Aalto ARTS Student Show 2024
Milloin
Missä
Aalto ARTS Student Show sisältää lähes kaksikymmentä eri näyttelyä: lopputyönäyttelyitä, kurssitöitä ja yksittäisiä maisterin opinnäytetöitä. Tapahtuma valtaa kaikki Väre-rakennuksen galleriatilat Otaniemen kampuksella. Olet lämpimästi tervetullut tutustumaan!
Aukioloajat
ma-pe 9-20
la 9-17
su suljettu
Kaikki näyttelyt ovat maksuttomia.
Tule katsomaan, miten Aallon nuoret taiteen ja muotoilun ammattilaiset muuttavat maailmaa!
Product and Form
Galleria 1: Pääaula 108a
Jo vuosikymmenen ajan Product and Form -kurssi on tarjonnut muotoilun maisteriopiskelijoille mahdollisuuden perehtyä muotoiluun, joka kestää mahdollisimman hyvin aikaa ja ottaa huomioon muun rakennetun ympäristön ja arkkitehtuurin. Tämä on tarkoittanut opiskelijoiden kehittelemien tuotekonseptien riisumista kaikesta ylimääräisestä. Lopputuloksena on syntynyt tinkimättömiä tuotekonsepteja, joissa materiaalivalinnat ja yksityiskohdat on tarkkaan harkittu.
Kurssilla on tehty yhteistyötä mm. Bang & Olufsenin, Iittalan, Meekon ja Genelecin kanssa. Esillä on kooste 10 vuoden aikana toteutetuista projekteista. Kurssin vetäjänä toimii teollisen muotoilun lehtori Simo Puintila.
Permanence is an Illusion
Greta Ballschuh, Master's student in Contemporary Design
Galleria 1: Pääaula 108a
Nämä veistokset on valmistettu kvartsihiekasta, jota käytetään yleensä metallivalussa. Hauraat esineet valmistetaan valimossa puumuottien avulla, ja erityinen liima pitää ne kasassa. Kun hiekkakalusteita ei enää tarvita tässä näyttelyssä, ne palaavat valimoon, metallivalun työstöön. Voisivatko huonekalutkin kestää vain niin kauan kun niitä tarvitaan?
Pukusuunnittelun maisteritason kurssitöitä
Galleria 2: FE Lobby 105
Pukusuunnittelun maisteritason kurssitöitä vuosina 2023-2024 pidetyiltä kursseilta. Aalto-yliopiston elokuvataiteen laitoksen koulutusohjelma ’Pukusuunnittelu: esittävät taiteet ja elokuva’ on ainoa laatuaan Suomessa. Koulutusohjelma täytti 20 vuotta vuonna 2023.
Interplay of cultures
Galleria 3: LQ Lobby 102
Kurssilla tutkitaan arkkitehtuurin ja kaupunkisuunnittelun kulttuurisia ja sosiaalisia sekä ympäristö- ja talousvaikutuksia maailmanlaajuisesti. Näyttely esittelee opiskelijoiden projekteja sekä erilaisiin kulttuureihin suuntautuneiden matkojen aikana jalostunutta näkemystä. Miten arkkitehtien ammatti-identiteetin globaalia vastuuntuntoa voisi vahvistaa?
Valokuvauksen maisteritöitä
Galleria 4: V1 Gallery L216
Aalto-yliopiston taiteen ja median laitoksen valokuvauksen maisteriopiskelijoiden taiteellista tutkimusta. Valokuvataiteen laajentuneita käytäntöjä heijastavat projektit käsittelevät valoa, aikaa ja materiaa.
Multispecies Futures for the Baltic Sea 2050
Kaisa Roover, Creative Sustainability -maisteriopiskelija
Galleria 5: V2 Gallery G204
Suomella on ympäristöministeriön laatima merialuesuunnitelma, jossa hahmotellaan vedenalaisten luonto- ja kulttuuriarvojen kannalta merkittävät alueet sekä potentiaaliset alueet energiantuotantoa, kalastusta, vesiviljelyä, merenkulkua ja matkailua varten.
Tässä projektissa ehdotetaan suunnitelman jatkokehittämiseksi monilajista lähestymistapaa, jossa otetaan mukaan ne sidosryhmät, jotka vielä puuttuvat — muutkin lajit kuin ihmiset.
Ceramics Laboratory
The Bridge / Silta
Kurssilla tutkitaan keramiikan ominaisuuksia eri näkökulmista — erilaisista artefakteista ja pinnan struktuureista materiaalitutkimukseen. Keväällä 2024 kurssin teemana olivat ’rakennuspalikat’. Tehtävänä oli suunnitella "tiili", jota toistamalla saadaan rakennettua isompia kokonaisuuksia. Materiaalina oli valettu posliini, kivitavara ja punasavi, ja opiskeijat pääsivät testaamaan myös polttamattomia geopolymeerejä esimerkiksi tiilitehtaan punasavisirusta ja muista kierrätysmateriaaleista.
‘with this…’
Situated and participatory practices of art education MA students
Gallery 6: FK Lobby 206
Näyttely suuntaa huomiota kuvataidekasvatuksen tilanteiselle ja osallistavalle praktiikalle keskeisiin kanssaolemisen ja kanssatoimimisen kysymyksiin. Näyttelyn teokset paikantuvat kuvataidekasvatuksen pääaineelle ominaisesti taiteellisen, pedagogisen ja tutkimuksellisen toiminnan välimaastoihin.
Näyttely tuo esiin kuvataidekasvatuksen maisteriopiskelijoiden kurssiprojekteja sekä opinnäytteiden taiteellisia osioita nykyisiltä ja vasta valmistuneilta opiskelijoilta.
ELOn lyhytelokuvia torstaisin
Galleria 7: F Lobby 005 elokuvasali
To 5.9. klo 14-20
To 12.9. klo 11-20
To 19.9. klo 11-20
To 26.9. klo 11-20
Valikoima Aalto-yliopiston elokuvataiteen laitos ELOn kandi- ja maisterityöelokuvia vuodelta 2023. Suomalainen elokuvakoulutus on ehtinyt jo 65 vuoden kypsään ikään. Voimme ylpeänä todeta, että elokuvakoulutuksemme aloitettiin ensimmäisten joukossa Euroopassa!
Arkkitehtuurin laitoksen maisteritöitä
Galleria 8: K Corridor 010
Arkkitehtuurin laitoksen maisteritöitä 2023. Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitoksella voi opiskella arkkitehtuuria, kaupunki- ja yhdyskuntasuunnittelua, maisema-arkkitehtuuria ja sisustusarkkitehtuuria.
Wood Program 30 vuotta
Galleria 8: K Corridor 010
Wood Program haastaa opiskelijat tutkimaan puuta materiaalina ja kokeilemaan puuarkkitehtuurin sekä teollisen rakentamisen mahdollisuuksia. Yksivuotinen, käytännönläheinen ohjelma sisältää luentoja, retkiä sekä suunnittelu- ja rakennustehtäviä. Lukuvuosi huipentuu kevätlukukaudella rakennettavaan kokeelliseen puurakennukseen. Tänä vuonna ohjelma viettää 30-vuotisjuhliaan. Wood Program vaikuttaa yhteiskunnassa sekä paikallisesti että maailmanlaajuisesti — pienistä suomalaisista kunnista aina Argentiinan yhteisöllisiin hankkeisiin saakka.
Esillä on kooste 30 vuoden aikana toteutetuista projekteista. Ohjelmaa vetää puuarkkitehtuurin professori Pekka Heikkinen.
Tilasuunnittelu: muuntojoustava lisärakentaminen
Galleria 8: K Corridor 010
Tilasuunnittelu on sisustusarkkitehtuurin kolmannen vuoden kurssi. Tämän vuoden teemana oli muuntojoustava lisärakentaminen. Opiskelijat loivat uudenlaisia ratkaisuja Helsingin Katajaharjun alueelle, jossa alueen 1960- ja 1970-lukujen kerrostalojen peruskorjauksen katsotaan olevan liian kallista. Opiskelijat tekivät yhteistyötä Arkkitehtuurin Wood Studion maisteriopiskelijoiden kanssa. Kurssia vetävät yliopistonlehtori Esa Vesamanen ja sisustusarkkitehti Milla Björk-Vartiainen.
Koe: Muutos
Galleria 9: Kipsari Lobby Q 019
Koe: Muutos -kurssilla opiskelijat suunnittelevat kampanjamaisia viestintäkonsepteja. Keväällä 2024 kurssilla keskityttiin informaatiovaikuttamisen teemaan. Kurssi on osa Taiteen ja median laitoksen visuaalisen viestinnän muotoilun kandiopintoja. Kurssia vetää lehtori Tarja Nieminen.
Valikoima visuaalisen viestinnän muotoilun lopputöitä
Enter the Greenhouse: Outgrown & Overgrown!
Galleria 9: Kipsari Lobby Q 019
Näyttelyssä esitellään visuaalisen viestinnän muotoilun maisteri- ja kandidaattiopiskelijoiden lopputöitä. Aiheet vaihtelevat tiedon visualisoinnista, brändäyksestä ja visuaalisesta kerronnasta toimitukselliseen suunnitteluun sekä tekstityyppeihin ja kirjoitettuun kieleen. Näyttelykonsepti esittelee yliopiston kasvihuoneena, joka tukee opiskelijoiden ideoita, rohkaisee heitä kokeilemaan, tutkimaan ja kasvamaan. Kasvit kasvavat kuitenkin lopulta kasvihuoneesta ulos, kun opiskelijat lähtevät maailmaan.
Mechanical Tree – Wool Canopy Unit
Andrzej Tarasiuk, Creative Sustainability -maisteriopiskelija
Väre eteisaula
Tutkimusten mukaan villalla on samanlaisia ominaisuuksia kuin lehdillä. Molemmat säätelevät niin lämpöä kuin kosteuttakin sekä torjuvat melua ja saasteita. ‘Mechanical Tree – Wool Canopy Unit’ yhdistää taidetta, tiedettä, muotoilua ja kaupallista ajattelua herättäen keskustelua siitä, miten ratkomme ilmastokriisiä kaupunkivihreän keinoin.
Mycelium + Wild Rice: Using familiar resources to introduce biomaterials
Gabriela Farias, Creative Sustainability -maisteriopiskelija
Väre eteisaula
Tässä projektissa risteävät biomateriaalien valmistus, yhteisöllisyys ja paikkasidonnainen suunnittelu. Siinä tutkitaan myseeli- eli sienirihmastopohjaisia materiaaleja ja sitä, miten näitä voidaan tehdä tutuksi laajemmalle yleisölle. Tavoitteena on herättää kestävyyskeskustelua. Näyttelyssä esitellään sienirihmastojen viljelyalustoja sekä uusia tapoja tehdä myseelistä muotoja. Käsikirja opastaa prosessin alusta loppuun saakka.
Kitchens to Kinships: Understanding the hidden role of social care through stories of women in the ecosystem of a textile craft community in India
Pragati Singhal, Master’s student in Creative Sustainability
Väre eteisaula
Tämä opinnäytetyö pyrkii ymmärtämään naisten sosiaalisen hoivan usein näkymättömäksi jäävää roolia sekä käsityöiden ja yhteisön ylläpidon välisiä yhteyksiä eräässä yhteisössä Intiassa. Keittiö on tutkimuksen alkupiste, ja sieltä käsin tutkitaan naisten voimaantumisen vaihtoehtoisia merkityksiä.
Satelliittinäyttely
Aalto ARTS Summer School 2024
HUOM! Näyttelypaikka:
Beta SPACE osoitteessa Otakaari 1 X
Aalto ARTS kesäkoulu kokoaa yhteen tutkijoita ja opiskelijoita ympäri maailman. Tämän vuoden teemana on ”Water with an Artistic Approach: Exploring the Digital Frontier In the immersive landscape of the digital frontier". Tavoitteena on valjastaa taiteen ja teknologian voima ja löytää ratkaisuja puhtaaseen veteen liittyviin yhteiskunnallisiin haasteisiin. Ohjelmassa keskitytään monitieteiseen yhteistyöhön, ja siinä tarkastellaan ympäristökysymyksiä datavisualisoinnin, pelisuunnittelun, elokuvan ja tekoälyyn integroitujen AR-VR-todellisuuksien kautta.
Lisätietoja kesäkoulun verkkosivuilta.
Satelliittinäyttely
ARTEFAKTI24 — Graduation Show by Aalto Contemporary Design
HUOM! Näyttelypaikka: Kaapelitehdas, Valssaamo (Kaapeliaukio 3)
HUOM! Näyttelyaika: 6.-14.9.2024
ARTEFAKTI on vuosittain toistuva näyttely, jossa esitellään Aalto-yliopiston nykymuotoilun maisteriohjelmasta (Contemporary Design) vastavalmistuneiden töitä. Näyttelyn töissä käytetään monipuolisia materiaaleja ja käsitellään erilaisia aiheita, jotka vaihtelevat materiaalisesta tarinankerronnasta, käsityöstä ja ei-inhimillisestä muotoilusta henkilökohtaiseen tutkimukseen ja prosessilähtöiseen muotoiluun.
ARTEFAKTI 24 sisältää myös muotoiluun liittyviä työpajoja ja tapahtumia sekä digitaalisen arkiston teoksista että painetun luettelon.
Lisätietoja verkkosivuilta sekä IG-tilillä @artefakti.world
Designs for a Cooler Planet
Muuta käsityksiäsi mahdollisesta Designs for a Cooler Planet -festivaalilla Otaniemessä 6.9.–3.10.2024.
Yhteistyössä
Tämä tapahtuma on osa Aalto-yliopiston Designs for a Cooler Planet -näyttelykokonaisuutta ja siten myös osa Helsinki Design Weekin virallista ohjelmaa.
#AaltoArtsStudentShow #DesignsforaCoolerPlanet #HelsinkiDesignWeek #HDW2024
Sini Koskimies
Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun viestintäpäällikkö
+358 50 476 0694
sini.koskimies@aalto.fi
Jonna Utriainen
Suunnittelija
+358 50 343 4305
[email protected]