Taiteiden ja suunnittelun tohtoriohjelma
Taiteelliset osat
Taiteiden alalla väitöskirjaan voi sisältyä myös taideproduktio tai useamman, toisiinsa merkityksellisesti liittyvän taideproduktion sarja, media- tai muotoiluprojekti. Väitöskirjaan sisältyvien taiteellisten osien tulee pääsääntöisesti olla jatko-opinto-oikeuden voimassaollessa syntynyttä tuotantoa.
Taiteellisen osan tai osien on oltava dialogisessa ja analysoivassa suhteessa taiteellisen väitöskirjan kirjalliseen osaan. Tohtoriopiskelijan tulee esitellä kirjallisessa osassa taiteellisen osan tavoitteet, menetelmät ja tulokset. Tapa, jolla taiteellinen osa kiinnittyy tutkimukseen, voi vaihdella metodologisen taustan mukaan. Taiteellisen osan tulee artikuloida tai tuoda esiin tutkimussuuntansa sekä sen mahdollisuudet kiinnittyä uudenlaiseen ymmärrykseen, tietoon ja sisältöön.
Tohtorinkoulutusneuvosto nimittää vähintään yhden ohjaajan, jolla on oltava tohtorin tutkinto. Jos kyse on taiteellisesta tai käytäntöön pohjautuvasta väitöskirjasta, voidaan taiteellisten ansioiden tai tutkimusalan osaamisen perusteella nimittää toinen ohjaaja, jolla ei ole tohtorin tutkintoa.
Taiteellisen osan esitysten, kuten näyttelyiden, on oltava julkisia ja ne on järjestettävä siten, että ne ovat yleisön tavoitettavissa. Julkisen esityksen yhteydessä tohtoriopiskelijan on ilmoitettava, että esitys on osa väitöskirjaa.
Tohtoriopiskelijan on pyydettävä taiteellisen osan esitarkastusta tohtorinkoulutusneuvostolta viimeistään kaksi kuukautta ennen esitystä. Ennen esitarkastusta tohtoriopiskelijan on toimitettava esitarkastajille ja tohtorinkoulutusneuvoston jäsenille kutsu esitykseen ja taiteellista osaa koskeva kirjallinen selvitys.
Kirjallisessa selvityksessä tohtoriopiskelija selventää taiteellisen osan paikkaa, roolia ja osuutta tutkimuksen suunnitellussa kokonaisuudessa. Selvityksessä tulisi käsitellä taiteellisen osan dialogista suhdetta kirjalliseen osaan sekä esityksen paikan ja esityksen eri kontekstien valintaa sekä roolia. Selvityksen tulisi olla pituudeltaan 5–10 sivua.
Keskustele vastuuprofessorisi kanssa tohtoriopintojesi alussa, tarvitseeko taiteelliset osasi esitarkastaa erikseen ennen väitöskirjasi kirjallisen osan esitarkastusta vai esitarkastetaanko molemmat yhtä aikaa.
Tee pyyntö taiteellisen osan esitarkastuksesta tohtorinkoulutusneuvoston sihteerille vähintään kahta kuukautta ennen esitystä. Pyyntö tehdään lomakkeella (Request for pre-examination of artistic component), joka on saatavilla Lomakkeet tohtoriopiskelijolle -sivulla (aalto.fi).
Taiteellinen osa voidaan esitarkastaa erikseen ennen kirjallisen osan esitarkastusta, mikäli sen esitarkastus on suoritettava paikan päällä (esim. näyttelytilassa) tai siihen on jokin muu tohtoriopiskelijan ja laitoksen esittämä ja tohtorinkoulutusneuvoston hyväksymä syy. Jos osan/osien esitarkastusta ei suoriteta erikseen, ne esitarkastetaan yhdessä kirjallisen osan kanssa. Tässä tapauksessa esitarkastus suoritetaan osan/osien taltiointien perusteella, tai tohtoriopiskelija antaa esitarkastajille mahdollisuuden tarkastella alkuperäisiä produktioita tai projekteja.
Vastuuprofessorin ehdotuksen perusteella tohtorinkoulutusneuvosto nimeää taiteelliselle osalle vähintään kaksi esitarkastajaa. Esitarkastajilla on oltava riittävä tutkimus- ja taiteellinen pätevyys ja asiantuntemus väitöskirjan edustamalta tutkimusalalta. Vähintään yhdellä heistä on oltava tohtorin tutkinto. Esitarkastajat ovat korkeakoulun ulkopuolisia, riippumattomia asiantuntijoita alalla, ja heillä on mielellään myös kansainvälisen tason asiantuntemusta alalla.
Laitoksen on toimitettava tieto esitarkastajiksi esitettävistä tohtoriopiskelijalle viimeistään silloin, kun esitys toimitetaan tohtorinkoulutusneuvoston sihteerille, koska tohtoriopiskelijalle on varattava tilaisuus esittää huomautuksensa esitarkastajien valinnasta ennen päätöksen tekoa.
