HERM - korkeakoulujen viitearkkitehtuuri
HERM-kyvykkyysmallista
Kyvykkyysmallilla tuetaan Aalto-yliopisto strategiaa tarkastelemalla yliopiston toimintaa kokoelmana kyvykkyyksiä, joita voidaan muokata vastaamaan toimintaympäristön vaatimuksia. Kyvykkyyksillä kuvataan MITÄ organisaatio pystyy tekemään. Kyvykkyys on yhdistelmä ihmisiä, prosesseja, tietoa ja teknologiaa, jotka ovat välttämättömiä yliopiston tavoitteiden saavuttamiseksi.
Kyvykkyysmallin avulla yliopiston toimintaa voidaan arvioida eri näkökulmista, joita ovat esimerkiksi toiminnan strateginen merkitys, kypsyystaso, toiminnan kipupisteet, investointien jakautuminen ja organisaatiorakenne. Mallin avulla yliopiston tavoitteet voidaan jäljittää, niiden tukemiseen tarvittaviin tietoihin, teknologiaan ja muihin resursseihin. Kyvykkyyksien lisäksi malli kuvaa arvoketjut, joiden avulla yliopisto tuottaa arvoa ydintoiminta-alueillaan.
Ylätasolla malli voidaan jakaa ydinkyvykkyyksiin ja mahdollistaviin kyvykkyyksiin. Ydinkyvykkyydet voidaan edelleen jakaa oppimisen ja opetuksen kyvykkyyksiin, ja arvoketjuun sekä tutkimuksen kyvykkyyksiin ja arvoketjuun. Ydinkyvykkyydet jakautuvat kahdelle tasolle, ja ne on ryhmitelty relevantin arvoketjun segmentin alle. Mahdollistavat kyvykkyydet tukevat ydinkyvykkyyksiä läpi arvoketjujen ja mahdollistavat yliopiston toiminnan jatkuvuuden.
Kyvykkyysmallin jalkautus Aallossa
Kyvykkyysmallia on jalkautettu Aallossa yhdistämällä kyvykkyyksiä eri informaation, kuten CMDB:hen, projektiportfolioon, tai tiekarttoihin. Näin kyvykkyyksiä käyttämällä pystytään luomaan esimerkiksi tiekarttojen sisäisiä näkymiä siitä mitä kehityskohteita eri kyvykkyyksiin kuuluu, mutta erityisesti kyvykkyydet toimivat eri tietolähteitä yhdistävänä tekijänä, joiden avulla voidaan muodostaa kokonaiskuvaa ja ymmärtää riippuvuussuhteita eri tietolähteiden välillä. Alla on kuvattu tietolähteet, joihin kyvyykyydet on tällä hetkellä yhdistetty Aallossa.
Kaikkiin korkeakoulujen ja palveluyksiköiden strategissa suunnitelmissa oleviin tavoitteisiin on yhdistetty kyvykkyydet. Kyvykkyyksien avulla voidaan tarkastella, mille alueille kehitysaihiot painottuvat.
Kaikkiin tiekartalla oleviin kehityskohteisiin on yhdistetty kyvykkyydet. Kyvykkyyksien avulla voidaan tarkastella, mille alueille kehitysaihiot painottuvat. Kyvykkyyksien avulla saadaan myös muodostettua yhteys strategisiin suunnitelmiin, ja projektiportfoliossa oleviin kehitysaloitteet käytännössä implementoiviin projekteihin.
Kaikkiin portfoliossa oleviin kehityskohteisiin on yhdistetty kyvykkyydet. Kyvykkyyksien avulla voidaan tarkastella, mille alueille kehitysprojektit painottuvat. Kyvykkyyksien avulla saadaan myös muodostettua yhteys tiekartoilla oleviin kehitysaihioihin.
Kaikkiin CMDB:ssä oleviin sovelluksiin on liitetty kyvykkyys. Kyvykkyyksien avulla voidaan tarkastella esimerkiksi sitä, onko samaa toimintaa tukemassa useita päällekkäisiä sovelluksia. Kehityskohteita arvioitaessa tiekartoilla ja projektiportfoliossa voidaan samalla myös tarkastella mihin sovelluksiin kyseisillä kehityskohteilla on vaikutusta. Uudet sovellukset käydään kuukausittain läpi ja niihin liitetään kyvykkyydet.
Pääkyvykkyydet on linkitetty ydintietoihin ja tietovirtaan prosessialueiden ja jäjestelmien välillä.
Kyvykkyydet on linkitetty tiedonohjaussuunnitelmassa oleviin asiaryhmiin. Kyvykkyyksien avulla tiedot yliopistossa syntyvistä asiakirjoista ja muusta tietoainestosta saadaan linkitettyä osaksi kokonaiskuvaa.
Kokonaisarkkitehtuuripalvelut Aallossa
Haluatko ymmärtää toimintaasi osana kokonaiskuvaa? Kokonaisarkkitehtuuri auttaa kuvaamaan muutoksen vaikutuksia Aallon toimintaympäristössä.
- Julkaistu:
- Päivitetty: