Korkeakoulutus Suomessa
Suomessa korkea-asteen koulutusta antavat yliopistot ja ammattikorkeakoulut. Ammattikorkeakoulut tarjoavat alempaan ja ylempään korkeakoulututkintoon johtavia opintoja. Yliopistot tarjoavat niitä ja niiden lisäksi tohtorin tutkintoon johtavia opintoja.
Yliopistot ja ammattikorkeakoulut tarjoavat erikoistumiskoulutusta ja erillisopintoja opintokokonaisuuksina ja yksittäisinä kursseina avointen yliopistojen ja avointen ammattikorkeakoulujen kautta sekä täydennyskoulutuksena. Nämä koulutusmuodot on suunniteltu mahdollistamaan elämänlaajuinen oppiminen.
Korkeakoulutus on ilmaista opiskelijoille, jotka ovat Suomen, EU- tai ETA-maiden kansalaisia. Muilta alueilta tuleville opiskelijoille on apurahajärjestelmä.
Korkea-asteen koulutus Suomessa | Opetus- ja kulttuuriministeriö
Poliittisesta näkökulmasta katsottuna suomalaisten korkeakoulujen tavoitteena on olla kansainvälisesti laadukkaita ja toisaalta vastata samalla paikallisiin tarpeisiin sekä samanaikaisesti nauttia opetuksen ja tutkimuksen vapautta.
Korkea-asteen koulutusta pidetään keinona rakentaa ja vahvistaa yhteiskuntaa, osallistua ammattitaitoisen työvoiman luomiseen sekä uudistaa kulttuuria ja yhteiskuntaa. Korkea-asteen koulutus on myös keino saavuttaa yhteiskunnallista hyvinvointia ja edistää tasa-arvoa, minkä vuoksi korkeakouluilla pitäisi olla valintajärjestelmiä ja ohjelmia, jotka on suunniteltu kattamaan nuoriso ja maahanmuuttajat.
Koska tieteellisen koulutuksen on tarkoitus edistää kansalaisten osaamistasoa, korkeakoulujen on tehtävä tieteellinen tieto näkyväksi yhteistyössä yhteiskunnan muiden sidosryhmien kanssa.
Tiedepolitiikan tavoitteena on tehdä suomalaisesta tieteen harjoittamisesta kansainvälisesti kilpailukykyistä, parantaa tieteen infrastruktuuria maassa ja suojella tieteen ja tutkimuksen avoimuutta.
Korkeakoulu- ja tiedepolitiikka ja sen kehittäminen | Opetus- ja kulttuuriministeriö