Jokainen tohtoriopiskelijan taiteellinen osa esitarkastetaan erikseen. Kullekin osalle voidaan nimetä samat tai eri esitarkastajat, ja heille annetaan mahdollisuus lukea edelliset lausunnot.
Esitarkastajien odotetaan tarkastelevan seuraavia kolmea toisiinsa liittyvää näkökulmaa:
- työn suhde tohtoriopiskelijan tutkimusaiheeseen ja työn merkitys aiheen kannalta
- työn taiteellinen toteutus
- esityksen konteksti
"Työn merkitys aiheen kannalta" tarkoittaa taiteellisen osan ja tutkimusprojektin suunnitellun kokonaisuuden dialogista suhdetta. ”Taiteellisella toteutuksella” tarkoitetaan taiteellisen osan ansioita omassa tyylilajissaan ja toteutuksen teknistä tasoa. ”Esityksen kontekstilla” tarkoitetaan sen julkaisupaikkaa ja esityksen synnyttämiä sosiaalisia, ammatillisia ja kulttuurisia keskusteluja. Työn julkaisupaikan tulee olla merkityksellinen projektin tavoitteiden näkökulmasta.
Taiteellinen esitarkastus on vertaisarviointia, joka osaltaan kehittää taiteellisen tutkimuksen yhteisöä, sen käytänteitä ja instituutioita. Eräs esitarkastuksen tavoite on arvioida työn kytkeytymistä alansa ajankohtaiseen kehitykseen ja sen vaikuttavuutta taiteellisen tutkimuksen saralla.
Arviointityössä on huomioitava, että tutkimuskontekstissa taide- ja muotoilutyöt usein kehittävät uusia ja kokeellisia muotoja ja käytäntöjä. Sen vuoksi arvioinnissa ei pitäisi pelkästään tarkastella sitä, noudattaako taiteellinen osa tiettyjä taiteellisia ja/tai tutkimusta koskevia standardeja, vaan ottaa huomioon myös se, että mahdollinen standardien vastaisuus voi olla tarkoituksenmukaista, kun huomioidaan taiteellisen osan toteutustapa. Taiteellinen osa tulee arvioida ottaen huomioon, että se on vain osa laajempaa tutkimusta.
Arviointi tulee toteuttaa kriittisellä mutta rakentavalla tavalla. Esitarkastuksen tarkoituksena ei ole ainoastaan arvioida työtä vaan auttaa tunnistamaan työn ominaisuudet ja vahvuudet suunnitellun väitöskirjatyön kontekstissa. On tärkeää, että esitarkastaja syventyy työhön ja selittää havaintonsa ja ehdotuksensa selkeästi ja dialogisesti.
Otettuaan huomioon edellä mainitut seikat esitarkastajat toimittavat kirjalliset lausuntonsa tohtorinkoulutusneuvostolle kuukauden kuluessa produktion tarkastamisesta. Esitarkastajan on todettava selkeästi tohtorinkoulutusneuvostolle annetussa lausunnossa, suosittaako hän taiteellisen osan hyväksymistä osaksi väitöskirjaa. Lausuntoon voi lisäksi sisältyä ehdotuksia, jotka auttavat tohtoriopiskelijaa tutkimuksensa kehittämisessä.
Tohtoriopiskelijalle tarjotaan mahdollisuus vastata lausuntoihin ennen kuin tohtorinkoulutusneuvosto tekee lopullisen päätöksen.
Tohtoriopiskelija vastaa aina tuotannon taltioinnista tai dokumentoinnista. Laitoksen on avustettava tekijää korkeatasoisen taltioinnin järjestämisessä. Taltioinneista tulee voida muodostaa selkeä kuva tuotannon tai projektin sisällöstä ja esillepanosta.
Tuotannon tallenne tai dokumentointi on toimitettava tohtorinkoulutusneuvoston sihteerille kuukauden sisällä esitarkastuksesta ja ennen kuin taiteellisen osan sisällyttämisestä väitöskirjaan päätetään tohtorikoulutusneuvostossa. Jos taiteellista osaa ei ole esitarkastettu erikseen, dokumentaatio on toimitettava yhdessä kirjallisen osan kanssa esitarkastusta varten. Näyttelyistä tallennetaan 10–30 valokuvaa, joista käy ilmi esillä olevat työt ja niiden ripustus. Esityksistä tallennetaan 2–5 min video ja 5–10 valokuvaa.
Taideproduktio-osaan voidaan hyväksyä yhteistuotantoja tai -projekteja, jos väitöskirjan tekijän itsenäinen osuus niissä on merkittävä ja selvästi osoitettavissa. Itsenäinen osuus ja muut tekijät on selvitettävä kirjallisessa osassa. Tohtoriopiskelijan tulee hyväksyttää tämä selvitys muilla tekijöillä.
- Julkaistu:
- Päivitetty: