Palvelut

Dataan viittaaminen

Dataan viittaaminen on yhtä yksinkertaista kuin julkaisuihin viittaaminen. Dataviittaukset voidaan myös laskea, ja niitä voidaan käyttää tutkimuksen mittarina samoilla tavoin kuin viittauksia artikkeleihin. Dataan viittaaminen on olennaisen tärkeä tekijä oman datan saatavuuden, jakamisen ja uudelleenkäytön edistämisessä.
Laine, H (ed.) 2018 Tracing Data - Data Citation Roadmap for Finland. Helsinki, Finland: Finnish Committee for Research Data. URN: http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201804106446

Viittaaminen on tavanomainen tapa tunnustaa tekijän osuus perinteisissä tutkimustuotoksissa, kuten julkaisuissa. Samalla tavoin myös saavutukset datan keräämisessä ja tuottamisessa on tunnustettava. Omaan dataan kannattaa myös viitata rohkeasti.

Dataan viittaaminen edellyttää datan asianmukaista merkitsemistä. Datan ei tarvitse olla julkisesti avointa, mutta viittauksen luominen edellyttää, että datasta on saatavilla tietoa. Arkistoissa, metadata-arkistoissa ja julkaisijoiden palveluissa on metadatarekisterejä, joista saa luotettavaa tietoa viittausten luomista varten. 

Suositus

Viittauksen luominen dataan on helppoa. Periaatteessa voidaan noudattaa samoja sääntöjä kuin julkaisuihin viittaamisessa. Tärkeimmät osat ovat seuraavat:

  • Tekijä(t) – tekijä voi olla tutkimuksen vastullinen johtaja tai aineiston luoja, mutta muitakin tehtäviä voidaan nimetä
  • Nimi – tutkimusaineiston nimi
  • Päiväys – vuosi, jona tutkimusaineisto lisättiin arkistoon
  • Julkaisija – arkisto, johon data on tallennettu (nimi: esim. Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto, tai verkkotunnus: esim. http://www.fsd.tuni.fi)
  • Version numero – käytetään tapauksissa, joissa on saatavilla useita versioita
  • Saatavuustieto – suositellaan pysyvää digitaalista tunnistetta, esimerkiksi DOI tai URN

Selvitä, mitä data-arkistossa ehdotetaan

  • Kun viitattu data kuuluu tiettyyn arkistoon, arkistossa voidaan ehdottaa asianmukaista viittaustapaa tai jopa antaa valmis viittaus haettuun dataan.

Richard Darst, Enrico Glerean, Dan Häggman, Clemens Icheln, Mika Jalava, Mikhail Kuklin, … Ella Bingham. (2019). Illustration of Data Agents network of Aalto University: Data Agents: How to put research data management into practice? (Version 1.0). Zenodo. http://doi.org/10.5281/zenodo.3514961

  • Lisäksi voi olla erityissuosituksia, kuten Dryadin tapauksessa. Dryad suosittelee viittaamaan sekä alkuperäiseen artikkeliin että Dryadin tutkimusaineistoon.

Lisäohjeita

Tutkimusdatan hallinnan ohjeet

Näillä linkeillä voit selata tutkimusdatan hallinnan ohjeita.

Kuva oppimiskeskuksen sisätiloista. Kuvassa etualalla opiskelija istuu lukemassa kirjaa vihreässä tuolissa. Taka-alalla kaksi opiskelijaa keskustelee pyöreän pöydän ääressä., photo Tuomas Uusheimo

Tutkimusdatan jakaminen ja julkaiseminen

Yleiskatsaus ja ohjeita tutkimusdatan julkaisemisen ja jakamisen palveluihin.

Palvelut
People talking with each other

Tutkimusdatan hallinta ja avoin tiede

Tutkimusdatan hyvä hallinta on osa laadukasta tutkimusprosessia ja luo kilpailuetua. Sivu kokoaa Aalto-yliopiston tuen, palvelut ja ohjeet tutkimusdatan hallintaan.

Palvelut
Tätä palvelua tarjoaa:

Tutkimus- ja innovaatiopalvelut

Löysitkö tästä tarvitsemasi tiedon? Jos et, ota meihin yhteyttä.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty: