Palvelut

Metsähovi – Tärkeimmät laitteet

Metsähovissa käytetään monia laitteita maailmankaikkeuden tutkimiseen radiotaajuuksilla. Radioteleskooppien ja niiden vastaanottimien lisäksi Metsähovissa käytetään myös erittäin tarkkoja atomikelloja ja erikoistietokoneita interferometrisiin havaintoihin.

14-metrinen pääradioteleskooppi

Metsähovin suurin instrumentti on 13,7-metrinen radioteleskooppi. Teleskooppi on välttämätön työkalu monissa projekteissa, kuten aurinkotutkimuksissa, ekstragalaktisten radiolähteiden havainnoinnissa ja kansainvälisissä interferometrisissa havainnoinneissa. Teleskooppi on suojakuvun eli radomin sisällä, joka suojaa teleskooppia tuulelta, sateelta, lumelta ja Auringon lämpösäteilyltä.

14-metrinen radioteleskooppi

5,5-metriset radioteleskoopit (MCA-1)

Metsähovi on ottamassa käyttöön uuden 5,5-metrisen radioteleskoopin radioastronomisia havaintoja varten. MCA-1-teleskooppi on ensimmäinen neljästä identtisestä antennista, jotka lahjoitettiin Metsähoville sen jälkeen, kun ne poistettiin alkuperäiskäytöstään satelliittiteleviestinnässä. Ne muutetaan nyt radioteleskoopeiksi, ja tarkoituksena on yhdistää ne radiointerferometriksi, jossa on 3–4 kpl näitä 5,5-metrisiä lautasia: Metsähovi Compact Array (MCA).

Auringon havaintoinstrumentit

Aurinkoantenni (SunAnt)

1,8-metristä SunAnt-aurinkoteleskooppia käytetään Auringon radiopäästöjen jatkuvaan seurantaan. Se sijaitsee ulkona ilman suojakupua ja se seuraa Aurinkoa auringonnoususta auringonlaskuun. Radioteleskooppi sisältää myös kaksi lisäradioantennia, jotka keräävät matalataajuuksisia signaaleja auringon soihduista osana kansainvälistä e-Callisto-mittausverkostoa.

Aurinkohavaintoihin tarkoitettu teleskooppi

Metsähovin matalataajuuksinen aurinkoantenni (METSOLA)

Metsähovin uusin vastaanotin on pyramidin muotoinen ristidipoliantenni. Vaikka se ei käänny tai osoita kohti Aurinkoa, se tunnistaa Auringon aktiivisuuden matalilla radiotaajuuksilla.

Pitkäkantainterferometria

Yksinään toimivien teleskooppien lisäksi 14-metrinen radioteleskooppi osallistuu myös kansainvälisiin havaintokampanjoihin, joissa radio-observatoriot ympäri maailmaa (tai jopa avaruudessa!) "yhdistyvät" elektronisesti ja muodostavat planeetan kokoisen radioteleskoopin. Nämä observatoriot käyttävät teknologiaa nimeltä pitkäkantainterferometria (Very Long Baseline Interferometry, VLBI) ja tarjoavat parhaan mahdollisen teleskoopilla käytettävissä olevan resoluution.

Radioteleskooppien astronomiset vastaanottimet

Vastaanottimet merkitsevät samaa radioteleskoopeille kuin kamerat optisille teleskoopeille: ne keräävät radioteleskoopin suuren lautasen tai muun antennin keräämää säteilyä ja informaatiota. Useimmilla antenneilla ja teleskoopeilla on vain yksi vastaanotin, mutta 14-metrisellä radioteleskoopilla on useita erilaisia vastaanottimia, jotka mahdollistavat havainnot tietyillä radiotaajuuksilla.

Vastaanottimien ja niihin liittyvän teknologian ylläpito, päivitys ja parantaminen on välttämätöntä tutkimuksen jatkamisen kannalta, ja vastaanotinteknologian tutkiminen ja käyttö on tärkeä osa insinöörien työtä. Myös monien opiskelijoiden työt (katso Metsähovissa suoritetut maisteriohjelman opinnäytetyöt) sisältävät radioteleskooppien vastaanottimien suunnittelua tai testausta. Metsähovin vastaanottimien teknisiä tietoja.

Radiotaajuushäiriöt

Radiotaajuushäiriöt (RFI) esimerkiksi langattomista verkoista ja matkapuhelimista häiritsevät radioastronomisia havaintoja. Metsähovi ylläpitää radiohiljaisuutta observatorion ympärillä "radiokohinan" minimoimiseksi ja havaintojen suojaamiseksi ihmisten luomilta signaaleilta sekä tarkkailee radiotaajuuksia häiriöiden varalta. Metsähovin insinöörit työskentelevät parantaakseen tarkkailua sekä suojatakseen aktiivisesti laitteita ja havaintoja häiriöiltä. Tämä edellyttää usein erittäin kehittynyttä teknologiaa ja tietojen analysointia, ja RFI-suojausmenetelmien parantaminen onkin Metsähovin insinöörien sekä radioteknologiaan tai tietojenkäsittelyyn erikoistuneiden opiskelijoiden aktiivinen tutkimusala.

Tätä palvelua tarjoaa:

Metsähovin radiotutkimusasema

Löysitkö tästä tarvitsemasi tiedon? Jos et, ota meihin yhteyttä.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu