Kylmien lämpötilojen prosessien kehittäminen
Suomessa ja muissa Itämeren rannikkomaissa käsiteltävät jätevedet sekä luonnon vedet ovat pääosan vuotta kylmiä. Tällä on vaikutusta puhdistusprosessien toimintaan. Lisäksi luonnonympäristössä tapahtuva haitallisten ja kuormittavien aineiden hajoaminen hidastuu, minkä vuoksi pohjoisten alueiden ympäristö on erityisen haavoittuva. Prosessien sovelluksia ovat mm. typenpoisto, orgaanisten haitta-aineiden biodegradaatio, kiintoaineen tehokas erottaminen sekä jätevedenkäsittelyn kaasumaisten päästöjen hallinta.
Tämän hankkeen tavoitteena on luoda ”suomalainen geenikartta ravinteiden poistoprosessille”, joka mahdollistaa mikrobipopulaatiotiedon yhdistämisen tavanomaisen prosessitekniikan ja -hallinnan kanssa sekä lisää ymmärrystämme suomalaisten prosessien erityispiirteistä. Jätevedenpuhdistuksessa käytettävät biologiset prosessit ovat monimutkaisia järjestelmiä, joissa eri mikrobiryhmät ovat vuorovaikutuksessa keskenään muodostaen yhdyskuntia. Aluksi täytyy määritellä ”terveen” prosessin mikrobipopulaation rakenne ja sen vaihtelut, jotta voidaan testata mikrobipopulaatiotiedon hyödyntämistä prosessinhallinnassa. HSY:n Viikinmäen jätevedenpuhdistamo Helsingissä on ainutlaatuinen ympäristö typpioksiduulipäästöjen tutkimiselle, koska laitoksella on ollut käytössä jatkuvatoiminen kasvihuonekaasupäästöjen seuranta jo vuodesta 2012 alkaen. Tämän lisäksi Viikinmäen typenpoistoprosessissa on havaittu häiriötiloja viime vuosien aikana. Tässä hankkeessa testataan typenpoiston optimointia ja typpioksiduulipäästöjen hillintää uuden mikrobipopulaatiotiedon sekä laitoksella kerättyjen prosessiseurantamittausten perusteella.
Yhteyshenkilö:
Oona Kinnunen
[email protected]
Hankkeessa tuotetaan mittaustietoa jätevedenkäsittelyn aiheuttamista suorista kasvihuonekaasuista keskitetyissä ja hajautetuissa jätevesiratkaisuissa. Lisäksi selvitetään jätevesien vaikutuksia vastaanottavan vesistön päästöihin siinä tapauksessa, että jätevettä ei käsitellä puhdistamoilla. Hankkeessa kehitetään myös mallia, jolla voidaan ennustaa päästöjen tasoa suomalaisista käsittelyjärjestelmistä sekä testata erilaisia päästöjen vähentämismahdollisuuksia.
Yhteyshenkilö:
Milla Sieranen
[email protected]
- Julkaistu:
- Päivitetty: