Tapahtumat

Aurinkomaatalouden Tulevaisuus Suomessa -seminaari

Tervetuloa mukaan aurinkosähkömaatalouden tulevaisuutta käsittelevään kaikille avoimeen seminaariin, joka tuo yhteen alan asiantuntijat, yritykset, tutkijat, maanviljelijät, maanomistajat, energiateollisuuden toimijat, sekä muut aurinkosähköviljelystä kiinnostuneet. Tilaisuus tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden jakaa tietoa, oppia uutta ja luoda verkostoja uudenlaisen aurinkoenergian ja maanviljelyn yhdistävän teknologian parissa.

Aurinkomaatalous – mitä ja miksi?

Aurinkosähkön tuotanto on kasvanut huimasti, ja vuonna 2022 aurinkoenergiateknologia ohitti tuulivoiman nopeimmin kasvavana energiateknologiana maailmalla. Suomessa teollisen mittaluokan aurinkovoima alkoi yleistyä vasta 2020-luvulla, mutta kasvun odotetaan jatkuvan voimakkaana. Ennusteiden mukaan aurinkovoimaloiden tuotantokapasiteetti voi olla jopa 190-kertainen vuoteen 2030 mennessä, kattaen merkittävän osan Suomen sähköntarpeesta.

Aurinkovoiman nopea kasvu tuo kuitenkin mukanaan maankäyttöön liittyviä haasteita, erityisesti teollisen mittaluokan aurinkovoimaloiden osalta, jotka kilpailevat maa-alasta maatalouden kanssa. Tähän haasteeseen vastaa aurinkosähköviljely (ASV), jossa aurinkopaneelien ja maanviljelyn yhteistuotanto hyödyntää samoja maa-alueita. ASV-järjestelmät voivat tarjota suojaa ja varjostusta kasveille sekä lisätuloja maanviljelijöille, yhdistäen ruokaturvan ja vihreän siirtymän tavoitteet.

Tässä seminaarissa keskustellaan aurinkosähköviljelyn tuomista mahdollisuuksista ja haasteista Suomen olosuhteissa. Kuulemme asiantuntijoita sekä yrityksiä, jotka ovat jo aloittaneet ensimmäiset aurinkosähköviljelykokeilut Suomessa. Tilaisuus tarjoaa myös erinomaisen mahdollisuuden verkostoitua muiden asiasta kiinnostuneiden kanssa ja pohtia uusia kokeiluja ja tutkimusmahdollisuuksia.

Pääkaupunkiseudun Haastemoottori

Aalto-yliopisto järjestämän tapahtuman yhteistyökumppanina on Espoo kaupunki. Espoo on kestävän kehityksen edelläkävijänä sitoutunut hiilineutraaliuteen vuoteen 2030 mennessä. Lähivuosina keskiössä on ilmastotiekartan toimeenpano, joka vaatii myös yritysvastuullisuutta ja yhteistyötä. Pääkaupunkiseudun Haastemoottori on Espoon ja Vantaan yhteistyöhanke, jossa etsitään yritysvetoisia ratkaisuja muuttuvan kaupungin haasteisiin.

#haastemoottori #innocities #innokaupungit

Euroopan unionin osarahoittama
Helsinki - Espoo - Vantaa - Innovations
Innokaupungit
Espoon kaupunki
Aalto logo question mark

Ohjelma

9:30 Kahvitarjoulu ja tutustuminen.

10:00 Tilaisuuden avaus. TkT Janne Halme, Yliopistonlehtori, Teknillisen fysiikan laitos, Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulu

10:05 Avaus esitelmä: Aurinkosähköviljelyn mahdollisuudet Suomessa - Kartoittava tutkimus aurinkosähkön ja maatalouden yhteistuotannosta, DI Sasu Nuokkola (20 + 15 min)

10:40 Osallistujen puheenvuoroja (30 min, á 5-10 min)

  • Ensimmäinen agrivoltaics tutkimus- ja demonstraatiohanke Suomessa, Mika Suonlahti, Energiequelle Oy

11:10 Paneelikeskustelu (50 min)

12:00 – n. 13:30 Verkostoitumis- ja työpajalounas, Factory Otaniemi (lounaslista)

Avausesitelmä

Tilaisuuden avauspuheenvuorossa DI Sasu Nuokkola esittelee diplomityönsä ”Aurinkosähköviljelyn mahdollisuudet Suomessa – Kartoittava tutkimus aurinkosähkön ja maatalouden yhteistuotannosta”. Työssä arvioitiin aurinkosähköviljelyn toteutettavuutta Suomen pohjoisissa olosuhteissa. Tulokset osoittavat, että ASV-järjestelmissä on huomattavaa potentiaalia tehostaa maankäyttöä ja tukea kestävän kehityksen tavoitteita. ASV voi tarjota merkittäviä lisätuloja maanviljelijöille erityisesti nurmi- ja puutarhaviljelyssä. Diplomityö on luettavissa sähköisesti verkossa

Sivun alareunasta lyödät lisäksi lyhyen tietoiskun aurinkosähköviljelystä. 

Osallistujien puheenvuorot

Ehdota puheenvuoroa! Osallistujilla on mahdollisuus pitää tilaisuudessa lyhyt esitelmä tai puheenvuoro meneillään olevasta aurinkovoimahankkeesta, tutkimusprojektista tai omista aurinkomaatalouden kokeiluista. Lisäksi paikalla olijoilla on mahdollisuus osallistua paneelikeskusteluun.  

Alustavia keskustelunaiheita ovat mm:  

  • Aurinkomaatalouden teknistaloudellinen toteutettavuus Suomessa 

  • Turvetuotantoalueiden hyödyntäminen aurinkomaataloudessa 

  • Maataloustukien rooli aurinkomaatalouden kehityksessä 

  • Maatalouden ja aurinkoenergian hybridimallit: Yhteistyö energiateollisuuden ja viljelijöiden välillä 

  • Vihermassan tuotanto biokaasukäyttöön ja rehuksi ASV-alueilla 

  • Pölyttäjien elinympäristöt ja monimuotoisuus aurinkomaataloudessa 

  • Marjakasvien viljely turve- ja välialueilla aurinkopaneelien alla 

  • Maanparannus ja viljelykierron suunnittelu aurinkopaneelien välissä 

  • Investointien ja rahoituksen mahdollisuudet aurinkomaataloushankkeissa 

  • Parhaiden käytäntöjen esimerkit ja case-tutkimukset aurinkomaatalouden projekteista 

Paneelikeskustelu

Alan asiantuntijoista ja tutkijoista koostuva paneeli käy keskustelua aurinkosähköviljelyn mahdollisuuksista ja haasteista Suomessa. Yleisöllä on mahdollisuus osallistua keskusteluun ja esittää kysymyksiä.

Tämä tapahtuma on erinomainen tilaisuus kaikille, jotka haluavat tutustua aurinkosähköviljelyyn, oli kyseessä sitten tutkimus, liiketoiminnan kehitys tai käytännön kokeilut. Tule mukaan verkostoitumaan ja oppimaan lisää tästä kestävästä tulevaisuuden teknologiasta!

Aurinkosähköviljely pähkinänkuoressa

Lisätietoa aurinkosähköviljelystä oheisessa lehtisessä.

Ilmoittautuminen

Rekisteröidy tämän sivun yläreunassa olevan painikkeen kautta. Ilmoittauduthan ajoissa, jotta voimme varata tarjoilun. 

Lämpimästi tervetuloa tapahtumaan!

Järjestäjät

Lisätietoja: 

Janne Halme, TkT, Yliopistonlehtori, Teknillisen fysiikan laitos, Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulu ([email protected], Aalto Research, LinkedIn,  +358503441695)

Sasu Nuokkola, DI, Specialist, Espoon kaupunki ([email protected], LinkedIn)

Kiitokset

Kiitokset Harto Ylitalolle, AF-Innova, avusta tapahtuman suunnittelussa.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty: