Palvelut

Tutkimusdatan julkaiseminen

Käytetyn tutkimusdatan julkaiseminen lisää viittauksia lehtiartikkeleihisi ja muihin julkaisuihin. Tälle sivulle on koottu tutkimusdatan julkaisemisessa huomioitavat asiat avuksesi. Prosessissa on kolme vaihetta: tutkimusdatan valmistelu, tutkimusdatan julkaiseminen ja datasi markkinointi!
Aalto University library inside
Photo credit: Aalto University / Unto Rautio

Aloita tietoaineiston valmisteleminen valitsemalla mitä dataa julkaistaan ja säilytetään. Muutamia vaihtoehtoja: 

Askel I. Valmistele tutkimusdatasi julkaisua varten

  • Tutkimuksen toistamisen mahdollistava data 

  • Kaikki data, jolla on pitkäaikaista arvoa ja on mahdollisesti hyödyllistä tiedeyhteisölle 

Tietoaineistoon voi sisältyä: 

  • Kokeisiin liittyvää mittausaineistoa (sekä raakadataa että prosessoitua dataa) 

  • Haastattelu- tai kyselytutkimusdataa, jos data on anonymisoitu 

  • Ohjelmistoja, tutkimusprotokollia ja menetelmiä, lisätietoa Ohjelmisto tutkimuksen tuotoksena 

Ennen kuin julkaiset tutkimustietosi avoimesti, varmista että ne eivät ole lakisääteisten rajoitusten, kuten yksityisyyden suojan, alaisia. Epäselvissä tapauksissa ota yhteyttä [email protected]. Tutkimusdatan avaamiseen liittyy mahdollisia rajoituksia, jos tutkimukseesi sisältyy: 

Askel II. Julkaise tutkimusdatasi 

Suosittelemme julkaisemaan datasi tieteellisissä dataa julkaisevissa lehdissä tai luotettavissa tieteenalakohtaisissa arkistoissa, jos sellaisia ​​on saatavilla. Muissa tapauksissa suosittelemme Zenodoa-arkistoa. Tässä on tarkempi luettelo vaihtoehdoista:

Tieteellistä dataa julkaisevat lehdet 

  • Tieteellistä dataa julkaisevat lehdet kuvaavat tutkimusaineistoja sen sijaan, että esitettäisiin niihin perustuvia analyyseja ja havaintoja. Tieteellistä dataa julkaisevat lehdet voivat olla hyvä vaihtoehto, jos sinulla on tutkimusdataa, jolla on pitkäaikaista arvoa. Monitieteisiä tieteellisiä dataa julkaisevia lehtiä ovat Data in Brief ja Scientific Data. Tieteenalakohtaisia ​​tieteellistä dataa julkaisevia lehtiä ovat Chemical Data Collections, Geoscience Data Journal ja Journal of Chemical & Engineering Data

Tieteenalakohtaiset data-arkistot 

  • Harkitse tutkimusdatasi julkaisemista tieteenalakohtaisiin, tutkimusyhteisön tunnustamiin data-arkistoihin, jos mahdollista. Voit etsiä tietovaraston aloittamalla seuraavista palveluista: 

Monitieteiset data-arkistot 

  • Monitieteiset data-arkistot eivät rajoitu mihinkään tieteenalaan, vaan ne julkaisevat usean eri alan tutkimusdataa. Suosittelemme Zenodoa yleiskäyttöiseksi data-arkistoksi. Alla on kolmen monitieteisen data-arkiston palvelukuvaukset: 

  • Zenodo 

  • B2SHARE 

  • Fairdata-palvelut 

Kun tutkimusdata-aineistosi on valmis, on aika ladata se arkistoon. Data-aineistosi saa arkistosta ainutlaatuisen, pysyvän tunnisteen (DOI, URN tai vastaava), mikä parantaa sen löydettävyyttä ja mahdollistaa sen siteeraamisen.  

Jotta data-aineistosi olisi tarpeeksi ymmärrettävää uudelleenkäyttöä varten, kirjoita siitä hyvä kuvaus data-arkistoon. 

Kun lataat tutkimusdatasi arkistoon, sinun on myös valittava tälle lisenssi. Creative Commons -lisenssit ovat vakiolisenssejä, joita käytetään data-aineistojen käyttöehtojen määrittämiseen.  

Askel III. Tutkimusdatasi markkinoiminen  

Paras tapa lisätä data-aineistosi näkyvyyttä on linkittää tämä pysyväistunnisteella sen julkaisun lähdeluetteloon, jonka analyyseissä ja johtopäätöksissä olette sitä käyttäneet.  

  1. Saadaksesi ensin data-aineistollesi DOI:n (yksilöllisen pysyväistunnisteen), lataa aineisto data-arkistoon ja rajoita avoin pääsy vain aineiston kuvailutietoihin (eli asetat ns. embargon itse tutkimusdatan sisältäville tiedostoille). 

  1. Lisää julkaisukäsikirjoitukseesi avointen kuvailutietojen sisältämä DOI ja lisää  lähdeviite aineistoon. Voit useimmissa tapauksissa lisäksi sisällyttää artikkeliisi ns. Data availability statementin, jossa kerrot mihin datasi on tallennettu ja millä ehdoin se saatavissa uudelleen käyttöä varten.  

  1. Kun käsikirjoituksesi on valmis ja julkaistu lehdessä, avaa myös data-aineistosi sisältävät tiedostot kaikkien saataville. Kiinnostuneet lukijat pystyvät näin navigoimaan data-aineiston tiedostoihin hyödyntämällä artikkelissa olevaa DOI-linkkiä. 

Esimerkkejä eri alojen tietoaineistoista, jotka on julkaistu luotettavissa arkistoissa, ja joilla on yksityiskohtainen kuvailu.

Tutkimusdatan hallinnan ohjeet

Näillä linkeillä voit selata tutkimusdatan hallinnan ohjeita.

Kuva oppimiskeskuksen sisätiloista. Kuvassa etualalla opiskelija istuu lukemassa kirjaa vihreässä tuolissa. Taka-alalla kaksi opiskelijaa keskustelee pyöreän pöydän ääressä., photo Tuomas Uusheimo

Tutkimusdatan jakaminen ja julkaiseminen

Yleiskatsaus ja ohjeita tutkimusdatan julkaisemisen ja jakamisen palveluihin.

Palvelut
People talking with each other

Tutkimusdatan hallinta ja avoin tiede

Tutkimusdatan hyvä hallinta on osa laadukasta tutkimusprosessia ja luo kilpailuetua. Sivu kokoaa Aalto-yliopiston tuen, palvelut ja ohjeet tutkimusdatan hallintaan.

Palvelut
Tätä palvelua tarjoaa:

Tutkimus- ja innovaatiopalvelut

Löysitkö tästä tarvitsemasi tiedon? Jos et, ota meihin yhteyttä.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty: