Tutkimusdatan jakaminen ja julkaiseminen
Yleiskatsaus ja ohjeita tutkimusdatan julkaisemisen ja jakamisen palveluihin.
Viittaaminen on tavanomainen tapa tunnustaa tekijän osuus perinteisissä tutkimustuotoksissa, kuten julkaisuissa. Samalla tavoin myös saavutukset datan keräämisessä ja tuottamisessa on tunnustettava. Omaan dataan kannattaa myös viitata rohkeasti.
Dataan viittaaminen edellyttää datan asianmukaista merkitsemistä. Datan ei tarvitse olla julkisesti avointa, mutta viittauksen luominen edellyttää, että datasta on saatavilla tietoa. Arkistoissa, metadata-arkistoissa ja julkaisijoiden palveluissa on metadatarekisterejä, joista saa luotettavaa tietoa viittausten luomista varten.
Viittauksen luominen dataan on helppoa. Periaatteessa voidaan noudattaa samoja sääntöjä kuin julkaisuihin viittaamisessa. Tärkeimmät osat ovat seuraavat:
Selvitä, mitä data-arkistossa ehdotetaan
Richard Darst, Enrico Glerean, Dan Häggman, Clemens Icheln, Mika Jalava, Mikhail Kuklin, … Ella Bingham. (2019). Illustration of Data Agents network of Aalto University: Data Agents: How to put research data management into practice? (Version 1.0). Zenodo. http://doi.org/10.5281/zenodo.3514961
Näillä linkeillä voit selata tutkimusdatan hallinnan ohjeita.
Yleiskatsaus ja ohjeita tutkimusdatan julkaisemisen ja jakamisen palveluihin.
Tutkimusdatan hyvä hallinta on osa laadukasta tutkimusprosessia ja luo kilpailuetua. Sivu kokoaa Aalto-yliopiston tuen, palvelut ja ohjeet tutkimusdatan hallintaan.