoritetaan kaksi yksinkertaista tehtävää. Näiden jälkeen tehdään rakenteellinen magneettikuvaus (MRI, noin 10min).

Koko tutkimukseen osallistuville maksetaan korvausta 150€. Osallistujille voidaan korvata myös matkakulut.

Voitte tutustua mittausten kulkuun alla olevalta videolta.

Kriteerit

Kriteerinä KIELIHÄIRIÖRYHMÄÄN osallistumiselle on:

  • Sinulla on aiemmin todettu kielellinen kehityshäiriö / kielellinen erityisvaikeus / dysfasia (kielen ymmärtämisen ja/tai tuottamisen vaikeuksia). Sinulla voi tämän lisäksi olla myös lukivaikeus. Voit osallistua tutkimukseen, vaikka et tällä hetkellä koe vaikeuksia puheen tuottamisessa tai ymmärtämisessä, jos sinulla on lapsuudessa todettu kielellinen vaikeus.

Tutkimuksessa kerätään myös vertailuryhmä osallistujista, joilla ei ole kielellistä vaikeutta.        Kriteerinä tähän VERTAILURYHMÄÄN osallistumiselle on:

  • Sinulla ei ole kielen ymmärtämisen tai tuottamisen vaikeuksia, haasteita vieraiden kielten oppimisessa, tai lukivaikeutta.

Kriteerit KAIKILLE tutkimukseen osallistuville:

  • Olet 18-45-vuotias.
  • Olet oikeakätinen.
  • Kehossasi ei ole metallia (esim. kirurgiset klipsit, hammasraudat, tatuoinnit, kulmien/ripsien kestoväri).
  • Sinulla on normaali kuulo (ei kuulonalenemaa).
  • Sinulla ei ole voimakasta ahtaan paikan tai kovien äänten pelkoa (magneettikuvaus).
  • Äidinkielesi on suomi ja et ole kaksikielinen/monikielinen (lapsuuden kotikieli ollut vain suomi, vieraiden kielten opiskelu kouluiässä ei ole este).
  • Sinulla ei ole neurologia sairauksia, vakavia mielenterveyden ongelmia, päihdeongelmaa, laaja-alaisia kehityksen vaikeuksia tai näönvaraisen hahmottamisen vaikeuksia.

Jos haluatte osallistua tutkimukseen, lähettäkää sähköpostia vastaavalle tutkijalle (yhteystiedot löytyvät alta).

Voitte olla yhteydessä myös puhelimitse, jos olette epävarmoja siitä sovitteko tutkimusryhmään tai haluatte kysyä jotain tutkimuksesta!

 Anni Nora

Anni Nora

Vastaava tutkija, psykologi
  • Julkaistu:
  • Päivitetty: