Helsinki Design Week on saapunut Otaniemeen – teemana resurssiviisaus
Mitä on viisasta suunnitella seuraaville sukupolville? Ainakin luksusvärejä pelloilta, puettavia aurinkokennoja ja paljon muuta - tervetuloa kurkistamaan tulevaan!
Vaatteeseen integroituna aurinkokenno toimii virtalähteenä vaikkapa kannettaville laitteille ja ns. älytekstiileille ilman tarvetta vaihtaa tai ladata akkuja. Näin vaate kerää tarvitsemansa energian itse käyttämällä uusiutuvaa energiaa, auringon valoa. Vaatteissa ja tekstiileissä aurinkokenno voidaan kuitenkin haluta peittää esteettisistä syistä. Aurinkokennolla voidaan kerätä energiaa auringon säteistä tai keinovalosta myös tekstiilin läpi, kunhan tekstiili suunnitellaan päästämään valoa lävitseen.
Sun-powered Textiles -projektissa kehitetty tekstiilimallisto soveltuu aurinkoenergian keräämiseen tekstiilin läpi. Valonläpäisyn lisäksi tavoitellaan siis peittävyyttä, jolloin aurinkokenno näkyy tekstiilin läpi mahdollisimman vähän. Tekstiilin kuituraaka-aine, sidosrakenne, tiheys, väri ja viimeistelyaineet vaikuttavat merkittävästi tekstiilin optisiin ja peittävyysominaisuuksiin eli aurinkokennon kykyyn kerätä energiaa tekstiilin läpi. Projektin toimivana prototyyppinä esitellään näyttelyssä takki, johon on integroitu lämpötila- ja kosteusanturit sekä aurinkokennot, joista ne saavat energiansa.
Tekstiili-aurinkokennokomponenttia voidaan laajasti hyödyntää monenlaisissa puettavan teknologian tuotteissa kuten ammatti- ja suojavaatetuksessa, urheilun ja hyvinvoinnin tuotteissa sekä muodissa.
Sun-powered Textiles -työryhmä:
Muotoilun laitos (Aalto-yliopisto):
Elina Ilén, projektin johtaja (muotoilu), tohtoritutkija (tekstiiliteknologia, tekstiilielektroniikan suunnittelu ja valmistus), Bettinan ja Zuzanan maisteritöiden toinen ohjaaja
Elina Palovuori, koordinaattori, päivittäinen muotoilun ja tutkimuksen tuki (tekstiilimateriaalit, tekstiiliteknologia)
Bettina Blomstedt, maisterityön tekijä, tutkimusapulainen (tekstiilisuunnittelu, neulottujen tekstiilien kehittäminen)
Zuzana Zmatekova, maisterityön tekijä (tekstiilisuunnittelu, kudottujen tekstiilien kehittäminen),
Maarit Salolainen, Bettinan and Zuzanan maisteritöiden valvoja, Zuzanan maisterityön toinen ohjaaja
Teknillisen fysiikan laitos (Aalto-yliopisto):
Janne Halme, projektin johtaja (fysiikka), vastuullinen johtaja (fysiikka)
Farid Elsehrawy, projektipäällikkö, tohtoritutkija (aurinkokennotekstiilien optiikka ja fotoniikka, energiankeruuelektroniikka)
Linda Wederhorn, maisterityön tekijä (tekstiiliaurinkokennojen suorituskyvyn mittaus ja energiankeruupotentiaalin analyysi)
Pinja Helasuo, kandidaattityön tekijä, tutkimusapulainen (tekstiiliaurinkokennojen mallinnus ja mittaus)
Jaakko Eskola, kandidaattityön tekijä, tutkimusapulainen (valokuvapohjainen värianalyysi)
Designs for a Cooler Planet kuuluu Helsinki Design Weekin ja Tutkitun tiedon teemavuoden viralliseen ohjelmaan. Aalto-yliopisto on myös yksi EU:n Uuden eurooppalaisen Bauhausin kumppaneista.
#ACoolerPlanet #HelsinkiDesignWeek #NewEuropeanBauhaus #tttv21
Mitä on viisasta suunnitella seuraaville sukupolville? Ainakin luksusvärejä pelloilta, puettavia aurinkokennoja ja paljon muuta - tervetuloa kurkistamaan tulevaan!
Tavoitteena on kehittää biomateriaaleja, jotka eivät ole kertakäyttöisiä vaan uusiutuvia ja loputtomasti uudelleenkäytettäviä.
Rakentaminen kuluttaa puolet maailman luonnonvaroista. Tutkijoiden, muotoilijoiden, arkkitehtien, julkisen sektorin ja yritysten yhteistyön avulla syntyy ideoita, jotka muuttavat elinympäristöjä ja rakennusteollisuutta kestävämmiksi.
Researchers of the Sun-Powered Textiles project answer the most frequently (un)asked questions about their textile-integrated solar cells.
A showcase jacket is a tangible result of the Sun-powered Textiles project
The Sun-powered Textiles project explores a practical and scalable solar cell textile technology
The discrete nature of the cells protects them – and makes the clothes more attractive, the physics and design researchers say. Promising applications include work and outdoor clothing, and curtains which react to changes in the amount of light.