Käytä opintojen suunnitteluun huolella aikaa. Sinun on tehtävä tärkeitä päätöksiä opintojesi eri vaiheista:
- Miten suunnitella opinnot niin, että on mahdollista valmistua tutkinnon tavoiteajassa?
- Mitä opintoja sisällyttää tutkintosi laajuuteen?
- Mitä sivuaineopintoja ja vapaasti valittavia opintoja valitset?
- Sisällytätkö opintoihisi vaihtojakson tai harjoittelun ulkomailla?
- Mitä projekteja sisällyttää opintoihin?
- Mistä aiheesta teet opinnäytteen?
Opintojen kokonaisuuden määrittelyssä sinua helpottaa oma henkilökohtainen opintosuunnitelma. Hyvin suunnitellut opinnot ovat avain onnistumiseen.
HOPS
Henkilökohtainen opintosuunnitelma (HOPS) on kätevä työkalu omien opintojen suunnittelemiseen. Opiskelija laatii henkilökohtaisen opintosuunnitelman yhdessä koulutusohjelmansa oman akateemisen ohjaajan (pääaineen tai ohjelman lehtori tai professori) ja opintokoordinaattorin kanssa. Vaikka HOPS on pakollinen asiakirja, on se myös hyödyllinen työkalu opiskelijalle, sillä hyvin suunniteltu henkilökohtainen opintosuunnitelma auttaa seuraamaan, miten opinnot etenevät ja luo opintoihin konkreettisia välietappeja.Henkilökohtainen opintosuunnitelma päivitetään tarvittaessa tai opiskelijan pyynnöstä opiskelijan, akateemisen ohjaajan ja opintokoordinaattorin toimesta. HOPS pohjautuu opinto-oppaassa esitettyihin tutkintovaatimuksiin sekä tarjottuihin kursseihin.
HOPS-työkaluja, jotka ovat käytössä Aalto ARTSissa:
Suunnitelmaa voi muuttaa myöhemmin, mutta tarkoituksena on melko pysyvä realistinen suunnitelma, joka tukee sinua opinnoissasi. Voimassaolevaa suunnitelmaa tarvitaan esimerkiksi sivuainehakuun ja vaihtohakuun.
Sisu-tukea
Jos sinulla on ongelmia HOPSin tekemisessä tai kursseille ilmoittautumisessa Sisussa, etkä löydä vastausta Sisu-ohjeista, voit tulla käymään Sisu-klinikalla. Klinikalla ei järjestetä luentoa, vaan neuvonta tapahtuu yksilöohjauksena. Klinikka soveltuu perustutkinto-opiskelijoille. Klinikoiden ajankohdat ja linkki:
SISU-klinikat kevätlukukaudella 2025
Zoom-linkki on sama kaikkiin klinikoihin: https://aalto.zoom.us/j/64516644762
Tammikuu
17.1. klo 13-14.30
24.1. klo 13-14.30
Helmikuu
13.2. klo 10-11.30
14.2. klo 13-14.30
Maaliskuu
13.3. klo 10-11.30
14.3. klo 13-14.30
Huhtikuu
10.4. klo 10-11.30
15.4. klo 13-14.30
Toukokuu
7.5. klo 13-14.30
13.5. klo 13-14.30
15.5. klo 10-11.30
Kesäkuu
6.6. klo 13-14.30
9.6. klo 13-14.30
18.6. klo 13-14.30
Opintojen suorittaminen
Opiskelijan on ilmoittauduttava etukäteen kurssi-ilmoittautumisaikana kullekin kurssille, jonka opetusta hän aikoo seurata. Kursseille ja tentteihin ilmoittaudutaan Sisun kautta. Mahdollisesti poikkeavasta ilmoittautumistavasta esim. kirjallisesti tai sähköpostitse kertoo kyseisen kurssin opettaja.
Kursseille ilmoittautuminen alkaa pääsääntöisesti 28 päivää ennen periodin alkua, ja päättyy 7 päivää periodin alkamisen jälkeen. Kielikursseilla ja kursseilla, joilla osallistujamäärä on rajoitettu, ilmoittautuminen päättyy 7 päivää ennen periodin alkamista.
Tästä poikkeavat ilmoittautumisajat ilmoitetaan kurssikuvauksen yhteydessä, tai viimeistään opetustapahtuman yhteydessä. On ohjelman ja kurssin opettajan vastuulla tiedottaa, mikäli kurssilla käytetään poikkeavia ilmoittautumisaikoja.
HUOM! Kurssin opetus ei aina ala heti periodin alussa. Huomaa, että kurssi-ilmoittautumisen kohdalla noudatetaan silti periodia, jolle kurssin aloitus osuu. Erityisistä syistä kurssin ilmoittautumisaika voi myös poiketa yleisohjeesta. Tarkista valitsemiesi kurssien ilmoittautumisajat aina Sisusta.
Kursseille ottamisen priorisointijärjestys Aalto ARTSissa 9.8.2021 lähtien
Taiteiden ja suunnittelun akateemisen komitean päätös 16.6.2021.
Priorisointijärjestys on seuraava 9.8.2021 lähtien:
1. Ohjelman/pääaineen opiskelijat, joilla kurssi kuuluu ko. ohjelman/pääaineen opintoihin
2. Ohjelman/pääaineen vaihto-opiskelijat, joiden opintosuunnitelmaan kurssi on hyväksytty
Lisäksi kurssille on voitu määritellä kiintiöt seuraaville opiskelijoille
3. opiskelijat, joilla kurssi kuuluu sivuaineen opintoihin
4. erilaisten liikkuvuusopintojen kautta kurssille hakeneet opiskelijat (JOO-opinnot, erillisopinnot ym.)
Jäljelle jääneet paikat voidaan täyttää seuraavien kohderyhmien opiskelijoilla:
5. muut ARTSin opiskelijat
6. Aallon opiskelijat
Kursseilla, jotka on tarkoitettu monialaisiksi, voidaan käyttää kurssin osaamistavoitteisiin soveltuvaa prioriteettijärjestystä (esim. UWAS- ja TAS:in tarjoamat valinnaiset taide- ja teoriakurssit), huomioiden kuitenkin yliopiston velvoite mahdollistaa opiskelijan opintojen eteneminen ko. tutkinnon tavoiteajassa. Kursseille voidaan perustellusta syystä määritellä kiintiöt eri opiskelijaryhmille.
Kursseille ottamisen priorisointipäätös ei vaikuta opettajan oikeuteen asettaa kurssille esitietovaatimuksia.
Kurssin täyttyessä opiskelijoista, joilla kurssi kuuluu ohjelman/pääaineen opintoihin, voidaan opiskelijavalinnassa huomioida yliopiston velvoite mahdollistaa opiskelijan opintojen eteneminen ko. tutkinnon tavoiteajassa.
Aalto ARTS Kritiikkiohje
(Sisältöä päivitetään. Pahoittelemme häiriötä!)
TSAK 1/2022 päätöksen mukaan:
Opiskelijalle voidaan perustellusta syystä myöntää oikeus vaihtaa ohjelmaa korkeakoulun sisällä. Opiskelijan tulee liittää hakemukseen henkilökohtainen opintosuunnitelma, josta käy selville, miten opiskelija on suunnitellut suorittavansa tutkinnon uudessa ohjelmassa, sekä muut vastaanottavan ohjelman edellyttämät liitteet. Ennen ohjelman vaihdon hakemista opiskelijan tulee käydä keskustelu henkilökohtaisesta opintosuunnitelmastaan siinä ohjelmassa, josta hän hakee vaihtoa.
Ohjelman vaihtamisen edellytys on, että opiskelija on osoittanut ohjelmassa opiskelua varten tarvittavan osaamisen ja motivaation sen ohjelman opintojen suorituksilla, johon hän hakee vaihtoa, sekä mahdollisilla muilla vastaanottavan ohjelman edellyttämillä tavoilla.
Ohjelmaa vaihtava opiskelija luopuu opinto-oikeudestaan aiempaan ohjelmaan. Jos ohjelman vaihto hyväksytään, aiemman ohjelman opinnot pyritään sijoittamaan mahdollisimman suurelta osalta uudessa ohjelmassa suoritettavaan tutkintoon. Edellä määritellyt ohjelman vaihtamista koskevat periaatteet koskevat myös pääaineen vaihtamista.
Ohjelman vaihtamisesta tekee päätöksen vastaanottavan ohjelman johtaja. Pääaineen vaihtamisesta tekee päätöksen ohjelmanjohtaja vastaanottavan pääainevastaavan esityksestä. Ohjelman vaihtaminen ei koske Aalto-ohjelmia eikä arkkitehtuurin ja maisema-arkkitehtuurin pääaineeseen tai maisteriohjelmaan siirtymistä.
Kuinka edetä:
- Keskustele henkilökohtaisesta opintosuunnitelmastasi nykyisen ohjelmasi ohjelmajohtajan kanssa
- Keskustele suunnitelmistasi vastaanottavan ohjelman/pääaineen ohjelmajohtajan tai pääainevastaavan kanssa
- Tee vapaamuotoinen hakemus, jossa kerrot motivaatiostasi hakea siirtoa. Liitä mukaan opintosuunnitelmasi sekä muut ohjelman/pääaineen mahdollisesti pyytämät liitteet.
- Lähetä hakemus vastaanottavalle ohjelmalle (ohjelmajohtaja ja/tai pääainevastaava).
- LES valmistelee ohjelmajohtajan allekirjoitettavaksi päätöksen, jos hakemus hyväksytään. Hakemuksesta tulee tämän jälkeen päätöksen liite.
- Jos hakemus hyväksytään, LES muuttaa opinto-oikeutesi SISUssa ja menetät opiskeluoikeutesi edellisessä ohjelmassa.
Opintojen ohjaus
Ohjausta Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa (ARTS) antavat pääasiassa pääaineen/ohjelman koordinaattorit ja suunnittelijat sekä akateemiset ohjaajat.
Jokaiselle pääaineelle ja ohjelmalle on nimetty opintokoordinaattori/suunnittelija, joka neuvoo opintojen suunnitteluun ja suorittamiseen liittyvissä asioissa. Oppimispalveluihin kuuluvat lisäksi kansainvälisten asioiden koordinaattorit, jotka neuvovat esimerkiksi vaihtoon liittyvissä asioissa. ARTSilla on myös oma opinto-ohjaaja, joka tukee laajemmin opintojen aikaisissa pohdinnoissa (ks. tarkemmin alla).
Jokaiselle opiskelijalle osoitetaan opintojen alussa akateeminen ohjaaja. Akateemisen ohjaajan tehtävänä on tukea ja ohjata opiskelijaa opinnoissaan ja seurata opintojen etenemistä. Yksi ohjauksen työkaluista on henkilökohtainen opintosuunnitelma (HOPS), jonka opiskelija laatii yhdessä akateemisen ohjaajan kanssa ja jota tarkastellaan tarpeen mukaan. Akateemisen ohjaajan kanssa voi keskustella myös mm. opintoihin liittyvistä valinnoista, harjoittelupaikoista, vaihto-opinnoista, työllistymisestä ja muista mieltä askarruttavista asioista.
Aalto-yliopiston opiskelijoille tarjolla olevia muita ohjaus- ja hyvinvointipalveluita ovat:
Opiskelijapalvelupiste Starting Point
Starting Point of Wellbeing
Opinto- ja urapsykologit
YTHS
Aalto-papit
Ura- ja rekrytointipalvelut
Oppimiskeskus
Henkilökohtaiset opintojärjestelyt
ARTSin oma opinto-ohjaaja
Opinto-ohjaajan kanssa voit pohtia opiskeluun ja tulevaisuuden suunnitelmiin liittyviä kysymyksiä, saada tukea tilanteesi jäsentämiseen sekä apua opintojen laajempaan suunnitteluun ja tavoitteiden asettamiseen. Opinto-ohjaaja voi auttaa myös tilanteissa, joissa haluat keskustella opinnoistasi jonkun kanssa, etkä tiedä, keneen ottaisit yhteyttä.
Opinto-ohjaaja voi auttaa, kun haluat esimerkiksi
- pohtia omia vahvuuksiasi ja kiinnostuksen kohteitasi
- kartoittaa erilaisia opintovaihtoehtoja (sivuaineet, opiskelijavaihto jne.)
- keskustella mistä tahansa opintoihin liittyvästä, joka mietityttää (motivaatio, ohjelman/alan vaihto jne.)
Aika opinto-ohjaajalle varataaan MyStudiesissa. Tapaamisen pituus on 45 minuuttia ja varattavia aikoja (n. 3/vko) on eri viikonpäivinä.
Siirtymäpolut kandidaattiohjelmista maisteriohjelmiin Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa
Tietoa hakuprosessista kandidaattiohjelmista maisteriohjelmiin Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa.
Aalto ARTSin opetusportfoliouudistus 2022
Tietoa opetusfoliouudistuksesta 2022
Ilmoittautuminen kevätlukukaudelle 2024 Oilissa 27.11.2023-5.1.2024
Kevätlukukauden 2024 lukuvuosi-ilmoittautuminen Olilssa 27.11.2023-5.1.2024.