Tutkimusdatan jakaminen ja julkaiseminen
Yleiskatsaus ja ohjeita tutkimusdatan julkaisemisen ja jakamisen palveluihin.
Ohjelmisto on oleellinen osa useita nykyisiä tutkimushankkeita ja voi toimia kilpailuetuna tai esteenä. Tutkimustyön sivutuotteena syntynyt ohjelmisto voi sisältää koodin ja komentosarjoja datan muokkaamiseksi ja käsittelemiseksi, datan analysoimiseksi ja simulointien suorittamiseksi. Avoin lähdekoodi voi tuoda lisää viittauksia, suljettu lähdekoodi vaikeuttaa työn hyödyntämistä.
Suosituksia
Tärkein toimenpide ennen projektin alkua on lisenssin valinta. Tekijänoikeuslain mukaan ohjelmistot eivät ole oletusarvioisesti avoimia. Lisenssien avulla voi sallia erilaisia asioita: ohjelmiston käytön mihin tahansa tarkoitukseen, kunhan antaa myös toisten hyödyntää omaa työtään tai ohjelmiston käytön kaupallisiin tarkoituksiin. Jos lisenssiä ei valita, alkuperäisetkin tekijät voivat menettää mahdollisuutensa hyödyntää ohjelmistoaan tulevaisuudessa.
Keskeisin valinta koskee sitä, valitaanko tarttuva vai salliva lisenssi. Tarttuva lisenssi merkitsee sitä, että johdannaisten teosten tulee olla vastaavalla tavalla avoimia. Tätä lisenssiä käytetään, kun halutaan edistää työn avoimuutta, sillä se sallii vain avoimen lähdekoodin liiketoiminnan. Salliva lisenssi antaa kenelle tahansa luvan käyttää ohjelmistoa mihin tahansa tarkoituksen, myös kaupallisiin ohjelmistoihin lähdekoodia avaamatta.
Choose a license -sivusto tarjoaa neuvoja lisenssin valintaan. Aalto-yliopiston ohjeistuksia on koottu Open Source on the Aalto Scientific Computing Guide -oppaaseen. Seuraavat lisenssit ovat kaksi yleisimmin suositeltua
Jos ohjelmistohanke on erittäin tärkeä tai siihen liittyy muita immateriaalioikeuksia, kannattaa keskustella tieteellisen avoimuuden ja kaupallistamispotentiaalin yhdistämisestä etukäteen Aallon innovaatiopalveluiden kanssa (Aalto Innovation Services)
Versionhallintajärjestelmä on minkä tahansa ohjelmistokehityksen keskeisiä työkaluja. Jokainen muutos voidaan rekisteröidä erikseen, ja niistä kertyy versiohistoria. Sen avulla voi nähdä aiemmat koodimuutokset, mikä on olennaista tieteellisen toistettavuuden näkökulmasta. Versionhallintajärjestelmä auttaa korjaamaan vikoja ja käsittelemään koodipohjaa henkilökohtaisessa käytössä, mutta ohjelmoinnille ryhmässä se on ratkaisevan tärkeää, ja avoimuus edellyttää yhteistyötä. Se tarjoaa perustan yhteisön sitoutumisen parantamiseen.
Git on nykyään yleisin versionhallintajärjestelmä, mutta sen käyttö voi olla hieman hankalaa. Mercurial on myös yleisesti käytetty, ja se on käyttäjäystävällisempi. Gitiä tukevia palveluita on kuitenkin tarjolla parhaiten, muun muassa Github ja Aallon versionhallintajärjestelmä.
Versionhallintapalvelun käyttö on suositeltavaa, sillä se mahdollistaa sujuvan yhteistyön ja koodista on tällöin kopio palvelimella. Github tarjoaa parhaan näkyvyyden avoimen lähdekoodin projekteille. Aalto Version Control System (version.aalto.fi) -palvelu on sisäisille projekteille hyvä ja maksuton vaihtoehto.
Jos lähdekoodiin sovelletaan salassapitosopimusta (NDA), tutkimuskumppanien kanssa on sovittava yksiselitteisesti siitä, mitä palveluja ja työkaluja aiot käyttää lähdekoodin käsittelyyn. Arkaluontoisemmissa hankkeissa voidaan tarvita jopa erillistä järjestelmää.
Github ja version.aalto.fi eivät tarjoa pysyvää säilytystä projekteille, vaikka niitä ei välittömästi poistettaisikaan. Koodin pysyvään tallennukseen (esimerkiksi julkaistussa artikkelissa viitatun koodin säilyttämisen) suositellaan Github Zenodo -integraatiota, jossa koodi saa DOI-tunnisteen, ja tulee näin viitattavaksi. Koodin voi arkistoida myös suoraan Zenodoon. Lisätietoja: Github guide on Zenodo
Aalto-yliopistossa https://scicomp.aalto.fi tarjoaa paljon tietoa laskennallisesta tieteestä ja ohjelmistoista.
CodeRefinery on pohjoismainen organisaatio, joka tarjoaa tutkijoille koulutusta ohjelmistokehityksestä. Helsingin alueella järjestetään kahdesti vuodessa työpajoja, joista ainakin yksi järjestetään Aallossa.
Näillä linkeillä voit selata tutkimusdatan hallinnan ohjeita.
Yleiskatsaus ja ohjeita tutkimusdatan julkaisemisen ja jakamisen palveluihin.
Tutkimusdatan hyvä hallinta on osa laadukasta tutkimusprosessia ja luo kilpailuetua. Sivu kokoaa Aalto-yliopiston tuen, palvelut ja ohjeet tutkimusdatan hallintaan.